Projekat Valjevo u štampi 1914 u Srbiji i svetu

Šta je ostalo od Tešnjara?

piše Revija Kolubara 10.10.2019

"Trenutna situacija u Tešnjaru, a i svuda gde građani pokušavaju da žive, izgleda kao Bermudski trougao između neznanja tzv. političara, javnog i privatnog nasilja na svim nivoima i totalnog materijalnog i duhovnog osiromašenja"

Dalje

Sloboda života u kombiju, putujući po svetu

piše Larisa Ranković 7.10.2019
(foto: Whatifness)

Mnogi od nas prethodnih meseci pratili su uzbudljive doživljaje Anje i Strahinje koje su delili na svom Instagram nalogu. Kad su se vratili na kratko su Srbiju, sačekali smo ih sa pitanjima – otkud oni u svemu ovome i šta se iz ovako nepredvidivih putovanja može naučiti.

Dalje

O pobedama i Pobedniku

piše Revija Kolubara 25.09.2019
Pobednik
Pobednik(foto: Neda Kovčević / Wikipedia)

Nakon više najava, danas je objavljeno da će spomenik Pobedniku na Kalenegdanu u Beogradu, podignut u čast vojnika koji su učestvovali u proboju Solunskog fronta, biti uskoro skinut i odnet na doradu i restauraciju. S obzirom na to da su poslednjih godina mnoge rekonstrukcije u Beogradu prošle neslavno, u delu javnosti postoji zebnja za sudbinu ovog remek dela Ivana Meštrovića.

Dalje

Putopisna crtica iz Valjevskog kraja

piše Revija Kolubara 19.09.2019

Otprilike u ovo vreme, u septembru 1888. godine boravio je u Bogovađi Feliks Кanic, znameniti putopisac, balkanolog i etnograf. 

Dalje

Rijeka i Opatija

piše Revija Kolubara 11.09.2019

Rijeka koju smo posetili ovih dana sada  mesto koje gledaoce serije "Novine" podseća na ambijent u kojem je snimana. Vreme je često sivkasto, baš kao u seriji. Rijeka se uveliko sprema za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine.

Dalje

Opstanak

piše Jasmina Tešanović 5.09.2019

Dok Amazon gori nemoćno na drugom kraju naše izmaltretirane planete pomislih - možda je i dobro što Divčibare nemaju uvek struju.

Dalje

Tešnjarske slike (3. deo)

piše Revija Kolubara 3.09.2019

Tekst novinara i pisca Darka Marjanovića objavljen u Velikom narodnom kalendaru Kolubara za 2002. godinu

Dalje

Naučni skup povodom 150 godina Valjevske gimnazije

piše Revija Kolubara 28.08.2019
Valjevksa gimnazija
Valjevksa gimnazija(foto: Đorđe Đoković / Kolubarske.rs)

U susret obeležavanju veka i po svog postojanja, Valjevska gimnazija za 2020. godinu priprema naučni skup kojim će se obeležiti ovaj značajni jubilej i ključna postignuća škole u tom periodu.

Dalje