| Maj 2010

Čije ovce toga i livada

Branko Vićentijević

Već viđeno na aprilskoj sesiji gradskog parlamenta koji postaje valjevski Hajd park  * Kako je, i zašto, u Domu zdravlja smenjena dr Danka Živanović, a postavljen dr Branko Kapetanović * Ko su novi odbornici i gradski većnici, ko se povukao i zbog čega * Da li će Lasta uspeti da „udavi” Evropa bus * Može li Metalac ipak da se domogne Jadranske NLB lige u košarci

Aprilska sesija Gradske skupštine u Valjevu imala je uobičajeni tok za ovaj, ali ne samo ovaj saziv lokalnog parlamenta (razlika je u tome što su zainteresovane stran(k)e promenile uloge). Opet je ćeranija o dnevnom redu potrajala koji sat, ponovo je tražen TV prenos ili odloženi snimak sednice (zalud trud odbornički ako se ne vidi, a sve zarad tobožnje javnosti u radu). Kako se TVA Plus posle privatizacije izgleda raspada po svim šavovima u pomoć je priskočio VTV – ovoga puta frajke, za ubuduće se mora platiti, a obećan je konkurs za izbor „ponuđača radova”.

Novi odbornici gradskog parlamenta postali su Goran Davidović (SPS), umesto Milorada Ilića, odnosno Zorana Nićiforović, Dragoljub Tešić i Milan Pažinović (DS), koji su zamenili Vesnu Ćirić, Milku Erić-Vasiljević i Aleksandra Džimija Rankovića. Dušan Arsenić (DS) više nije član Gradskog veća, ostavku je podneo ranije iz privatnih razloga, pa je novi član Gradskog veća Milka Erić-Vasiljević. Ponešto od toga rađeno je zbog očitog sukoba interesa i nespojivosti funkcija, da bi sada odbornik postao „premijer (Republike Kolonije, g. Teša)”!

Biva da u odborničkim klupama ima još onih koji bi morali da se povuku, šefovi odborničkih grupa Milovan Marković (DS) i Dragan Jeremić (SPS), recimo. To im (zasad) ne pada napamet jer su očito garant „uspeha” koalicije na vlasti – tu su da objasne neobjašnjivo, da disciplinuju neposlušne.

Žustra polemika vođena je i povodom imenovanja pedijatra dr Branka Kapetanovića za v. d. direktora Doma zdravlja. Odbornik Pokreta za Valjevo dr Ilija Tripković, direktor Zdravstvenog centra u okviru kojeg još uvek posluje Dom zdravlja, ustvrdio je da nije moguć izbor v. d. direktora ustanove koja nije osnovana.

KOLATERALNA ŠTETA – Odbornik vladajuće koalicije, drug Poćuta (SPS) tvrdi kako je to obrazloženje dr Tripkovića bilo „nepotpuno i netačno”. Jeremićev „ledž specialis” je u tome što se imenuje v. d. a ne direktor. Nije, nego! Pomenuo je i imena, pa je dr Tripković pojasnio kako je dr Kapetanović, koga je zbog propusta u radu smenio sa načelničkog mesta u Domu zdravlja, postavljenje proslavio sa istomišljenicima od kojih je neko pokušao da se fizički obračuna sa dr Dankom Živanović, dosadašnjom načelnicom Doma zdravlja!

Zna to i drug Poćuta, pa je do promena, veli, i došlo zbog toga da se odnosi poprave u situaciji kada „dosadašnji rukovodilac nije otišao, a novi nije došao”!

Zapravo, u kući na Titovom trgu dogodilo se ono što je politička i ina čaršija valjevska mesecima već pričala. Kao što, uostalom, smenjuje i dr Tripkovića, pa je pitanje da li je dr Živanović samo bila „kolateralna šteta” ovakvih koalicija u Valjevu i Srbiji.

Kako je gradski parlament, zahvaljujući preduzimljivom odobrniku dr Bobi Gvozdenoviću iz GG „Pobeda za Valjevo” i „talentovanom” predsedniku Goranu Lučiću (DSS), postao svojevrsni Hajd park, na početku aprilske sesije odbornicima su se jadali  predstavnici sindikata fabrika Gradac i Stefil, kao i grupa građana iz Dračića i okolnih sela. Sindikalci Gradca su ukazali na razloge višednevnog štrajka, Stefilovci pokušavaju da naplate sve što im se duguje u situaciji kada je lokalna vlast rešila da kupi tu fabriku u stečaju kako bi napravila industrijsku zonu. Zbog problema sa tamošnjim kamenolomom meštani Dračića i okolnih sela su ostali bez puta, oštećene su kuće, a oblaci prašine ugrožavaju zdravlje ljudi.

ČIJE OVCE… – Valjevo dobija komunalnu policiju, a odlukom o uniformi i oznakama predviđeno je da osnovne uniforme budu teget plave boje, sa šeširom, šapkom i košuljom na čija će „oba rukava biti prišivena čičak traka” za oznaku „Komunalna policija Grada Valjeva”, dok će njihov automobil biti tamno crvene boje.

U Valjevu bi kolateralna šteta moglo da bude i PP Evropa bus ukoliko se izvrši sudska presuda u korist beogradske Laste, kojoj su socijalisti svojeveremeno, uz propalu Strelu, u miraz dali i Autobusku stanicu građenu narodnim novcem iz samodoprinosa. Nije teško dokučiti zbog čega su odbornici vladajuće većine, među kojima je i Lastin valjevski direktor Goran Aleksić, stopirali pripremljenu odluku o izmenama regulacionog plana u tom delu Zlokućana kako bi autobusi Evropa busa mogli da bezbolno i bezbedno izlaze sa svoje stanice izgrađene na delu nekadašnjeg Uzorovog placa, do kojeg su došli kroz „trojno prebijanje” sa Ingrap Omnijem i Predragom Savićem (Minsa). 

Da je taj regulacioni plan donet, da je prosečena nova ulica, moguće je da bi bio ugrožen nečiji privatan posed do kojeg se došlo kupovinom pokojne Strele-Transport. Ovako, lako se može desiti da se pravda izgubi u šumi prava (pravo i pravda često ne idu zajedno). Jedino ako u Evropa bus ne private Aleksićevu velikodušnu ponudu da ih stotinak zaposlenih pređe u Lastu!

 Kako su Srbi narod kratkog pamćenja nije nikakav problem da se zaborave ne tako davna vremena kada Strela (Lasta) nisu vozile jer nisu imali ni goriva, kada je gotovo sav saobraćaj bio na Evropa busu. Uostalom, da nije bilo Evropa busa u Valjevu ne bilo ni ozbiljnog gradskog saobraćaja.

 ŠUŠKA SE, ŠUŠKA… – Na svoj način, kolateralna šteta je i trener Metalčevih košarkaša Dragan Gale Simeunović. U situaciji da ne može da odbije posao, koji mu se u klubu ponudi, a pitanje je da li bi ga i odbio jer očito smatra da nije zadovoljio svoje profesionalne ambicije, trpi pritiske sa svih strana. Najpre čelnika kluba, koji se, iz samo njima razumljivo nerazumljivih razloga, otvoreno mešaju u sastav i vođenje tima. Potom, iz okruženja pojedinih igrača, njihovih obožavalaca, mentora, savetnika… Na red dođu i sujete pojedinih „zvezda”, koje manje pokazuju na terenu no što misle da vrede.

U pet kola Superlige Srbije valjevski košarkaši su pobedili samo Borac u Čačku (52:51), dok su četiri puta poraženi – od Radničkog u Kragujevcu (68:82), Hemofarma (69:81) i Crvene zvezde (100:106) u Valjevu, FMP-a u Železniku (73:83). Po našem sudu, stvar je dosta jednostvna – sistem bez sistema, po kojem funkcioniše Metalac, lako gubi u sudaru sa svakim iole ozbiljnim sistemom. A sistem postoji i u Vršcu, i u Beogradu (Železniku), i u Kragujevcu.

Kada se tome doda da je Metalac poslednji oformio ekipu za Superligu, za šta je najmanje kriv Simeunović, da su Mile Ilić i Bojan Bakić dugo bili povređeni i van terena, da se Jovan Teodosić vratio iz drugoligaške ekipe u Grčkoj, da pre njih Vlada Panić i Aca Tanasković takođe nisu ozbiljno trenirali, te da je samo Ivan Maraš došao iz ozbiljnog kluba i takmičenja u punom jeku, Gale Simeunović još dobro gura.

To što on prihvata da mu klupski čelnici sede na klupi, da vuku pojedine poteze umesto njega (ili da ih on pita šta da radi), da nema licencu, pa kad kapiten ekipe nije u igri, ili je daleko od klupe, ne može da uzme ni tajm-aut već je objašnjeno na početku ovoga dela teksta.

Simeunoviću na dušu ide poraz od Crvene zvezde, nije se najbolje snašao ni protiv Hemofarma, ekipa mu svaki put „pada” u drugom poluvremenu jer je očito da se u svlačionici ne dogovara šta treba menjati niti predviđa šta se može dogoditi. Uostalom, skauting protivnika, njegovih vrlina i mana, nije mu, izgleda, jača strana.

Posle svega, četvrto mesto u Superligi Srbije i plasman Metalca u Jadransku NLB ligu od starta su bili utopija, utopija je i verovanje da se posle u Čačku to ipak može dostići, pogotovo ako Partizan u Valjevu, 12. maja, zažmuri na jedno oko (naročito ako pre toga u Parizu osvoji titulu prvaka Evrope).

Uostalom, u Metalcu odavno nema razmišljanja o tome šta sutra, a kako prekosutra. Uvek je neko drugi kriv – ako to nisu sudije, novinari svakako jesu!

Komentari

Čije ovce toga i livada | 5.10.2012 u 07:25

Upišite svoj komentar