| Mart 2011

Februarsko bunilo

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Štrajk prosvetara, policajaca, medicinara * Gašenje 88 preduzeća * Stopa nezaposlenosti 18 odsto u Valjevu, 26 odsto na Ubu * Balansiranje afere „Gorenje''- pao Dinkić, al' pao i Ilić * Vladarska znamenja * Nemušti jezik sajber generacije. 

1. Okončan stečaj Valjevske pivare. Na ime poreskog duga od milijardu 37 miliona dinara država preuzela većinski udeo u vlasništvu fabrike * Nastavljen štrajk u školama, osim u Poljoprivrednoj i Prvoj osnovnoj školi gde su časovi skraćeni * U Valjevskoj gimnaziji predstavljen roman Gordane Ćirjanić „Ono što oduvek želiš“ za koji je dobila NIN-ovu nagradu.

2. Stručni tim  Instituta „Dr Josif Pančić” napravio lekovite preparate na bazi mineralne vode i blata iz Banje Vrujci, za koji je dobio zlatnu medalju na Svetskom sajmu pronalazaka * U Istraživačkoj stanici u Petnici počeli Zimski seminari sa 80 srednjoškolaca iz Srbije i okruženja * Po oceni Dejana Đorića, likovnog kritičara nedeljnika „‘Pečat”, najbolja izložba  2010. godine su rani crteži i studije Ljube Popovića u Modernoj galeriji.

3. Među oko 5.000 preduzeća koja su dve godine u finansijskoj blokadi 88 je iz našeg kraja: 67 iz Valjeva (među kojima i „Nova Srbijanka”), osam iz Uba, sedam iz Mionice, iz Ljiga tri, Lajkovca dva i jedno iz Osečine *  Ljubitelji pozorišta u Valjevu uživali su u predstavi „Harold i Mod” Beogradskog dramskog pozorišta.

4. Valjevakom siru, kajmaku i šljivovici silne pohvale na Gospodarskoj izložbi hrane, pića i ugostiteljske opreme u Puli, gde se predstavilo i 20-tak firmi naše  regije i grada Valjeva * U Muzeju etnografska izložba 60 tkanica od sukna, majstorska dela abadžija i terzija iz zbirki šest srpskih muzeja.

5. Na Republičkom takmičenju lingvističkih sekcija prvonagrađena sekcija osnovne škole „Braća Nedić” iz Osečine. Priznanje i za prilježnu profesorku Dragicu Puzeljević * Književna omladina Srbije objavila prvu pesničku zbirku Predraga Marića iz Valjeva.

6. U nedeljno podne prepun hol Doma kulture – sećanja na Radenka Radića uz njegovu posthumno objavljenu knjigu „Priče partizanke” u izdanju Kuluturno-prosvetne zajednice i Matične biblioteke. Bio je darovit,  duhovit i drag, ali mu se nije dalo.

7. Nezaposlenost u Valjevu se povećava tako da je sada bez posla oko 8.000 ljudi, 200 više nego u novembru. Stopa nezaposlenosti u Valjevu  je 19 posto a na Ubu čak 26 posto. Gotovo je ujednačen udeo od oko 30 posto nezaposlenih mladih ljudi i  starijih od 50 godina * Uveče, dvojica maskiranih razbojnika upala u zlataru „NjOG” na trgu kod „Granda” i otela tri kilograma nakita.

8. Čelnici Valjeva u Vladi sa premijerom Mirkom Cvetkovićem povodom slučaja „Gorenje” i u celini teške ekonomske i privredne anemije grada. Premijer je „izrazio razumevanje” za ovdašnje neprilike. Kako se ono prota Mateja onomad osećao izneverenim i poniženim u Rusiji?

9. Zbog 85 miliona dinara duga za grejanje u Gradskoj toplani rezerve mazuta pri kraju. U Čačku višegodišnjim dužnicima oduzimaju stanove * Policajci štrajkuju u celom kraju, osim u Valjevu. Kao rade, ali izlaze na teren „samo u hitnim slučajevima” * Čelnici grada alarmiraju da je zbog vojnog magacina na Boričevcu skoro pola Valjeva proglašeno zaštićenom zonom, što otežava izdavanje dozvola za stambenu i privrednu gradnju.

10. Osamostaljen Dom zdravlja u Osečini. Uskoro izdvajanje iz sastava Zdravstvenog centra Valjevo i ostalih domova zdravlja * U muzejskoj galeriji izložba fotografija  Predraga Miloradovića sa motivima Plitvičkih jezera.

11.  Pred gradskom kućom prvi put istaknuta i zastava Valjeva * U  Toplanu stiglo 1.600 tona mazuta iz robnih rezervi, ali do kraja marta  mora da vrati lane pozajmljenih 1.700 tona mazuta * U Valjevskoj gimnaziji izložba fotografija Vladimira Pecikoze * U holu Doma kulture  nostalgična žurka, sećanje na Valjevo i legendarne Valjevce krajem 60-tih i početkom 70-tih godina.

14. Uz Mlađana Dinkića, potpredsednika Vlade i ministra ekonomije i regionalnog razvoja, Vlada smenjuje i Valjevca Slobodana Ilića, državnog sekretara Ministarstva finansija. To su, očigledno iznuđeni, potezi nakon afere „preseljenja” nove fabrike „Gorenje” iz Valjeva u Zaječar * U Kasarni „Živojin Mišić” svečanost povodom Dana vojske * U Domu zdravlja u Valjevu počeo štrajk zbog, navodno, umanjenih akontacija plata, sa zahtevom za hitno osamostaljenje od Zdravstvenog centra.  Pridružili se i domovi zdravlja u Mionici, Ljigu i Osečini *  Povodom Dana ljubavi u Domu kulture koncert bluz muzike.

15. U čast Dana državnosti Srbije u Narodnom muzeju izložbu vladarskih insignija, dragocenih suverenskih obeležja kralja Petra Prvog Karađorđevića * Ubska opština odabrala 137 stipendista među uspešnim i darovitim studentima * U sivim danima lep pogled na „opranu” fasadu  zgrade nekadašnje Valjevske banke, godinama pustu, čađavu i ižvrljanu.

16. Prekinut štrajk u policijskim stanicama, ali se nastavlja u Domu zdravlja na negodovanje hroničnih bolesnika kojima ne izdaju ni recepte * U Pošti dugi red  pred šalterom za prodaju besplatnih akcija, jer osirotelima dobro dođe i jedva 2.000 dinara za četiri akcije, barem  da  plate struju * Obuka valjevskih poljoprivrednika za organsku proizvodnju voća. 

17. Osnovna škola „Sestre Ilić” dobila 12.000 evra za upućivanje učenika u značaj održivog razvoja, posebno kroz upravljanje otpadom * Iz Fonda „Milica Kačarević” u Valjevu stipendije za mlade lišene roditeljskog staranja dobile dve učenice i jedna studentkinja *  Predstavljena monografija o 190  godina ubske osnovne škole „Petar Munjas” čiji su autori dr Momčilo Isić i Milorad Radojičić * U Muzeju revija filmova sa Međunarodnog festivala etnografskih filmova u Beogradu.

18. Na raskrsnici u centru  Valjeva prvih osam govornih semafora za slepe i slabovide * FIFA proglasila Miloša Teodosića najboljim košarkašem Evrope 2010 * Sinoć u Ćelijama iz koristoljublja ubijen tridesetogodišnji autoprevoznik. Policija  privela četvoro osumnjičenih Lazarevčana.

20. Ubsko pozorište „Raša Plaović” sinoć ispraćeno ovacijama svoje publike za premijeru predstave Predraga Perišića „Heroji” u režiji Zorana Savkovića * U Domu kulture Bogdan Diklić sa knjigom „O glumi bez glume”.

21. Mladi lingvisti Valjevske gimnazije održali javni čas povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika. Svake godine u svetu se ugasi 25 jezika. Srpski  uveliko kvarimo i zagađujemo, posebno aglizmima. Skoro polovina mladih nije kročila u biblioteku a njih 70 odsto (po navadi SMS prepiske) ne koristi interpunkciju. Tužno i ružno * Lajkovac odabrao 71   stipendistu među uspešnim studentima.  

22. Opasno sneži, a mi verovali da je zimi odzvonilo * U Valjevskoj gimnaziji malobrojna publika i hladna sala za tri Betovenove sonate u znalačkom izvođenju violiniste Marka Josifoskog i pijanistkinje Zarife Ali Zade.

23. U Matičnoj biblioteci veče uz knjigu Božina Janevskog „Zbogom dragi kaplare” * U Srećnoj galeriji Kulturnog centra Beograda izložba ilustracija i stripa 15-togodišnje Valjevke Nevene Mitrović.

24. Valjevu iz Nacionalnog investicionog plana odobrena samo dva  regionalna programa (cevovod od Stuba i priprema nastavka izgradnje pruge do Loznice) a nijedan lokalni. Iz NIP-a pare još samo za Osečinu i Ljig * Deset mladića i tri devojke u Valjevu potpisali ugovor o služenju dobrovoljnog vojnog roka * Uspešno donatorsko veče za izgradnju zatvorenog bazena u Tehničkoj školi. Nekoliko privrednika priložilo od 100-350 hiljada dinara.

25. Valjevo među pet gradova koji su se obavezali na saradnju radi unapređenja mogućnosti zapošljavanja mladih * Grad interveniše radi obustave dvonedeljnog štrajka Doma zdravlja * Sneg treći dan neprekidno veje, skoro je do kolena.

26. Na sceni Doma kulture premijera predstave „Parkić”, kolektivnog ostvarenja grupe mladih pozorišnih entuzijasta.

Živimo vreme kolektivnog nihilizma. Niko više nema razumevanja za kovit nedaća kojima se ne nazire kraj, a političari se i dalje bave samima sobom. Tanana ženstvenost Svetlane Bojković preporučuje da izgradimo osećaj unutrašnje radosti i uživamo u malim stvarima i ličnim podvizima. Književnik Vladan Matijević  podseća da država ne može biti različita od svojih građana: „Ako se zagledamo u sebe i ljude oko nas, videćemo da se slika naših karaktera  i mišljenja  preslikava na obrise države. Koliko smo spremni da se sami menjamo, toliko će se menjati i država”.

Komentari

Februarsko bunilo | 22.07.2012 u 16:08

Upišite svoj komentar