| Jun 2010

Vreme arhitekture Valjeva na BINI

Ljiljana Ljiljak

Vreme arhitekture

Vreme arhitekture

U zgusnutim zbivanjima pete „Beogradske internacionalne  nedelje arhitekture 2010”  (BINA) održane od 7. do 15. maja,  jedan dan bio je posvećen dostignućima savremene srpske arhitekture izvan Beograda.  U atraktivnoj dvorani  Konaka kneginje Ljubice, 11. maja, publici su predstavljene izložbe o arhitekturi Valjeva i Niša.

Valjevska  dobro postavljena izložba koju predstavljaju najuspešnija ostvarenja u arhitekturi ovog podneblja  na 30 panoa  ujedno je bila i prezentacija tek iz štampe izašle knjige „Vreme arhitekture –arhitektura i urbanizam u Valjevu od 2004 do 2009”. Njen sadržaj  predstavio je Milan Maksimović,  glavni i odgovorni urednik, prelistavajući uz projekcije slajdova ovu svojevrsnu hronike graditeljstva za poslednjih pet godina uz napomenu da je ona nastavak istoimene knjigu izašle 2004. godine.

Vreme arhitekture na BINI

Vreme arhitekture na BINI (Foto: Ljuba Ranković)

Pored informacija o priznanjima i nagradama, značajnim događajima u oblasti urbanizma i izgradnje, knjiga daje i pregled konkursnih radova (Divčibare novi centar, Centar banje Vrujci, socijalno stanovanje) i diplomskih radova kao i bibliografske podatke o valjevskim arhitektama. Dragoceno poglavlje knjige je „Valjevsko graditeljstvo u 20 veku”,  hronološki pregled građevina sa 111 primera Zdravka Rankovića. Ostavštinom se bavi i dragocena studija „Biografske crtice i pregled stvaralaštva arhitekte Momčila Belobrka”  Milana Milovanovića i analiza bondručara u Bebića Luci Dragane Janković.

Centralan tema knjige je stanovanje. Njemu je posvećena zajednička studija mladih arhitekata i  osvrt na novu stambenu arhitekturu u Valjevu prof. Darka Marušića. Grozdana Šišović prikazuje  poslovno stambeni objekat u Ulici vladike Nikolaja. Objektima socijalnog stanovanja se bavi tekst Olje Jovanović, a o industrijskim objektima pišu  – Žarko Ratković (štamparija „Publik”), Miroslava Petrović Balubdžić (o fabrikama „Voda- voda” i „Sinalko” u Vrujcima), vinariji „Jelić” Radmila Aresenović a gradskoj toplani Ljubinko Ranković. Visokim dostignućima u arhitekturi zdravstva – Grudno odeljenje Valjevske bolnice i nadgradnja Doma zdravlja –  bavi se Andrijana Obradović, obdaništem u Brđanima Dušica Pakević, Domom istraživača Ljiljana Ljiljak, Kongresnim centru Divčibare Srđan Ilić, rekonstrukcijom vojničkog groblja Smiljana Ranković a Marija Radovanović pruža prikaz uspelog dizajna javnih prostora u gradu.

Vreme arhitekture na BINI

Vreme arhitekture na BINI (Foto: Ljuba Ranković)

Vlastimir Čarnojević se bavi nekolikim temama u gradskoj stambenoj strategiji i uticajem urbanizma na unapređenje arhitektonske prakse. Ivan Rašković analizira iskustva u radu na konkursnom projektu centra Divčibara i projektu kongresnog centra.

Urednik i pokretač ove u nas jedinstvene knjige-hronike, Milan Maksimović u uvodnom tekstu  „Iskustvo udruživanja” i na promociji u Konaku kneginje Ljubice otvorio je niz tema o stanju arhitektonske struke  u nas u tranzicionim vremenima: zakonu u pripremi u kom se ne pominje ni reč arhitektura,  ceni rada, tenderima koji su otvorili vrata nekvalitetnom graditeljstvu i gašenju institucije konkursa (slučaj sa Halom sportova u Valjevu, petnaest obdaništa u Beogradu…)

Ove teme bile su okosnica i  tribine na kojoj su pored Milana Maksimovića govorili prof. Ivan Rašković, Igor Marić, Aleksandar Keković i Milenija Marušić.

Poseban segment te večeri bila je autorska prezentacija realizovanih projekata u Valjevu Anđelke Mandić Milutinović. Od objekta SUP-a, nekoliko stambenih objekata , obdaništa na Brđanima, sportske hale u Poljorivrednoj školi do kopleksa INGRAP-OMNIJA na Duploj traci i projekta za novi objekat  Istaraživačke stanice u Petnici. U završnici prikazan je stambeni objekat porodice Blažić u valjevskoj Mišarskoj ulici za koji je Anđelka Milutinović uradila i kompletno uređenje enterijera. Izbor njenog stvaralaštva za prezentaciju savremene arhitekture u Srbiji te večeri u Konaku, potvrdio je i  da su izvan metropole mogući i vrhunski dometi u arhitekturi.

Uz ovaj pregled sa čim se valjevska arhitektura predstavili u okviru BINE valja napomenuti da je u prikazima  na svim medijima o zbivanja sa ove manifestacije često pominjano uspešno iskustvo Valjeva u oblasti socijalnog stanovanja. Prve nagrade koje je osvajao projekat  Z.Abadića i D. Milovanovića u Novom Naselju i  izgrađeni objekat socijalnog stanovanja u Naselju Sretena Dudića pokazuju koliko je značajna institucija konkursa da se dobiju najbolja rešenja ali i da su valjevski graditelji i njihovo Društvo arhitekata  uspeli da se izbore za svoju profesiju. Knjiga „Vreme arhitekture”, nezabeležen poduhvat u nas,  najbolji je dokaz ovog uspeha.

U očekivanju  smo izložbe i promocije knjige „Vreme arhitekture” i u gradu o kome ona na nabolji način svedoči.

Upišite svoj komentar