| Novembar 2009

Da vratimo osmeh

Branko Vićentijević (foto: Sreten Pantelić)

Zoran Jakovljević: prigodna reč na početku takmičenja

Zoran Jakovljević: prigodna reč na početku takmičenja

Grupa entuzijasta okupljena oko Kruga prijatelja košarke pokrenula Kolubarsku basket ligu rekreativaca sa 10 ekipa, 150 takmičara, sudijama, gledaocima…

Pod sloganom „Da vratimo osmeh” grupa entuzijasta i zaljubljenika u košarku, okupljena oko Kruga prijatelja tog sporta (njnjnj.krugprijatelja.in.rs), pokrenula je 15. oktobra Kolubarsku basket ligu (KBL) rekreativaca sa deset ekipa firmi, ustanova, državnih institucija, medija i onih kojima je basket više od igre. Svake nedelje, od 17 sati (a dešava se da početak kasni zbog manjka termina), u Hali sportova igraju se utakmice, koje prati po nekoliko stotina gledalaca. Radi elektronski semafor, tu je i zapisnički sto, „prave” sudije, oficijelni spiker, redari…

Ekipe TVA/Radio 014, Pro tim šped, Kazneno popravni zavod za maloletnike, Zdravstveni centar, Policijska uprava, Pošta, Direkcija za uređenje i izgradnju Valjeva, Pravosuđe, Kladionica Brazil i Krug prijatelja košarke bore se po dvokružnom bod sistemu (svako sa svakim, dva puta) za plasman među četiri, što obezbeđuje učešće na „plej-ofu” za titulu. Najslabije plasirani tim u sezoni 2010/2011. neće moći da igra u KBL, zainteresovanih ekipa za to mesto ima, moguće je da se broj učesnika i proširi. Igra se dva puta po 15 minuta „prljavo” (bez zaustavljanja vremena u prekidima).

Svi igrači su registrovani, među njima ne mogu da budu oni koji su u prethodne dve sezone bili akitvni igrači bilo koje ekipe u bilo kom rangu takmičenja. Svi su morali na lekarske preglede u „Hemikal”, sve ekipe imaju dve garniture jednoobrazne opreme sa znakom KBL, o regularnosti takmičenja brigu vodi „demokratski izabrano rukovodstvo”.

Slobodan PetroviĆ - Si

(1934-2009)

U SAD je 21. septembra, gde je i sahranjen, preminuo Slobodan Petrović – Sloba Si, jedan od pionira valjevske košarke. Bio je igrač, pa trener klubova, preteča današnjeg Metalca. Odličan igrač i još bolji trener, svedoče njegovi savremenici. Kada je i najzaslužniji za ulazak Metalca u Prvu saveznu ligu „one Jugoslavije”, trener Luka Stančić svojevremeno kretao u SAD na stručno uavršavanje, išao je u Čikago, kod Slobe Petrovića, svog Valjevca, prijatelja i saigrača iz vremena Omladinca.

Sloba Petrović je poslednjih godina po nekoliko meseci provodio u Valjevu, često je sedeo pred „Zlatiborom”, ali nije pristajao da svoje uspomene podeli sa novinarima. Čituljama u Napredu oglasili su se sportski drugovi iz gimnazijskih dana i porodica njegovog pokojnog brata Slave Petrovića, profesora Ekonomske škole.

Predsednik Skupštine KBL je Radomir Simić Simbe, nekadašnji igrač Metalca, doktorant na Sportskoj akademiji Megatrenda, doskorašnji trener lazaravečke Kolubare, koji je trenerski zanat pekao i u SAD. Za sajt lige (www.kolubarskaliga.com) piše komentare kola u svom „Simbetarijumu”.

Predsdnik Upravnog odbora KBL je Slobodan Đorđić iz Pošte, koji je pokretanje tog takmičenja i predložio posle Letnje basket lige na Studentovom igralištu, direktor je Dušan Selaković, sportski novinar, a komesar Zoran Mujbegović, beogradski slikar, koji se skrasio i pripitomio u Valjevu.

IGRAČI, TRENERI, SUDIJE – Među više od 150 registrovanih igrača u KBL, tu su nekdašnji centri Metalca iz prvoligaških dana: Dušan Stevanović, Marko Radojičić, Duško Obućina i Dejan Dašković, pa krila Živan Pantić i Dragan Đukić, bek Pidžula Vićentijević, (bar) jedna petorka nekadašnjih Studentovih prvotimaca (Vlada Ilić, Vlada Jeremić, Aca Gure Janković, Marko Ranković, Nemanja Krunić, Nemanja Radosavljević), bivši Metalčevi juniori (Žanko Pujić, Gojković, Goloskoković, Pavlović, Todorić, Lekić, Petković, Kaljević, Krstić…), provereni basketaši Cica Petrović, (mali) Džamba, Stefa, Mašan, Đenka, Dejan Kovačević, Rajko Popović, Bobek, Andrija Mekić, pa Gliša, stari as Omladinca, nekadašnji rukometaš Đera i najprijatnije iznenađenje Meda Stojanović, koji je košarku igrao u Bosni. Novinarsku branšu zasupaju Igor Tošić, Slobodan Ćirić, Mika Ristivojević, Leka Ranković, Neka Savić, Dragan Krunić, pa odmetnuti novinar Macan Dašković…

Poseban šmek celoj priči daju (molimo da se niko ne uvredi) Goša (Goran Tešić) i Moša (Momir Trifković), Zoran Srba Avramović i Boris Pantović, Slavko Šampon (Gavrilović), gradonačelnik Zoća (Zoran Jakovljević) i jedina dama među takmičarima Vesna Jovanović-Arsenić, biša reprezentativka Jugoslavije i prvotimka valjevskog Studenta, pa Bečeja, Vojvodine, Hemofarma, pojedinih mađarskih prvoligaša.

Sve ekipe treniraju dva-tri puta nedeljno u školskim sportskim salama, neke idu i u Osečinu, u gradsku dvoranu, a angažovani su i treneri – Aca Ica u Pro tim špedu, Bane „Levak” u Policijskoj upravi, „Beli” Teoflović u TVA/Radio 014, Mileta Petković (Pravosuđe), Dragan Žeravčić (Pošta), Neđa Đorđić (ZC)…

Ekipe Pravosuđa, ZC i KPZ imaju svoja godišnja takmičenja na nivou Srbije, pa im je ovo izvanredna priprema. Pravdu dele valjevske košarkaške sudije Mašan Uskoković, Coka Petrović, Mizdrak, Koča…

ZBOGOM PAMETI – Za vreme novogodišnjih i božićnih praznika planirana je „ol star” utakmica dve selekcije, tada će u mini prelaznom roku biti moguće angažovati po dva nova igrača.

Uveliko teku pregovori da u Valjevu gostuje slovenačka ekipa „Zbogom pamet” iz Kopra (www.zbogompamet.com), stalni učesnik međunarodnih takmičenja rekreativaca u košarci, u čijim redovima su i nekadašnji prvotimci ljubljanske Olimpije i slovenački reprezentativci Slavko Kotnik i Dušan Hauptman. Uzvratna utakmica u „deželi” se podrazumeva. Nije, izgleda, nemoguće da u Valjevu vidimo i jednu od vodećih basket erkipa rekreativaca iz Španije!

Eto, šta sve mogu, čak i bez inata, entuzijasti, koji su KBL toliko ozbiljno organizovali da su je u nekim segmentima i preorganizovali! Oni što vrte novac u (polu)profesionalnoj KLS i tvrde da su, posle Partizana i Crvene zvezde, najorganizovaniji (!) klub u Srbiji (a gde su FMP i Hemofarm, druge da ne pominjemo), nemaju u klubu ni jednog entuzijastu od basket štofa, košarkaški pedigriranog, pa biva da tu njihove muke sa svima, i svačim, i počinju.

Upišite svoj komentar