| Decembar 2008

Radikalima vraćeni mandati

Branko Vićentijević

Okružni sud vratio sedam mandata SRS, pa su „naprednjaci” ostali van klupa Gradske skupštine u Valjevu * Kako Dragoljub Kristić iz GG „Pobeda za Valjevo” funcioniše kao „mašina za nerviranje” odbornika DS i SPS-PUPS * Da li je DSS dobio svilen gajtan iz Beograda da napusti kolaiciju sa „žutima”, mogu li radikali i narodni socijalisti da izvedu decembarski prevrat i obore gradsku vlast * Kome novi generalni direktor Železnica Srbije ostavlja Valjevo na čuvanje

Nova sednica Gradske skupštine u Valjevu zakazana je za 3. decembar sa dnevnim redom koji ne ukazuje na moguće „zanimacije” odbornika. Doduše, prva tačka dnevnog reda je verifikovanje sedam mandata novim odbornicima Srpske radikalne stranke (SRS) posle presude Okružnog suda u Valjevu da se ti mandate od naprednjaka (SNS) vrate radikalima. Tužbu je podneo radikalski odbornik Mirko Rafajlović, a presudu donelo Veće kojim je predsedavao sudija Dušan Živković.

Nema naznaka da bi naprednjaci mogli da dođu na sednicu gradskog parlamenta 3. decembra, oni uostalom nisu ni pozvani, a na skupštinskoj većini, dakako i na opoziciji, je da ispoštuju odluku Okružnog suda. Na to su se odbornici iz vlasti svojevremeno i obavezali praveći dil sa narodnjacima da im ne diraju mandate do sudske odluke, a da sledbenici Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića, uz koje se kao član najužeg rukovodstva SNS svrstao i Aleksa Jokić, povuku sedam potpisa za raspravu o smeni prvog „spikera” Gradske skupštine Gorana Lučića (DSS). Narodnjaci su, takođe, bili u pripravnosti i za novembarsku sednicu, zakazanu pa otkazanu, na kojoj je trebalo raspravljati o rebalansu budžeta za 2008, a vladajuća većina u tom trenutku nije imala neophodnih 26 glasova „za”.

Ta novembarska sednica održana je dva dana docnije, kada je „17-ta Dalmatinska na Sutjesci” bila u punom broju. Naravno da je na taj način otkazana sednica Gradske skupštine opet dovela do već viđene igrarije u kojoj se dnevni red utvrđuje pet sati, a kompletna sesija traje do u večernje sate.

USTAVOBRANITELJI – Pritom ništa ne nedostaje unapred znanom scenariju: ni Lučićeva smušenost, ni povremeno dr Zavenovo (der Hazarjan) „hvala, stavljam na glasanje” i kad treba i kad ne treba, ni strpljivost do perverzije odbornika DS i SPS-PUPS koji satima mogu da sede, keze se i čekaju da Veliki Štrumf da zanak za glasanje, ni pokušaji ustavopisca i ustavobranitelja Vesne Ćirić (DS) da objasni neobjašnjivo, ni upornost „mašine za nerviranje” demokrata i socijalista, Dragoljuba Krstića, odbornika GG „Pobeda za Valjevo”, koji ume dosta vremena zanoveta za govornicom i koristi Lučićevu tobožnju predemokratičnost.

Koalicija DS sa SPS-PUPS i G17 plus-SPO za novembarsku sednicu nije imala obezbeđeno prisustvo bar 26 od ukupno 28 svojih odbornika, pa je sesija pomerena za dva dana mimo odredaba poslovnika o radu. To, međutim, niko od bitnih drugova i drugarica, ali ni od njima potčinjenih, nije hteo da prizna, pa je mali džokej Goran Lučić na nekoliko puta postavljano pitanje iz opozicije, „koliko se to odbornika odjavilo kako poslovnik predviđa”, odgovorio da on nije mogao da dođe zbog obaveza na poslu (finansijski direktor „Krušik-Akumulatora”), ali i zbog toga što mu je stric preminuo! I nikog više pomenuo nije. Usledile su potom prozivke i svedočenja iz prve ruke šta je ko kome i kada rekao u pripremi te otkazane sednice, uz ocenu da su degradirane institucije i obornici, ali pomaka nije bilo. Demokrate se drže kao da su dočekale da se posle 15 „onih” godina revanširaju socijalistima. Pritom previđaju da upravo sa socijalistima zajedno vade mast ostalima, među njima i onima sa kojima su koliko do juče bili na istoj strani!

Lepo je tu čitavu stvar pojasnio viđeni narodni socijalista Mihailo Jokić: „Nije prvi put, a ni poslednji, da u datom trenutku nećete imati većinu. Bio je red da se nama iz opozicije, kada smo se već odzvali pozivu, to kaže ljudski, uz kafu, i da se raziđeno do nove sednice. Ne, vi ste poslali čoveka koji ne govori (Stanka Terzića, prim. a.) i tu spasa nije bilo!”

KOMBINACIJE – Posle te i takve novembarske sednice, a pre decembarske, stranke i politička čaršija kombinuju o navodno mogućoj promeni gradske vlasti u Valjevu. Sve se svodi na, uvereni smo, nemoguću kombinaciju po kojoj je DSS-u iz beogrdske centrale stigao svilen gajtan da se povuku iz koalicije sa „žutima”. U toj situaciji, četvoro odbornika DSS-a bi sa 23 odbornika opozicije (SRS, LDP-Pokret za Valjevo, SNS, NS, GG „Pobeda za Valjevo”) bilo 27, što je tesna većina u odnosu na 24 preostala odbornika DS, SPS-PUPS i G17 Plus-SPO.

Ta ponuda iz SRS i SNS navodno sadrži i izbor prim. dr Ilije Tripkovića za gradonačelnika, što upravo odbornička grupa LDP-Pokret za Valjevo, čiji je dr Tripković predsednik, neće prihvatiti. Razlozi su jasni – LDP i Pokret za Valjevo igrom slučaja, a pre svega voljom čelnika DS-a, našli su se u opoziciji sa SRS, narodnim socijalistima, Novom Srbijom i GG „Pobeda za Valjevo”, odnosno LDP ne prihvata nikakvu koaliciju sa DSS-om Vojislava Koštunice.

Bilo kako bilo, tek Goranu je Lučiću je na „roditeljskom sastanku” (konsultacije šefova odoborničkih grupa uoči zakazivanja svake sednice parlamenta) u zgradi Gradske skupštine, gde nema kabinaet ali će mu apanaža iznositi 40 odsto onoga što bi mu sledovalo da je profesionalac, Marko Struja Živanović (NS) rekao: „Slikaj se još danas, više nećeš biti predsednik (Gradske skupštine)”.

Nejasno je, takođe, ko bi nadomestio četvoro odbornika DSS-a ukoliko budu morali da se povuku – LDP sam ili zajedno sa Pokretom za Valjevo. Tu se postavlja i pitanje da li će Pokret za Valjevo ostati pri stavu sa početka postizbornih razgovora o formiranju koalicije „prvo principi, precizan koalicioni sporazum, pa podela plena” i kadrovska rešenja. „E, to ne odgovara Velikom Štrumfu, on nije za sistem ni u svom DS-u”, rekao bi njegov „kum” Života Jankićević Biban (LDP).

UNAPREĐENJE – U novembru su Železnice Srbije dobile novog generalnog direktora, umesto Milanka Šarančića (NS) iz Vrnjačke Banje to mesto zapalo je Milovana Markovića (DS) iz Valjeva. Partijski se zadatak nije mogao odbiti, Marković je u najužem rukovodstv Tadićevih demokrata, pa se valjevski opozicionari u DS-u presabriraju da li se Mića, ipak, preračunao. Vele, lepšeg posla od poslaničkog nema, ni plata nije bila loša, a imao je apsolutnu kontrolu u gradskom odboru stranke, pa i u Gradskoj skupštini.

Nije im baš jasno ni ko će ga naslediti na poslaničkoj, ali i na funkciji predsednika valjevskog odbora DS-a ako bude morao da se povuče. Ono jeste da je drug Krcun vazda budan, ali Ustavopisac i Ustavobranitelj lokalni ima više šansi, a i voli to –  ‘nako  baš skojevski! Doduše, može biti da to mesto po stranačkom statutu sleduje jednom od potpredsednika, Aci Mitroviću ili Dušku Arseniću, ko zna.

Ako pamćenje ne vara, kada je Milomir Minić po SPS partijskom zadatku 1990-tih u programu Radio Valjeva nagrdio pokojnog Zorana Đinđića, iz lokalnog DS-a su otpozdravili pitanjem kada se to „Slobin Minić”, tada već direktor JŽ-a (Jugoslovenska železnica) vozio vozom osim kad je išao u Banjaluku (ili Doboj) da postane pravnik?! Biva da ni Mića Marković, kao verovatno ni Milanko Šarančić, ne ljube baš vožnju vozom. Ali – družba je družba, a služba je služba.

Upišite svoj komentar