| Avgust 2011

Julski šokovi

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Proširenje Istraživačke stanice Petnica * U Bujačiću nova čarapara * Stigla voda u romsku Balačku * Od Japana digitalni mamograf * Uz Gradac biciklisti i nedodirljivi vozači * Mišićevi dani, Kosidba na Rajcu, Ubske večeri, Događanja u dvorištu i lajkovačka Ognjena Marija.

1. Na Ubu grade novu opštinsku kuću * Iz štampe izašla treća dopunska sveska „Biografskog leksikona Valjevskog kraja” na slova od M do P * Džez i soul pevačica Irena Blagojević sa svojim bendom otvarila „Samertajm vikend festival” u Beogradu * Jutros ponovo opljačkana Pošta u naselju Kolubara dva.

2. Otvoren Međunarodni volonterski kamp Društva istraživača „Vladimir Mandić Manda”. Mladi volonteri iz sedam zemalja Evrope, Azije i Južne Amerike popravljaju stare bicikle za vožnju uz reku Gradac. U anketi portala U gradu info više od 90 odsto učesnika podržava najavljenu zabranu vožnje automobilima kraj Gradca * U Brankovini Sabor članova Rotari klubova Srbije.

4. Počela regulacija plavne reke Ub na području grada * U Istraživačkoj stanici Petnica otvoreni Letnji kampovi za srednjoškolce.

5. U Valjevskoj gimnaziji  knjiga Radmile Mišev „Susret sa starcima” o mudrim duhovnicima manastira Dečani * Svršeni valjevski gimnazijalac Strahinja Antonić među pet odabranih  za studije pozorišne režije u klasi Egona Savina.

6. U Valjevu svečanost za đake generacije, 77 osnovaca i 31 srednjoškolca iz Mačvanskog i Kolubarskog okruga * Pred Valjevskom crkvom  osvanulo 20 kubika kućnog smeća i  pokućstva. Nekom, ubrzo otkrivenom, „građaninu”  tako je bilo najlakše da očisti kuću.

7. Valjevski socijalisti obeležili 70. godišnjicu ustanka protiv fašizma u Srbiji * Gradsko veće smatra da bi stipendisti Fonda za talente trebalo da se nakon studija vrate u Valjevo, ili da vrate pare od stipendije * U Biblioteci veče sa piscem Vidosavom Stevanovićem uz knjigu setnog naziva „O mestima tužnim i dubokoj noći” * Na otvaranju festivala „Egzit” nastupio Valjevac Vlada Stojanović, jedan od najslušanijih radijskih di-džejeva u Engleskoj.

8. Lajkovac se priprema za toplifikaciju, koja bi mogla da počne za četiri-pet godina uz ulaganje 800 miliona dinara * Valjevo među 15 srpskih gradova u kojima će  Republika graditi reciklažne centre.

9. Kompanija „Vujić”  omogućila letovanje 30 mališana obolelih od raka u  odmaralištu „Mladost” na Divčibarama * U ubskoj galeriji „Sveti Luka” izložba crtanih portreta akademskog vajara Petra Sibinovića * U Valjevu 36 stepeni, u Petnici 4.000 kupača, a meni stigao ugalj...

10. Devetnaestogodišnji mladić iz Divaca stradao od strujnog udara u dodiru šestometarske pecaljke sa dalekovodom tokom ribarenja na Kolubari. Takav udes se, nažalost, zbio i pre desetak godina u Tamnavi.

11. Gradska vlast odustala od najavljene odluke o zabrani saobraćaja uz Gradac.  Društvo istraživača, pak, svečano ustanovilo biciklistički saobraćaj na Gradcu. Učesnici Međunarodnog volonterskog kampa  popravili i osvežili 25 polovnih bicikli za uživanje uz reku.

12. Petrovdanski dani u Kamenici uz otvaranje renovirane zgrade Narodnog iniverziteta „Vuk Karadžić” * Na Petrovdanskom saboru violinista u Ribnici pobednik Igor Janković iz Moravaca. Među mlađim takmičarima najbolji Boban Blagić iz Divaca.

13. Ruski kredit od oko milijardu dolara za  važne saobraćajnice, pa i ukletu prugu Valjevo-Loznica, kasni jer nisu na vreme pripremljeni projekti * U Dvorištu  biblotečkom Vladimir Pištalo sa knjigom „Venecija” i kazivanjem o važnosti opažanja sveta oko sebe, da nam i život ne promakne neopažen.

14. Za novu fabriku „Vali” italijanska kompanija „Golden ledi” otkupila za 11,5 miliona dinara parcelu u Bujačiću (donedavno vlasništvo Radio Valjeva) * U Mionici otvoreni Mišićevi dani: izložba romske kulture i koncert najboljih  violinista sa festivala „Ćemane” * Folkloristi KUD „Tamnava” otvorili Ubske večeri, pretežno ispunjene vedrim pozorišnim komadima i koncertima.

15. U Valjevu temperatura rekornih 36,3, u centru grada čak 44 stepena * Na Mišićevim danima Varoško veče i koncert istinskih zvezda narodne muzike: Cune Gojković, Predrag Živković Tozovac,  Miroslav Ilić,  Merima Njegomir, Vesna Zmijanac, Ana Bekuta...

16. U romsko naselje Balačka najzad stigla voda iz gradskog vodovoda * U Galeriji narodnog muzeja izložba „Poetika zemlje” Đorđa Stanojevića i Božidara Mandića, odnosno umetničke grupe „Priroda i umetnost”.

17. Đuro Kotlaja iz Pljevalja pobednik međunarodne „Kosidbe na Rajcu”. Meštani Kadine Luke i susednih mesta, stradalih u junskoj bujici, iskoristili priliku da protestuju što se još gotovo ništa ne ulaže u obnovu.

19.  Počelo parterno uređenje Hrama vaskresenja Gospodnjeg * Ponovna letnja stradanja ratara: u Dragodolu kod Osečine poginuo meštanin vozeći frezu a u Štavicama kod Ljiga traktorista.

20. Uhapšen Goran Hadžić, poslednji haški begunac koji je 2004. godine „jednostavno nestao” * Ministar policije Ivica Dačić otvario renoviranu policijsku stanicu na Divčibarama i predao ključeve od stanova za petoro policijskih radnika * Od udara groma povređeno pet radnika na gradilištu auto-puta u Nepričavi * Dani Lajkovca otvoreni izložbama o turističkim lepotama i umetničkom suveniru Kolubare * U Dečjoj biblioteci  radionica fotografije za osnovce pod nazivom „Fotka leta”.

21. Počelo snimanje filma i TV serije po drami Dušana Spasojevića „Zverinjak”. U glumačkoj ekipi i mlada Valjevka Marijana Pejatović *  Veče u Dvorištu sa piscem i novinarom Dušanom Nedeljkovićem * Na „Studentu”  Letnja basket liga.

22. Počeli radovi za proširenje kapaciteta Istraživačke stanice Petnica u koje država ulaže 7,6 miliona evra * U Vrujcima otvoren novi bazen Prve nove banje * U Valjevu uhašeni kradljivci 20 bicikli i dve grupe osumnjičene za grobljanske krađe * Uz koncert rok grupe „Kerber” na Pećini počeo Međunarodni moto skup kluba „Lajons”.

25. Uz kišu naglo zahladnelo (tek 15 stepeni), ali usevi, pogotovo kukuruz, vape za dobrom kišom * Ubsko veče  uz knjigu istoričara Dejana Nikolića „Dvorska i politička uloga žena vladara Srbije od 12. do 20. veka”.

26. Od Vlade Japana u Valjevsku bolnicu stigao digitalni mamograf  * Ubsko veče uz koncert gitarista Dejvida Grimsa i Gregorija Njutna * Burne i opasne letnje bahanalije u Tešnjaru: u jedan kafić ubačen  „molotovljev koktel” koji se, srećom, nije zapalio.

27. Otvoren renoviran Urgentni centar Valjevske bolnice *  U Modernoj galeriji razgovor sa slikarom Slavkom Krunićem, autorom čija je izložba portreta bila izuzetno zapažena i hvaljena.

28. Dobri domaćini u sred leta  kupuju ogrev a privilegovani korisnici Gradske toplane duguju za grejanje 118 miliona dinara * Sa pesnikinjom Marijom Škornički okončana Događanja u dvorištu Matične biblioteke * Ubska biblioteka uređuje novi prostor u koji su preseljeni  Naučno odeljenje i čitaonica.

29. Uoči varoške slave Ognjene Marije u Lajkovcu koncerti crkvenog hora iz Zrenjanina, gudačkog kvarteta „Vajt vičiz” i  narodne muzike i folklora, kao i izložba grupe „Art” * U Valjevu premijera dečje predstave „Prvak Jeca i ostala deca”.

31. Dani kupine na Stavama... 

Danima obeznanjene vrućinom u sred leta nas snađe jesenje zahlađenje. Svakodnevne su vesti o porodičnim ubistvima i sličnim bestijalnostima. Učestalo nas  „posećuju” i vanzemaljaci. Povrh svega, neki se ovih dana na Kosovu i oko njega opasno poigravaju sa ovo malo mira i spokoja. Astrolozi i slični „stručnjaci” sve ovo objašnjavaju  nesrećnim položajem zvezda i planeta. Umne i razumne ljude slabo pitaju kako se znanjem, iskustvom i pribranošću suočiti s nevoljama, umesto vraćanja praznoverju i mračnim porivima. 

Upišite svoj komentar