| Maj 2010

Pič i opanak

Piše: Dragan Todorović, novinar nedeljnika „Vreme”

Predsedatelj zamoli da se isključe telefoni da bi moglo da se Radi, poče sednica Skupštine grada Valjeva, koji su to Likovi jbt, koja Demokratija, koje pozorište, koji rialiti tik tak tok šou, pa to nema ni u PM.

(Foto: Ljuba Ranković)

Jako i u Aranđelovcu održani prevremeni lokalni izbori na kojima pobedila Srpska napredna koja više nije radikalna stranka, ali će, sva je prilika i ko’e vele vlast formiraju Proevropske snage na čelu sa Demokratskom strankom. Na tu okolnost, da Nikolić uzeo najviše mandata u Aranđelovcu, javio se prezident Tadić, i to na skupu PUPS-a, gde pred Onim Palmom, i Onim Najevropljaninom Dačićem, Tatom i Sinom Krkobabićem, tvrdo obeć’o da izbora neće biti pre vakta i da On neće dati da Srbiju jopet vode sile mraka i haosa. Aferim. Potpisnik ovije redova bio poslom u Aranđelovcu pred izbore i video šta video, nema tu brate razlike između tzv. Proevropski’ i Drugi’ snaga, sve to o Državnom i Drugom trošku asvaltiralo, nasipalo, obećavalo ovce i mlade za ženidbu. Nema ministra koji po službenoj partijskoj dužnosti  nije državnički obiš‘o ovaj posed u Šumadiji. Sad se to izabralo i ispoteka ima bude k’o što bilo, nikako.

U Valjevo ne bilo tak, ođe Demokratija i njeni plodovi na vrhuncu. ‘Teo ne ‘teo takav se utisak i dojam stiču neposrednim uvidom u to stanje stvari. Ode tako Ovaj što Tupi na sednicu Skupštine Grada. U to srce te Demokratije i tije Plodova. Sala nova, sednica na temu rebalansa budžeta – dizanje kredita od 200 miliona dinara, e da bi se uzelo 20 ha Stefila za industrijsku zonu – i ostale Demokratije. Predsedava Jedan sa kravatu od tu vlast, važna napomena, koji se profesionalizov’o, koji na plati, e da bi ta Demokratija i to Ostalo bili bolji i napredniji. Predsedatelj sve zamoli da isključe mobilne telefone, da bi moglo da se radi, i to bilo jedino suvislo što se čulo od Predsedatelja. Ondak Predsedatelj predsedateljski pozdravi odbornika i direktora Srpski’ željeznica DS Miću, koji upravo stig’o, jok vozom, službenim audijem. Onda počeli ko’e rade. Koja ja to igranka, koje pozorište, koji rialiti i tik tak tok šou. Koji Likovi jbt, koja Demokratija, pa to nema ni u PM. Nema veze ko Pozicija, ko ta Opozicija, Sve se to jbt poziva na Statut i Poslovnik, sve se to drži govornice, sve to ko’e nekoga zastupa, štiti širi interes... To tako u tom Poslu i ostalim Jebisemater aktivnostima da ni posle sat vremena nisu došli do dnevnog reda.

Kad zakonodavna vlast tak’a, izvšnoj ostaje samo da Izvršava i čini sve ostalo na dobrobit građana. Tako se na Petom puku izvršila ministarka omladine i sporta G17 Snežana Marković Samardžić. Ministarka svečano otvorila mini pič teren, što je igralište za malu ševu, koje finansirala Norveška. Ministarka samo tako, u pratnji policije, svog protokola, svoje voditeljice, svog pomoćnika za nalaženje pištaljke, pomoćnice za dodavanje lopte, svoje pomoćnice za davanje dozvole za zajedničko slikanje, i Svoja Dva lokalna doktora koja u stavu sa Ekspert značkama sve podržali, pokazala kako se radi pos’o. Ondak i Prvi potpredsednik – zamenik predsednika Vlade i ministar policije SPS Ivica Dačić, a na Ubu, sa svojom teškom logistikom od ljudstva i automobila, nakon što se srpski primio sa prisutnim DS Direktorom Srpski’ željeznica, a da ga ne pita, Jel’ ti tu kabinet i kad kreće voz Mićo, lepo i puta dva bacio dve lopate maltera i udario temeljac za novu policijsku stanicu. Posle Miće se pozdravio i sa ostalim SPS, PUPS i ko ‘teo građanima i otiš‘o za daljim i specijalnim i državnim poslovima.

Radova na tom lokalu bilo jošte. Uspešno realizovana folklorna manifestacija Zlatni opanak. Po završetku Toga, članica Organizacionog odbora, et nameštenica DS na funkciji direktora Zavoda za zaštitu spomenika, na konferenciji za tisak, kako tisak preneo, izjavila da se može smatrati da je Zlatni opanak, manifestacija promocije folklornog stvaralaštva i tradicionalne kulture, uspešno realizovan. A šta bilo, nakon što je prošle godine prezident Tadić Boris posetio Od Tijosava Rajfa Opanak, a nije posetio Čvarak niti vampir Savu, pod hitno i ekspresno Opanak proglašen manifestacijom od najspecijalnijeg značaja i na čelo svega stali Grad, Gradonačelnik i Zavod za zaštitu Opanka. A kako bilo, bilo ti folklorista sa sviju strana sveta, pogotovu srpskog, folkloristi pokazno ‘odali gradom i đipali u Domu Centru kulture. Kad su folkloristi mimohodili grad, pošto građana nije bilo niđe, u taj Tešnjar, mogli vide specijalne i unikatne i po svakoj zamisli urađene i sa cveće oslikane  tezge, na koje bilo izloženo red slatkog od čega ‘oćeš, red veza, red ostale kulture i tradicije u vidu čorapa i ostale čipke po specijalnoj i svakoj zamisli i realizaciji. Po specijalnoj zamisli i realizaciji realizovane tezge su imale nazive, bezbeli po darodavcu, jerbo svako ‘teo da doprinos i svako doprinošenje, pa tako na njima pisalo, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Narodni muzej, Direkcija za izgradnju grada... A u taj Dom Centar bilo nastupanje raznog folklora, u prvi red Gradonačelnik, kano predsednik Organizacionog odbora, do njega članica toga Odbora što obnaša Zaštitarsku funkciju, a na bini lično belosvetski voditelj belosvetskog imena Miša i zaštićenog prezimena Ćirić, koji je se već dokaz’o u taj pos’o. Voditelj belosvetski’ performansi je iz večeri u veče uzamance ponavlj’o, Dame i gospodo veliki pozdrav svima vama i celom svetu, ti folklori su nastupali, publika u kojoj, u proseku, bilo 11,2 Valjevca, zdušno sve pratila, i na kraju bili pobednici i proglašena opšta pobeda.

Pobeda na vidiku i kad se radi o Klasteru Kalabasteru čiji zaštitni znak Vampir Sava. Stvar je došla do vrhunca, ne čerez toga što su se javili oni iz Zarožja, sa tvrdnjom da Vampir nji’ov, jok, stvar došla do Basare lično, čoveka koji Ispravno i svakodnevno razmatra Ovu Burazersku Demokratiju. Basara se osvrnuo i na Kalabaster Savu, napis’o u NIN-u da bi Ovi Uvaljevu što su se u’vatili Save bolju promociju opravili ako bi turili u obor jednog nosoroga, jerbo bi tako Klaster Kalabaster im’o veće šanse i svako drugo dobro u tom stremljenju. Ali stvar sa time, i inače, će i dalje bude u tom prosperitetu i napretku, vele da Ona Skupština sa početka teksta imenovala čelnike Saveta za kulturu, na čelu Onaj što predvodi  Klaster Kalabaster, i štono u Narodni muzej ima izložbu preparirani ‘ukrasni’ petlova i ostali’ kikireza, a pripomaže, kako nego odlučujuće, Ona DS nameštenica što obnaša mesto Prvog zaštitara kulture Opanka.

Upišite svoj komentar