| Jul 2009

Doktor Fuzi (1933-2009)

Branko Vićentijević

Miodrag Živanović – Miša Fuzi

Miodrag Živanović – Miša Fuzi

U Beogradu je 7. juna preminuo profesor hirurgije Medicinskog fakulteta u penziji dr Miodrag Al. Živanović – Miša Fuzi (76), Valjevac iz ugledne porodice, čiji su roditelji bili advokati Jela i Aleksandar. Doktor Fuzi je mnogima pomogao, pacijentima i kolegama, bio je „punokrvni Valjevac”.

Miša Živanović je posle Valjevske gimnazije završio Medicinski fakultet u Beogradu, gde je doktorirao 1984. godine, a bio je i na stručnom usavršavanju u Parizu, Lionu i Cirihu. Posle četiri godine rada u Valjevskoj bolnici, gde je stasavao pod rukom „upravnika dr Vlajka Đurovića”, zaposlio se na Drugoj hirurškoj klinici Medicinskog fakulteta u Beogradu kod prof dr Voje K. Stojanovića. Za asistenta je izabran 1972. godine na Prvoj hirurškoj klinici, gde je docnije prešao posvetivši se abdominalnoj hirurgiji, da bi potom u svim zvanjima radio u redovnoj i postdiplomskoj nastavi. Bio je načelnik Odeljenja za digestivne bolesti Kliničkog centra Srbije, autor je oko 200 stručnih radova i dve knjige iz oblasti abdominalne hirurgije.

U mladosti je igrao fudbal u Budućnosti i beogradskom Medicinaru, dok je radio u Valjevu bio je klupski lekar Budućnosti. Upoznao sam ga 1997—tih, kao novinar „Napreda”, baveći se istorijom valjevskog sporta, posle njegovog pisma o bobu „Jabučilo”, koji je, na neki način, bio pozni sledbenik „Zlatne strele” iz 1930-tih i bob takmičenja na Radinom brdu u čijoj je organizaciji, kao glavni sudija, sudelovao i njegov ujak, vojni apotekar Jovan Vasić – Majorica Joca.

Sudbina je htela da i on i stariji mu brat dr Predrag Dragoš Živanović rano ostanu bez životnih saputnica – Miša sa dva sina, Dragoš sa dve kćerke. Kada je ostao i bez brata, očinski je brinuo i o njegovim kćerkama, koje su se, poput mnogih, oglasila čituljom u „Politici”. Nesreća obično nikada ne ide sama, kako se to u narodu kaže, pa je dr Fuzi doživeo da mu se teško razboli sin Jovan (36), takođe hirurg, koji je Medicinski fakultet završio sa „čistom desetkom”. Božjom voljom, Miša Fuzi je preminuo u danu kada su njegovog Jocu sahranjivali na groblju Orlovača, a da nije ni saznao i za tu bol neprebolnu.

Prof. dr Miša Živanović Fuzi, drugar i prijatelj mnogih kojima je „donosio sreću”, požrtvovan lekar, plemenit „čovek koji je voleo ljude”, bio je među osnivačima Udruženja Valjevaca u Beogradu i višegodišnji član njegovog predsedništva. Sahranjen je na Topčiderskom groblju u Beogradu.

Upišite svoj komentar