Revija Kolubara broj 196 - Avgust 2010

Priče iz Nepričave
Branko Vićentijević
Da li će se autoput Beograd – južni Jadran svesti na deonicu Stublenica-Nepričava, a tabla sa obeležjima podsećati na Železničku stanicu pruge Valjevo-Loznica u Pričeviću, koja vodi u Čvarkovu livadu (1 komentar)

Umetnici se u Valjevu rađaju
Jelica Jerinić
Darija Ranković
Da li zbog vode i zemlje, kako reče profesor Vladimir Jevtović, ili zbog mnogog dara koji talentovani  lako otkriju i usmere ga kako i gde to treba, tek Valjevo može da se pohvali mnogobrojnim glumcima, režiserima, dramskim piscima...

Najrazvijenije suženje
pisi kao sto govoris 196
Piše: Dragan Todorović, novinar nedeljnika „Vreme”
Javljeno da Valjevo spada u Najrazvijenije gradove i opštine u Srbiji. * Tek kad se pročita da je to u odnosu na prosek Srbije sve postaje donekle jasno, ali i u odnosu na tu Okolnost nije najjasnije, zar 'Vako Valjevo Najrazvijenije. (2 komentara)

Čeda Đurđević, prvi fotograf u Osečini
Braća Đurđevići
Branko Matić
Čedomir – Čeda Đurđević rođen je 18. juna 1903. godine u Osečini, kao peto dete oca Matije, osečanskog trgovca, poreklom iz Ostružnja i majke Andrijane – Anke devojačko Đorđević. (1 komentar)

Julske tmuše i ozarenja
listanje 196
Hroničar: Ljiljana Kecojević
Izgradnja autoputa * Stečaj „Valjevske pivare” i „Jablanice” * Seljaci osnivaju sindikat * Prirodna umetnost festivala „Raskršće” * Zašećerene letnje večeri * „Ne bleji” (1 komentar)