| Maj 2009

Aprilske senzacije

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Treće ubistvo i konačan početak obračuna s valjevskom mafijom * Izlet evropskih ambasadora * Privredni sajam „Spreg” * Đaci Tehničke škole stiču svedočanstva i u „Gorenju” * „Zlatni opanak” dostojan pokroviteljstva i dolaska predsednika Srbije Romine „prazne” slike i sjaj valjevskih parkova

1. U celodnevnoj poseti Valjevu su ambasadori 22 zemlje i šef Evropske misije u Srbiji Žozep Ljoveras. Neposredni povod je potpisivanje finansijskog sporazuma sa Evropskom unijom vredan 168 miliona evra, od kojih je 45 miliona namenjeno razvoju lokalne infrastrukture * Lep dan i za početak velike međunarodne smotre folklora „Zlatni opanak” i to u znaku predstavljanja knjige muzikologa Dimitrija Golemovića, o narodnom muzičaru Krstivoju Subotiću iz mioničkog sela Osečenica.

2. Izuzetno koristan seminar u Regionalnoj privrednoj komori o ekonomiji energije. Bogati svet uveliko štedi energiju, počev od gradnje kuća, a mi trošimo tri puta više toplote za grejanje nego u evropskim zemljama. Spomenut je i užasan teret plastičnog otpada, kojeg u Srbiji godišnje ima 145.000 tona! U Valjevu vam i paklo cigareta ili kesicu bombona služe u plastičnoj  kesi * U Valjevu je svedočanstva o završenoj četvoromesečnoj obuci za zavarivače steklo 50-tak mladića, kojima je već viđeno zaposlenje. Njih 20-tak radiće u inostranstvu. U novoj generaciji prekvalifikovanih varilaca je i jedan inženjer * Izvanredno veče izvornog folklora na smotri „Zlatni opanak”. U konkurenciji 15 ansambala najbolji su folkloristi iz Trebinja.

3. Sat pre ponoći pred Šah klubom u centru Valjeva ubijen je Željko Đedović (30), dobro poznat policiji i pravosuđu. Treća ovogodišnja likvidacija nedvosmisleno potvrđuje da u Valjevu deluje organizovana kriminalna grupa * „Srbija vode” privode kraju regulacije plavnih obala Obnice, a uskoro će urediti i korito Ljubostinje kao i kameničke brane * Na osunčanim ulicama i trgovima Valjeva lepo je videti defile folklorista sa festivala „Zlatni opanak” * Za trezvene i upitane podsticajan razgovor sa Miroslavom Prokopijevićem o ekonomskoj krizi.

5. Uređenjem trim staze u krugu Valjevske bolnice otpočelo obeležavanje Svetske nedelje zdravlja * Na završnoj večeri festivala „Zlatni opanak”, među više hiljada učesnika, najboljim ansamblom proglašeno kragujevačko „Smilje”. Tim povodom, kao pokrovitelj festivala, u Valjevu je boravio predsednik Srbije, Boris Tadić, koji nije mogao proći bez obećanja da će Valjevo opet biti bezbedan grad.

6. Uz učešće interventnih jedinica MUP-a Srbije, uhapšena su devetorica osumnjičenih za učešće u likvidaciji Željka Đedovića. Kriminalna događanja u Valjevu već dva dana na naslovnim stranicama svih novina i u udarnim informativnim emisijama RTV stanica? Valjevci se sa snebivanjem, ali i ohrabrenjem, suočavaju sa prisustvom policijskih „dugih cevi” pred Okružnim sudom * Fondacija USAID potpisala sporazum o saradnji sa Valjevom, Loznicom i Lajkovcem o podršci preduzetništvu mladih.

7. Sada je već sasvim jasno da u Valjevu deluje organizovana kriminalna grupa, koju predvodi Milan Lazarević (40), zvani Laza Bombaš, vlasnik firme za usluge obezbeđenja „Polito”, kao i da je za ubistvo Đedovića osumnjičen Zoran Jeličić iz Padinske Skele * Blagovesti u manastiru Ćelije i akademija povodom 30-togodišnjice smrti ave Justina Popovića, o kojem su besedili mitropolit Anfilohije Radović i više drugih crkvenih velikodostojnika * Na smotri srednjoškolskih recitatora u Valjevu najbolja je gimnazijalka Tamara Jokić.

8. U školi „Sveti Sava” u Popučkama svečano obeležen Svetski dan Roma, uz uverenje da je obrazovanje najbolji put za romsku emancipaciju.

10. Uz Svetski dan zdravlja skup o razvoju bolničkog informativnog sistema. Najupućeniji i pozvani kažu da su u Valjevskoj bolnici za samo dve godine postignuti izvanredni rezultati, uz ulaganja od 600.000 evra * Grupa od 16 učenika Tehničke škole iz Valjeva vratila se sa tromesečne obuke u slovenačkom „Gorenju”. Prezadovoljni su i đaci i domaćini, među kojima i direktor „Gorenja” Mirko Meža, koji kaže da će ih uz dvostruke diplome rado uposliti * Među pobednicima takmičenja muzičkih škola Srbije je i flautistkinja Mina Radić iz Valjeva * Izložba slika „Pra-zni-k” Milomira Romanovića u Galeriji muzeja, koja najviše podseća na njegovo geslo: „Slika je, zapravo, ono što se ne vidi”.

11. Pljačka zlatare u Zrenjaninu i ubistvo mladog saobraćajca Vladimira Grandića (31) za koje su među osumnjičenima Zoran Jovanović i još trojica Valjevaca * Režiser Miša Radivojević najavio da će staro Valjevo biti eksterijer za njegov novi film „Kako su me ukrali Nemci”.

12. U novom valjevskom hramu na Cveti koncert Crkvenog hora „Hadži Ruvim” * Tradicionalna atletska trka mladih kraj Gradca * S proleća lepo uređeni parkovi, iznova očišćena prelepa skulptura Gjusa Rubruka kod pijace, dok je mlade noćne pivopije iznova ne ižvrljaju.

14. Donacija Rajfajzen banke od 30.000 evra za uređenje i opremanje kuće za dnevni boravak 30-tak dece ometene u razvoju u Valjevu * Istraživanje studenata Visoke poslovne škole potvrdilo da dve trećine Valjevaca najviše para troši na hranu * Monografija o 140 godina Valjevske biblioteke predstavljena u Vukovoj zadužbini.

15. Sa Okružne smotre recitatora odabrana još tri takmičara za majsku republičku smotru: Isidora Bijelić, Ana Stevanović i Una Unković, sve iz Valjeva * Sociolog dr Radovan Marjanović otvorio seriju „Pedeset najlepših valjevskih predavanja” u ovdašnjem čitalištu, sa temom „Društvena uloga čoveka od znanja”.

16. Podnoseći svoj tromesečni izveštaj o radu Okružni sud u Valjevu naročito ističe zabrinjavajući porast maloletničkog kriminala, budući da su ovakva dela utrostručena. Mladi nasilnici ne libe se ni da ubiju.

19. Uskršnje radosti porodičnog okupljanja. U Oglađenovcu živopisna Tucijada sa bogatim darivanjem, posebno najuspešnijeg takmičara, 13-togodišnjeg Aleksandra Ninkovića * U Peckoj je održana Okružna izborna smotra dečjih folklornih družina.

22. U Valjevu otvoren Šesti sajam privrede Kolubarskog okruga (SPREG) * Uz Dan planete zemlje saopšteno da je od preko hiljadu uzoraka pijaće vode analiziranih u Zavodu za zaštitu zdravlja samo jedan bio neispravan.

23. Svakodnevna okupljanja i razmene iskustava među privrednicima na sajmu „Spreg”. Danas ih posetila delegacija Češke ambasade * Izložbom dobrog stripa završena sedmodnevna dešavanja u organizaciji umetničke grupe „Akt”, koja je ugostila i više inostranih stvaralaca.

24. Ukazom ministra unutrašnjih poslova Srbije, posle četiri meseca za načelnika Policijske uprave u Valjevu postavljen je Predrag Đajić, dugogodišnji inspektor SUP-a Novi Beograd * Na Ubu uručeni ključevi 18 stanova za izbeglice, čija je izgradnja i raspodela trajala preko deset godina * Grupa mladih hard rokera iz čistog entuzijazma organizvala takoreći međunarodni Mini metal fest, koji se u Omladinskom centru sutra nastavlja koncertom desetak mladih rok grupa * U Galeriji „Nju moment” u Beogradu otvorena izložba fotografija o polomljenim oknima i flašama Filipa Tanaskovića iz Valjeva, jednog od dvojice pobednika konkursa za mlade autore „Memorijal Dragoljuba Tošića”.

25. Mlade valjevske stočare u okviru projekta „Virtuel farm” stručnjaci obučavaju kako da dostignu evropske standarde na svojim farmama * Kao nekad davno, u Hali sportova susret košarkaša Metalca i Partizana. Nažalost, Valjevci nisu uspeli da uđu u baraž za Jadransku ligu, što se, nezavisno od večerašnjeg poraza, moglo očekivati...

S proleća smo zasuti ružnim i onespokojavajućim događajima, vestima i nagoveštajima svakojakih nepodopština. Kao da se čitav svet prozlio i potisnuo u stranu tolike među nama još uvek čestite, pametne i vredne, osobito mlade ljude. Ohrabruje što smo konačno dočekali obračun sa valjevskom mafijom, ali se teško otimamo nostalgiji za „dobrim starim vremenima” kad smo na ulici zazirali od tek ponekog, gotovo dobroćudnog mangupa, a klanjali se neretkim autoritetima od znanja i veštine.

Upišite svoj komentar