Revija Kolubara broj 193 - Maj 2010

Iskusiti Evropu
Andrijana Obradović
Četrdesetisedam stipendista treće generacije Fonda „Dr Zoran Đinđić” bilo je u  mogućnosti da obavlja praksu u nekoj od austrijskih institucija ili kompanija i na taj način obogati svoje iskustvo (2 komentara)

Pič i opanak
Piše: Dragan Todorović, novinar nedeljnika „Vreme”
Predsedatelj zamoli da se isključe telefoni da bi moglo da se Radi, poče sednica Skupštine grada Valjeva, koji su to Likovi jbt, koja Demokratija, koje pozorište, koji rialiti tik tak tok šou, pa to nema ni u PM.

Čije ovce toga i livada
Branko Vićentijević
Već viđeno na aprilskoj sesiji gradskog parlamenta koji postaje valjevski Hajd park  * Kako je, i zašto, u Domu zdravlja smenjena dr Danka Živanović (1 komentar)

Sa čime ćemo pred Unesko
Stećak usadnik u obliku stuba: manastir Dokmir, verovatno pripadao nižem vlastelinu, XV vek
Radivoje Arsić
Stećak je termin usvojen u nauci. U narodu se ne koristi, poznat je kao  kamen, beleg, a najčešće mramor ili mramorje u množini

Valjevac Aleksandar Popović
U šetnji, sa tetkom Selenom
Zdravko Ranković
Razmatranje o njegovom poreklu, učinjeno na osnovu knjige Radovana Popovića „Poslednji srpski boljševik” i ponekih drugih izvora (1 komentar)

Aprilska zbilja
Hroničar: Ljiljana Kecojević
Štrajk u „Gradcu” * Utuljivanje medija * Gradnja fabrike lovačke municije * Gračanica opet manastir * „Zlatni opanak” u Tešnjaru * Otimanje o vampira Savu * „Pseći valcer” (1 komentar)

Godine prolaze
Radoš Glišić
Na današnji dan pre 16 godina (1. maja 1994. godine) pojavio se  prvi broj Revije KOLUBARA  (tada VALJEVAC). (1 komentar)