| Septembar 2010

Kupine i bazeni

Branko Vićentijević

Dok Kragujevčani jure nove fabrike i bazene, valjevski čelnici se produciraju na Danu kupine na Stavama * Ko je zavadio bivše socijaliste i radikale u redovima SNS * Stečaj u Valjevskoj pivari, slčična sudbina moguća i u FV Gradac * Protest doktora i šljivara * Ko to gasi kancelarije za mlade

Avgust je, po definiciji, mesec godišnjih odmora i zatišja u (lokalnom) političkom životu. Otuda se ni Gradska skupština u Valjevu nije sastajala, pučanstvo je ostalo uskraćeno za taj ugođaj. No, propušteno će biti nadoknađeno u septembru, bez brige!

Ipak, refleksije sa političke scene Srbije očitovale su se i u Valjevu. Dok Kragujevčani otimaju sve što mogu za „dolinu gladi”, od novih programa u Zastavi do budućeg olimpijskog bazena, a Loznica i Osečina slično rade po liniji Mlađana Dinkića i novoformirane Unije regiona, valjevske velmože se zadovoljavaju Danom kupine na Stavama. To je, biva, dika lokalnog DS-a, a niz vodu su pušteni i Dan maline i Beli narcis jer su u nadležnosti G17 Plus i njihove direktorke Valjevo-turista! A kako stvari stoje, odavno smo, svi zajedno, izuzev „predstavnika naroda” na svim nivoima, obrali zelen bostan. Neki od njih su se toliko uživeli u ničim zaslužene uloge, i u vlasti i u opoziciji, da su se, Bože me prosti, toliko izobličili da im fotografije treba lepiti na tegle sa slatkim kako ih deca, bez odobrenja roditelja, ili dijabetičari, ne bi uzimali!

Ipak, da sve ne bude baš mrtvo more, namrtvo su se pobrinuli „naprednjaci”. Uz atakovanje na lokalnu vlast, što doživljavaju kao osnovni posao opozicije, gospoda se jesu zavadila. Borba za unutarpartijsku vlast između bivših radikala i bivših socijalista. Prvi za predsednika Gradskog odbora guraju Miroslava Mandića Mandu, ili se on sam gura (?), drugi pak soče hirurga dr Dobrivoja Grujičića. Nije u toj priči naivan ni Darko Glišić, bivši radikalski poslanik iz Stublenice kod Uba, koji se svrstao uz kuma Acu Vučića, desnu ruku Tome Nikolića, kome bi neki (i radikali i socijalisti) da „malo sabiju rogove, nek se dupeta na Ubu!”. Dobar poznavalc prilika „iznutra”, bivši socijalista, tvrdi: „Smestio nam SPS, al’ pobedićemo!”

REFORMA – U toj naprednjačkoj priči ukazao se i bivši sudija bivšeg  Okružnoga suda valjevskog Mitar Đenisić, koji se, kao član SNS-a, pojavio na pres konferenciji u stranačkoj centrali u Beogradu, što je izazvalo burna reagovanja političkih neistomišljenika, LDP-a i Čede Jovanovića, ponajpre.

Advokat Đenisić je, ruku na srece, osim u slučaju nezavršenog procesa protiv Bogoljuba Arsenijevića Makija za rusvaj na Titovom trgu, na Petrovdan 1999, i osuđujuće presude koju je tadašnji Vrhovni sud Srbije ukinuo, dobro sudio u nekoliko „čupavih” procesa, a doneo je i rešenje o rehabilitaciji Dragoslava Marjanovića Cila iz Ljiga. Mitar je Đenisić svojevremeno bio jedan od osnivača SPS-a na Ubu, što je teško priznavao, a u SNS-u se sada našao što zbog potrebe da se rehabilituje zbog toga što nije reizabran, kao ni supruga mu Dragica, bivši sudija bivšeg Opštinskog suda na Ubu, što zbog navodnih kumovskih veza sa Darkom Glišićem.

A kad je već reč o reformama u pravosuđu, čiji je segment i opšti reizbor sudija i tužilaca, naročitih novosti nema. Žalbe bivših sudija krčkaju se u Ustavnom sudu Srbije, neki od „bivših” otišli su u advokate, mnogi čekaju rasplet sudara u odnosima Ministarstvo pravde - Društvo sudija u koje se umešao i „međunarodni faktor”. Jedni (ministartvo) tvrde da su efekti reforme vidljivi, drugi (esnafsko udruženje) to prihvataju uz uslov da se pri tome misli na „opšti haos” do kojeg je došlo u sudovima! A dok se „mudri namudruju…”, sudije i tužioci „put putuju” e da bi pravosudne institucije bar elementarno bile ažurne.

STEČAJEVI - Ako je suditi po protestima radnika FV Gradac i mukama preko 200 zaposlenih u Valjevskoj pivari, na valjevskoj političkoj i inoj sceni sleduje „vruća jesen”. Zahtev za stečajem u Gradcu pokrenula je firma SKAB, većinskog vlasnika Fabrike vijaka, u Pivari je pokrenut (radni) stečaj zbog starih dugova za neplaćene poreze iz vremena privatizacije tokom kojeg se pokazuje da Pivara radi al’ je dugovi dave. Na potezu je država, u koju gledaju i jedni i drugi (Gradac i Pivara). A država k’o država, troma i neefikasna, valjda će se nešto pametno desiti pre no što bude kasno.

Protestom su pretili i seljaci iz dve (valjevske) Bukovice na dan kada je u Osečini otvoren Sajam šljiva zbog toga što im fabrika Intema, koju je prošle godine otvorio Mlađan Dinkić, ni dinara nije platila za preuzetu šljivu. Neki od njih su tokom minule godine, kažu u dva navrata, kroz šake propustili sapatnika iz Gornjeg Crniljeva, koji je za račun Inteme šljivu od njih preuzimao. Stvar je, ipak, legla jer je na sastanku u SO Osečina sa vlasnikom te fabrike Ratkom Beganovićem iz Krupnja dogovoreno da dugove izmiri do 25. septembra. Pre toga, Beganović nije bio dostupan ni sudskim pozivarima, pa će biti zanimljivo videti da li će održati reč i platiti i više no što duguje!

Štrajkuju i zaposleni u valjevskom Domu zdravlja, koji se još nisu „razveli” od Zdravstvenog centra. Traže isplatu „zakinutih” zarada, kao i smenu upravnice i pomoćnika generalnog direktora za primarnu zdravstvenu zaštitu. Iz uprave ZC im poručuju da su pojedini njihovi zahtevi u domenu Ministarstva zdravlja Srbije, te da imaju pravo na štrajk ali ne i na zarade u vreme protesta i odsustva sa posla.

Jedan od sindikata zaposlenih u prosveti takođe je minulih dana najavljivao proteste i štrajk upozorenja, pa je nejasno da li će školska godina početi na vreme u svim školama u Srbiji i Vojvodini. Na zahtev za povećanjem zarada ministar Žarko Obradović je iz Petnice, gde je posetio (konačno) Istraživačku stanicu, poručio kako o platama (u državnim službama) odlučuju MMF i Vlada Srbije. A u poslednjim pregovorima predstavnika te dve institucije došlo se do toga, ako je verovati beogradskim medijima, da odmrzavanja zarada i penzija meže biti u januaru 2011, što je „kompromisno rešenje”.

Šta bi bilo da se deda Krkobabić, potpredsednik Vlade i čelnik PUPS-a, nije toliko borio za povećanja, ili se i to uklapa u podatak, objavljen u novinama, da se nekoliko poslanika penzionerske stranke, uz Dragoljuba Mićunovića (DS) našlo u vrhu top liste zarada „narodnih predstavnika” sa po preko 200.000 dinara mesečno po sedoj glavi!

OSTAVKA – Među retkima od tih „narodnih predstavnika” na svim nivoima, koji je potegao ostavku na dužnost koju je obnašao, desio se Aca Tomić, poverenik Kancelarije za mlade u Valjevu. Iako nije bio voljan za komunikaciju sa medijima, Tomić je otprilike rekao da se nije našao na istoj razini ideja sa gradskim čelnicima. Ovi mu otpozdravili da je neopravdano odsustvovao sa posla vodeći, bez pitanja i dozvole, svoj KUD Đerdan na turneju u inostranstvo, te da se navadio da troškari narodne pare iz budžeta bez da ikom polaže račune (ili traži saglasnost) sve računajući na uticaj svemogućeg SPS mentora koji ga je i nasočio na to mesto, koje inače po Srbiji pripada G17 Plus. To se, nekako, ne uklapa u poruke Đorđa Miliđevića sa svečarske sednice valjevskog SPS-a na kojoj je, k’o matori, svojim partijskim drugovima „dolje u bazi” prikričio da ne rade za sebe i partiju već za narod jer će tako najbolje raditi u korist SPS-a. „Sav sam se naježio”, što bi u nekoj od svojih sjajnih uloga rekao glumac Branimir Brstina.

Stvari možda postaju nešto jasnije ako se pogleda gde su valjevski reformatori smestili ulaz u Kancelariju za mlade, u zgradi bivšeg Doma omladine. Ulaz iz nekadašnjeg kluba (bifea) je, biva, zazidan, a PVC vrata su otvorena iz „pišanog sokačeta”, prolaza između te i zgrade Doma penzionera. Uz to, i koordinatorka Regionalne kancelarije za mlade, sa sedištem u Kolubarskom upravnom okrugu, otišla u Beograd, u Ministarstvo za sport i omladinu, ako je verovati po svečanom otvaranju mini pič terena na Petom puku.

Mladi su nam opet obezglavljeni!

Upišite svoj komentar