| Januar 2008

Drug se Luče sedla do’vatio

Branko Vićentijević

Kako je Goran Lučić „na nulu ošišao” Željka Gavrića u trci za predsednika OO DSS u Valjevu * Veljo Ilić predsedničku kampanju počinje iz „balona” u Petnici i sa nove ski staze na Divčibarama * Kako je Čeda Jovanović rezilio Borisa i Voju ali nije mogao da obeća i plasman u drugi krug 3. februara

Decembar za nama baš je bio pretrpan uzbudljivim događanjima na svim nivoima: predsednik republičkog parlamenta Oliver Dulić (DS) raspisao predsedničke izbore za 20. januar, na Jovanjdan, u valjevskom DSS-u bivši okružni načelnik Goran Lučić „na nulu” ošišao predsednika Privremenog d’izvinete organa Željka Malog Gavrića na unutarstranačkim izborima, sedištem Kolubarskog okruga već protutnjali (po prvi put u kampanji) Boris, Čeda, Mrka… Veljo, sa bratom Jocom, pustio u rad novu Gradsku toplanu „pre roka”, još mu preostaje skijanje na novoj stazi na Divčibarama i kupanje pod balonom u Petnici, koje obećava dve godine.

Boris je Tadić (DS), k’o predsednik Srbije, doš‘o u „Krušik” da obelodani aber kako je Odbrambena industrija zemlje (Namenska proizvodnja), preko Jugoimporta SDPR, sa Irakom ugovorila „posao veka” vredan 235.000 dolara. Valjevski oružari će od tog kolača dobiti najviše, 32.000 dolara, što će ih dići na noge i vratiti u zlatna vremena kada su se Iranci i Iračani, sve dolazeć’ po istom poslu u „Krušik”, mimoilazili u Stepojevcu. Tada su oni ratovali, Valjevo je cvetalo, a kada su Peru Pajića pitali šta će „Krušik” raditi kada prestane taj iransko-irački rat, pesnik je u svom stilu, a primereno situaciji, odgovrio kako su u Valjevu formirane ekipe, koje idu po svetu i pripremaju nove ratove. Ispostavilo se, nažalost, da je „mečka zaigrala i pred našom (SFRJ) kućom”, a „Krušik” je definitivno „raspamećen” udarima NATO avijacije u proleće 1999. godine.

Čeda je Jovanović, uz tradicionalno kašnjenje od oko sat vremena, na skupu u velikoj sali SO Valjevo, baš rezilio Koštunicu i Tadića, Tomu Nikolića i Velja Ilića. Nije da nije u pravu, jedino nije mogao da obeća da li će se, i protiv koga, naći u drugom krugu 3. februara.

Stari neimar Mrka, u Domu culture, uglavnom uz svoje stare saborce (Milomir Minić) i sadašnje drugare i „sapatnike” penzionere obećavao je sam’ tako. Jedino se ne zna da li je, pri dolasku u SPS, izustio onu čuvenu iz perioda obnove i izgradnje „pre roka”, zbog koje je tadašnji okružni načelnik Stanko Terzić bio crveniji u licu od džempera koji je nosio: „A, Valjevci nećete me ovoga puta zajebati – poneo sam šta ću da jedem i poveo šta ću da ‘ebem!”

ŽIČARA I BALON – Brat je Veljo stig’o lično džipom na kojem može da mu pozavidi i gazda Vidoje Vujić, te sa Dobrim Doktorom (dr Jovanom S. Tomićem, gradonačelnikom valjevskim) i Janom Braunom iz EAR-a, 21. decembra, otvorio već otvorenu novu toplanu u Goriću. Tu je, ničim izazvan, prikričio da će za dan dva da proradi žičara na Divčibarama, a za desetak dana „i onaj naš balon u Petnici”!

Žičara je, hvala na pitanju, montirana i atestirana, ali se do nje i nove staze na Crnom vrhu, prosečene kroz državnu šumu, ne može prići jer seljacima niko nije ponudio ni dinar za izuzimanje (eksproprijaciju) oko 400 metara prilaznog puta. Prvi stvar upazili i „k’o šipka i bubanj” na Divčose, uz TV kamere, otrčali Dinkićevi eksperti Lepi Mija (Miloje Obrenović), novi okružni načelnik, i dr Aca Gajić, svenarodni poslanik G-17 plus. Razgovarali, obećavali – jok, seljaci traže keš.

Onda D. D. (Dobri Doktor) rek’o da se po Divčibarama muvaju oni kojima to nije posao, al’ propala i njegova misija. Jok, seljaci traže keš! Sad Stariji dečak Cila Gema (Milan Matić), novi direktor Direkcije za uređenje grada, veli da para ima, papiri su tu, posao može biti opravljen u februaru. To, keš, poručuju seljaci iz požeških sela, a smučari će izgleda morati da čekaju novu zimu i novi sneg. Doduše, ako im je baš do uživanja, mogu pjeve na Crni vrh, pa guzarice poda se i ćeraj niza stranu!

A priča o „petničkom balonu” tek je dokaz nesposobnosti lokalne vlasti u Valjevu, od 2004. naovamo. I o Veljovim lagrijama: prebaci deo obećanih narodnih para, dva puta se raspisuje tender, odabere se firma iz Slovenije koja traži novac unapred. Onda Privremeni d’izvinete organ promeni direktora Opštinke direkcije, Miroslava Burmazovića (Nova Srbija), pa po D. D. glavni krivac bude njegov naslednik Milan Matić (DS). Ono, čuda su moguća u Srbiji među šljivama. Možda će Veljo ispuniti obećanje, turiti balon na bazen i odatle početi kampanju za predsednika Srbije! Kuš levšije, što bi rek’o Milojko sa Petoga puka.

Bez obzira na to što će plivači Valisa i dalje zimi trenirati u Vrujcima, a vaterpolisti kluba istog imena u Velikim Crljenima, možda je ovako najbolje. Neće bit narušen, možda i naružen, izgled SRC „Petnica”, a gradski oci, ovi i novi (lokalni izbori konačno su raspisani za 11. maj 2008), neka zasuču rukave pa deci Valjeva i okolnih opština Kolubarskog okruga podare zatvoreni bazen – u Petnici, kako se pričalo, ili u samom gradu, ako neki traže, svejedno je.

VELEOBRT – Decembarski događaj „number one” ipak je izborna skupština valjevskog ogranka DSS-a, održana 23. decembra. Goran je Lučić sa 36 glasova razlike pobedio Željka Gavrića i postao novi prvi saradnik Koštunice Voje. Come back bivšeg načelnika Kolubarskog okruga usledio je samo nekoliko dana pošto je, nakon „porodiljskog”, postavljen i za finansijskog direktora privatizovane fabrike „Krušikovih” akumulatora u finoj koaliciji SPS-JUL-DSS…

Kako je Luče „ošišalo” malog Gavrića? To će naknadne analize tek pokazati. Željko je bio kandidat Opštinskog odbora, ili njegovog većinskog dela, a podršku je imao i od Slavoljuba Perišića, presednika Okružnog odbora DSS, te narodne poslanice Milice Vojić-Marković. Nije li mu upravo ta podrška „odsekla glavu”?

Na drugoj strain, tvorac pobede bio je dr Radoje Petrović, ubedljivo najveštiji igrač u „sitnoj ševi na male goliće”, uz njega i uticajni dr Milan Ćami Nikolić, pa maher za kampnje od kuće do kuće Zoran Matić, koga je MVM takođe ranije oduvala kao i Lučića. Poraženi vele da je kampanja bila prljava, ko gubi ima pravo da se ljuti, a unutarstranačke odnose, kakvi god da su, svi zajedno su gradili.

Elem, Lučićeva lista je dobila 5:2, od Gavrićevih prošli su samo Diana Tripković i Nebojša Bojanić, a potpredsednik Opštinskog odbora po Lučićevom izboru i diskrecionom pravu, koje mu stranački status omogućuje, biće pekar Milence Dragojević. Možda je iskru već postojećih sukoba raspalilo nzadovoljstvo preduzetnika, uz Dragojevića ima još, koji daju novac a misle da se malo pitaju?!

Valjevskom DSS-u preti potpuni rascep, bude li ćeranije i namirivanja starih dugova, to je Lučićeva muka najveća. Podelili su se i v. d. direktori sa kvote te stranke – oni uz Lučića su slavili, Gavrićevi puleni su spustili zastave na pola koplja!

Zanimljivo je, međutim, da je u Osečini, mimo volje stranačkog vrha, ‘ladno pobedio Zlatan Pavlović, slično je bilo i u Lajkovcu. U Mionici su, kažu, na velike muke stavljali poslanicu MVM, dok je na Ubu sve bilo „u vinklu” jer je tamo „ono što vredi” odavno napustilo DSS nezadovoljno načinom na koji stranačka centrala uz pomoć gubernatora Milana Dimitrijevića Jarca, Lozničanina na privremenom partijskom radu Beogradu, vodi unutarstranačku politiku i rešava probleme „lomeći preko kolena”.

NOVO VEĆE – U Valjevu je izabrano novo Opštinsko veće, Dobrom Doktoru prošao je samo predlog za dr Miloša Stefanovića, ortopeda, novodemokrate sa kvote Nove Srbije, dok su novi članovi Žarko Kovač (!), Aleksandar Mitrović i Duško Rakić (DS), te Diana Tripković i internista dr Dragomir Tomić, nestranačka ličnost, sa kvote DSS. Pripremljen je budžet za 2008. posle dve-tri prepravke, cene grejanja su povećane pa vraćene na isti nivo dok ekspertska grupa ne načini analizu „kako bi se izašlo pred nezadovoljne sugrađane”. A ti nezadovoljni, pre svega stanari „Kolubare 2”, pokazuju računice JKP „Valjevo” koje ih greje, iz budžeta su u 2006. na teret svih poreskih obveznika dobili po četiri kubika drva! Malo li je?

A Privremeni d’izvinete organ nije završio kadrovsku obnovu javnih preduzeća i ustanova, a kad će ne zna se. Ide kampanja za predsedničke, pa za lokalne izbore. Ćeraćemo se još.

Upišite svoj komentar