| Januar 2008

Kićenje boljitka

Dragan Todorović

Nekad Novi dom, sad Idea

Nekad Novi dom, sad Idea

Kako stvari stoje, sa Kosovom, sa Srbijom, i sa Sve, jerbo takav Sistem, Mićo i Ovi će jopet budu jedina alternativa i Srbiji i Valjevu.

Savet bezbednosti UN, zbog protivljenja Rusije, nije odlučio ništa po pitanju statusa Kosova, što su ovi naši razglasili kao pobedu principijelne politike Doktora Koštunice. Naravno da sa tim ništa nije rešeno, odnosno da će teško samo Pravda, i pozivanje na nju, zadržati Kosovo u okviru Srbije. Vele da će ta Amerika tražiti da se problem Kosova izmesti iz UN i prepusti Evropskoj uniji, što bi, opet vele, eliminisalo veto Rusije. Ali, naši su sve izračunali i doneli Rezoluciju u Našoj skupštini u kojoj vele da nema ništa od potpisivanja Rezolucije o pridruživanju EU ako ta Evropa jasno i glasno ne kaže da je Srbija cela. Teško da će Evropa postupiti po Uputstvima Srpske skupštine, ali mi smo, jelte, pokazali da smo jedinstveni i da ne damo Kosovo. Može ta Amerika, i ta Evropa pride, radi šta ‘oće, mi znamo da je Kosovo deo Srbije. Mada more bidne da mi tu samo tvrdimo Pazar, te da bi bili prezadovoljni da severno Kosovo ostane pri Srbiji, plus, ako mogne, da Drina počne i državno da spaja Srbe s obe strane Drine.
Jel’ rečeno, ništa bez Rusa, jeste, eto država odlučila da proda NIS Rusima, bez tendera i duplo ispod procenjene vrednosti. To nije javljeno na državnom Dnevniku, bilo da su Rusi opalili interkontinentalnu raketu, i da je pogodila tamo negde na Kamčatki, pogodila 100 posto. Tako stoje stvari sa nama i Rusima.

A Skupština srpska radi i noćom, raspisani predsednički izbori, samo što nisu i ti lokalni. Za predsednika se registrovalo sedam kandidata, vele da su glavni Tadić i radikal Nikolić. Predsednik Boris se, sa svim svojima, lepo rasporedio, plus raskomotio, po svim funkcijama, i sad ‘oće to overi, po oprobanom receptu, kao Jedina alternativa radikalskom mraku. Lepo je to, samo što se pokazalo da od te navlakuše imaju vajde samo Tadić i njegovi.

Će budu raspisani i lokalni izbori, vele za maj. Po kom sistemu, ko i dosad, po proporcionalnom, što će reći da će građani jopet glasaju za partije, jok za pojedince, pojedinac si samo ako si u partiji. Primećeno da je onaj poslanik Izvaljeva, onaj Milorad Belić, u Skupštini pozdravio što će lokalni izbori budu proporcionalni. Desilo se, valjda prvi put, da nije rek’o da je Velja najbolji ministar, ali rek’o da je logično da će građani moći da se opredeljuju za opcije, partije, koje će doneti boljitak, jerbo pojedinac to ne bi mog’o, da donese boljitak. Interesantno. Onaj Marković Mićo se nije javlj’o, to već nije interesantno.
Održani i izbori u taj DSS, sad Ovi pobedili One. A za lokalne izbore će jedina alternativa budu Mićo, Belić i Ovi. Takav sistem. A Boljitak se već primećiva, Uvaljevu, jerbo ovo nema veze sa Valjevom, sve Sija. Grad je kao nikad okićen pred Novu godinu. Vele da je to zasluga demokrata koji su, eto, pristali da daju svoj doprinos Boljitku. Valjevo stvarno odlično izgleda pod snegom, gore Boljitak sija, dole, po ulicama i trotoarima, se Boljitak ne vidi.

Eto, i hrvatska Idea otvorila market, nekoliko dana se nije moglo priđe zgradi bivšeg Novog doma. Iz Sinđelićeve ne može ni nadalje, ima i slika, tu, na trotoaru, kante za smeće, još razni’ kanti. Ko donese ovakav Boljitak, Hrvati ili Opština. Neće biti da se ne zna, kao što se zna da je Privremeni organ opštine Valjevo, poslednjeg dana stare godine doneo odluku da se povećaju naknade, plate, za rad opštinske uprave. Boljitak je takav da tu ni Partibrejkersi ne pomažu, ovu Idilu niko ne pokvari.

Komentari

Kićenje boljitka | 30.12.2011 u 13:39

Upišite svoj komentar