| Decembar 2011

Novembarska studen

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Manjak od 6.460 Valjevaca * Ljiška plata najmanja u Srbiji * Ogrev na džak * Potonula Pecina Nojeva barka * Zašto je mladima dosadno? * Monografija slikara Josifa Vidojkovića * „P.R. ili potpuno rasulo” * „Sjaj u travi”

1. Silna poskupljenja: grejanja, hrane, kozmetike, kućne hemije... Uveliko se teško živi, pa i neretki Valjevci drva za ogrev kupuju na kilo, a u Kraljevu cepanice po 10 dinara kupuju na kiosku * U Brezovicama pod Povlenom valjevski arheolozi otkrili praistorijsko kameno utvrđenje staro 3.000 godina * U Valjevu besplatna predstava „Političko groblje” koju, po istoimenoj knjizi Slavoljuba Đukića, izvodi Ljubivoje Tadić * U Muzeju kinoteke predstavljena knjiga o glumici Sonji Savić u izdanju valjevske „Intelekte”.

2. Na stručnoj ispomoći poljoprivrednicima našeg kraja uposleno 70 za to obučenih agronoma * Septembarske zarade u Valjevu od 33.361 dinar zaostaju za prosečnim u Srbiji više od 5.000 dinara. Ljiška zarada od 15.162 dinara je najniža u Srbiji!

3. Pola Valjeva u dva navrata satima bilo bez struje zbog teške havarije na trafo stanici Boričevac koja se upravo rekonstruiše.

4. Valjevac Tomislav Grujučić, dugogodišnji fotoreporter „Politike”, među dobitnicima priznanja Vukove zadužbine * U ubskoj galeriji „Sveti Luka” izložba fotografija Uroša Petrovića „Lepote Srbije” * U anketi portala U gradu info 11 odsto učesnika odgovorilo da nije učestvovalo u popisu stanovništva.

6. Na Ubu otvoren Repasaž fest najboljih amaterskih predstava sa područja bivše Jugoslavije: pozorište iz Kule sa Sterijinom „Zlom ženom”, „Orkestar Titanik” iz Kolašina, „Put u Ameriku” dramske grupe iz Doljana, „Krčma na kraju puta” slovačkog pozorišta iz Stare Pazove, „Čekajući Marsela” – zajedničko ostvarenje pozorišta iz Bugojna i Trebinja i „Skapinove zavijače” slovenačkog teatra iz Majšpeka * Promocija knjige priča Radovana Puletića „Krvni prijatelji” u izdanju Ubske biblioteke i Centra za kulturu.

7. Presednik Boris Tadić obišao gradilište autoputa u Nepričavi, deonicu od Uba do Lajkovca, koja je trebalo da bude završena ovog meseca, ali će kasniti čitavu godinu * Za svoju 39. godišnjicu Visoka poslovna škola poklonila televizor deci sa posebnim potrebama.

8. Oglašena prodaja stečajne imovine fabrike vijaka „Gradac”, procenjene na 415 miliona dinara * Lepi dani za izgradnju čak tri lokalna puta u Podgorini: u Plušcu, Skadru i Ostružnju * Odlazak Ljubomira Mucića, direktora vodoprivrednog preduzeća „Kolubara”, jednog od retkih političkih kadrova koje je krasila stručnost, istrajnost i požrtvovanost u javnom poslu.

9. Na Sajmu lokalne samouprave u Beogradu štand Valjeva, pod sloganom „Dolina mogućnisti”, što se posebno odnosi na industrijsku zonu u Goriću * Proslavljeni košarkaš Vlade Divac kazivao valjevskim osnovcima o plemenitim izazovima olimpijzma i zdravim stilovima života.

10. Od kolega iz Južnog Velsa ubski vatrogasci dobili moćno vozilo, prvo posle 30 godina * „Plemić komerc” darovao deset računara školi „Braća Nedić” u Osečini * Grad oglasio dolazak „Merkatora” i još tri trgovinske kuće u zdanje bivše RK „Beograd” * U Matičnoj biblioteci predstavljena „Lagunina” šestotomna kolekcija priča Ive Andrića.

11. Na Međunarodnom salonu urbanizma u Nišu priznanje za planove regulacije pripalo urbanističkom timu Gradske direkcije Valjeva * Predstavljen Lokalni plan razvoja valjevske kulture. Novinari zameraju autorima kulturne vizije obilje stranih reči i izraza, kao što su evaluacija, valorizacija, aplikacija, ili „tok implementacije putem definisanih merljivih indikatora”.

12. U Valjevskoj gimnaziji predstavljena monografija o 50 godina umetničkog rada slikara Josifa Vidojkovića * Biolog i poljoprivrednik Predrag Petrović iz Paštrića rasprodao stado od 41 grla buše, autentičnog kolubarskog govečeta, piše „Politika”, i tako odustao od „Maljenske Nojeve barke”, jer ga nadležni nisu podržali. Za razliku od zemlje i stoke, Pecini susedi imaju više vajde od vađenja struganičkog kamena.

13. Predstavom „P.R. ili potpuno rasulo” u režiji Egona Savina svečano završen ubski „Repasaž fest”. Najboljom proglašena predstava „Orkestar Titanik” Kolašinskog amaterskog pozorišta.

14. Počela obnova Pantićeve ulice. E, da je moguće obnoviti prvobitni izgled lepih gradskih kuća u ovoj ulici čija su pročelja 90-tih godina vlasnici uzalud preuredili u lokale * Tri valjevske firme, „Elbi”, „ABC test” i „Đezba”, otkupile prvih šest od devet ponuđenih parcela u industrijskoj zoni u Goriću.

15. Oko 1.500 Lajkovčana, uglavnom iz sela, podnelo zahteve za legalizaciju svojih građevina, a tek petina ih je rešena * U Beogradu predstavljeno prvih šest knjiga „Izabranih razgovora Miloša Jevtića” u izdanju „Službenog glasnika”.

16. Prema prvim zvaničnim rezultatima popisa, Valjevo ima 91.138 stanovnika, 6.460 manje nego 2002. U samom gradu živi 58.000 stanovnika * U holu škole „Sestre Ilić” izložba šest valjevskih fotografa, hroničara Džez festa.

17. Povodom Dana srednjoškolaca u Tehničkoj školi izložba na temu „Zašto mi je dosadno?” Uz silne izazove i ponude modernih vremena mladi kažu da im je „neizmerno dosadno” * Radio Patak javlja da se u Narodnoj kuhinji prehranjuje sve više mladih. Među 350 korisnika toplog obroka je 100 maloletnika.

18. Za namirenje dugova rasprodat veći deo opreme Televizije Valjevo plus, koja ne emituje program a neizvesna je sudbina petoro preostalih radnika * Otvoreno novo ubsko čitalište a u muzičkoj školi „Petar Stojanović” Prva smotra stvaralaštva srpskih kompozitora * Koncertno putovanje tria „Amorozo” posvećeno italijanskoj klasici.

21. Dnevni boravak za decu sa smetnjama u Valjevu nagrađen na stručnom skupu na Zlatiboru kao primer socijalne i obrazovne prakse po najvišim zahtevima i standardima * Uz toplovod, u Pantićevoj ulici seča starog radi sadnje mladog lipovog drvoreda.

22. Na svom prvom međunarodnom nastupu pioniri KK „Metalac” osvojili zlatnu medalju na turniru u Pragu * Tribina sa dr Draganom Vasiljevićem, profesorom Elektrotehničkog fakulteta, nekadašnjim valjevskim gimnazijalcem.

23. Počela izgradnja male hale na igralištu „Student” * U Gimnaziji tribina „Politička represija u Srbiji 1944-1985” i predstavljanje knjige dr Srđana Cvetkovića „Između srpa i čekića” * U Visokoj poslovnoj školi veče satire i aforizma * Pada ledena kiša...

24. Na Jesenjem sajmu zapošljavanja 29 preduzeća ponudilo 135 novih radnih mesta, uglavnom u ugostiteljstvu i industrijskom zanatstvu, za koje se bore stotine među oko 9.000 nezaposlenih Valjevaca * U Gimnaziji predstavljena knjiga Ljubomira Mihailovića „Kuriče pisac u Kolubari gornjoj” * Koncert kvarteta „MISS”, uz pratnju Kvinteta flauta Muzičke škole, posvećen delima koja dočaravaju trenutke sreće.

25. Republički inspektor za opremu pod pritiskom uzeo mito od Saše M., suvlasnika „Gasko petrola” iz Osečine, da ne zatvori pumpu koja je mogla da eksplodira * U Muzeju izložba slika sa Letnje likovne kolonije Valjevske gimnazije * U Domu kulture sećanja na zlatno doba valjevskog bioskopa. Do 70-tih godina bilo ih je četiri, a danas tek u retkim premijernim prilikama proradi jedan.

26. Rotari klub u Valjevu obeležio 15. godišnjicu, uz vrednu pomoć obolelima od cerebralne paralize * Za 141. godišnjicu Valjevske gimnazije premijera predstave Dramskog studija „Sjaj u travi” u režiji Miroslava Trifunovića.

27. Najzad sunčano i toplije. Šetnja uz Gradac koji je upola presušio * U sudaru automobila i autobusa u Belom Polju troje teško povređenih.

28. U prisustvu nadležnog ministra u Valjevu ozvaničen završetak snimanja i štampanja crkvenih knjiga, pravoslavnih i katoličkih * Iz gradskog budžeta sa 5,6 miliona dinara namirene ovogodišnje jubilarne nagrade valjevskih prosvetara, zbog kojih su njihove kolege onomad štrajkovale. Nagrade za vernost istom kolektivu su po mnogo čemu anahrone i nepravične.

Bežeći od ružnih i onespokojavajućih vesti možda nam je promaklo zakazivanje izbora, ali stranke uveliko vode pretpredizborne kampanje, sa sve bilbordima i plakatima. Najagilniji najavljuju obnovu vojnog roka i izbornu koaliciju sa SPC i SANU. Sve je ovde danas stvarno i moguće. Jesen, ovako studena i sumorna, jedne ophrvava melanholijom, druge rezignacijom, treće zlovoljom, a ponekad sve „smiješano najlakše se pije”. Samo mudre starce više ništa ne može uplašiti. Oni su u dosluhu još samo sa decom i sa Bogom.

Komentari

Novembarska studen | 30.12.2011 u 14:53

Upišite svoj komentar