| Novembar 2009

Šest prema četiri

Dragan Todorović

Predoktobarski susret SPS ministra Dačića i DS gradonačelnika Jakovljevića

Predoktobarski susret SPS ministra Dačića i DS gradonačelnika Jakovljevića

Vele da su se demokrate i socijalisti dogovorili i ko će koliko Svojih da zaposli u Parking servisu. Pa, ima li ko da odsvira kraj? Nema.

Svake godine, o Petom oktobru, u medijima se taslači o značaju i dometima tog Datuma, te povede rasprava o tome, je li bilo, i zašto nije, Šestog oktobra. Da se ne palamudi, i stvar bistri izokola, 'ajd' se vidi kako se sa tom Stvari, Petim i Šestim oktobrom, stoji u Valjevu. Stoji se otlično, većina onih koji su u Opštinskoj, pardon Gradskoj, vlasti, koja formirana po Republičkom uputstvu, i ne zna šta je to Peti oktobar, ili su bili na drugoj Strani, dok o Šestom ne treba trošiti reči. Tako se došlo do toga, a Toga ima kol'ko 'oćeš, da onaj SPS Poćuta upravlja Zemnjotresom, SPS fakultetom, nazovi Gradskom televizijom... da je glavni za Izgradnju Valjeva Onaj Visoki iz DS, koji, iako je centar grada k'o da ga Velja Ilić još asvaltira, još prošle godine izgradio sebi vrelovod-parovod do u kuću, iako mu je kuća preko puta Granda, a nije, recimo, na kraju Pantićeve, dokle je taj vrelovod Ove godine stig'o... Ajmo još, gde da nema još, Onaj DS Mića, kao pravi Petooktobarski stručnjak za oto mesto, post'o direktor Državne željeznice, a SPS Mića, k'o isti i taki, ali Šestooktobarski,  stručnjak, vele, pomoćnik SPS ministra Mrkonjića za puteve, pa će Valjevci, evo ekskluzive, pored Beovoza, koji obezbedio Velja Ilić, dobiju Beoput, kojim će povlašćeno i za Dinar za Beograd putuju demokrate, socijalisti i ostali naši. Za zabeležiti je i da Jedan DS i ovdašnji Stručnjak, ko na filmu i te serije i za te velike pare, upravlja u Kontrolu leta Aerodroma Beograd, a da se Drugi DS, jopet stručnjak, koji tamo delegiran, uzamance pojavljuje k'o sami Pomoćnik u neko Veliko i važno ministrastvo. I još, Svaki ko se za to borio, gde treba, u tu javnu i državnu službu, a jok u svoje preduzeće, i kod svog teodosija, zaposlio Brata, Ženu, kaže li se Šurnjaju, Daljeg rođaka, Bližeg komšiju, sve do Švalerki, od kojih je spisak kod Ljube Pačeta... Ali, ni o Tome više ne treba trošiti reči, gde bi nas to, zna se, odvelo.

Onaj DS Mića, kao pravi Petooktobarski stručnjak za oto mesto, post'o direktor Državne željeznice, a SPS Mića, k'o isti i taki, ali Šestooktobarski,  stručnjak, vele, pomoćnik SPS ministra Mrkonjića za puteve, pa će Valjevci, evo ekskluzive, pored Beovoza, koji obezbedio Velja Ilić, dobiju Beoput, kojim će povlašćeno i za Dinar za Beograd putuju demokrate, socijalisti i ostali Naši.

Kod te teme da se kaže da na dnevni red, ali tek kad je to uzeo zahteva MMF, došla racionalizacija u javnom sektoru. Nije se videlo da u taj javni sektor, ko što primetio sami Predsednik, pa Tadić, ima izmišljeni' radni' mesta, ali mi ne vidimo dok nam to ne kaže ko treba. Tako smo, zajedno sa Predsednikom, da bi se udovoljilo tom MMF-u, saznali da ima viška u administraciji, Gore obećali da će u Republici, jašta nego uz otpremnine, otpuste deset, a u lokalu petn'es' posto. Neje se znalo kako po tom pitanju, tog viška, stoji Valjevo, mada se sa tom dozom sigurnosti – sudeći po rebalansu budžeta, kad se videlo da ima malo ti' para, rečeno da će ovaj biti jok razvojni, što će reći da će uglavnom ići na plate činovnika – moglo pretpostaviti da od tog posla ne bude ništa. I tako i bilo, da od toga ne bude Ništa, javljeno da u Valjevsku opštinu, i to što joj pripada od ti' ubi bože radnika, nema viška i ti izmišljeni' radni' mesta. Da se ne veruje, ali tako, sav taj, uglavnom partijski zasad će i dalje „privređuje” na budžetu. Isti Slučaj i sa taj Kulturni centar, koji nast'o od Doma kulture i Doma omladine, gde, pa Tamo, svaka partija udomnjavala svog Stvaraoca sa kojim nije znala šta će ni di će, ali ni jedan takav Entuzijazista nema brine za taj pos'o što mu ga partija dala, ako nije u Centru, dalje će Stvara u druge biblioteke i ti zavodi što na državnoj kesi.

Šta ima još od Teme, ima, zapisano, da dolazio, pazi sad, Prvi potpredsednik Vlade, Zamenik predsednika Vlade i ministar Unutrašnjih poslova Ivica namičem kosu na čelo Dačić. Zna se da Ministar obiš'o Svoju policijsku stanicu, Gradsku upravu, Novu crkvu, da sve pohvalio, da svi pohvalili njega, plus mu darivali poklon, i da, na kraju i ko što je red, otiš'o u „Grand” na ručak. Tu razvez'o kravatu i jeo 'leba, i sa 'lebom, i to isključivo sa Svoji partijski SPS drugovi iz Opštinski odbor svoje partije. Sve mu tako i toliko prijalo da je među Svoji zapalio i debelu cigaru. Ako i tešto. Onda bio DS ministar za Državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković, koji je tačno u podne građanima predstavio kako izgleda i šta će radi buduća Komunalna policija. Promocija i prezentacija sto posto uspela, devedeset devet koma devet prisutnih građana činili DS građani: ajmo redom, jerbo treba svuda ima reda, DS građanin Gradonačelnik, taj DS Pomoćnik, pa ondak i mimo reda, DS građanin direktor „Vidraka, DS građanin direktor za Dovođenje vrelovoda u svoju kuću, DS građanin direktor Trezora, DS građanin direktor „Laste”, DS direktor za Kadrove, Jedan DS građanin što još nije direktor, Jedan DS građanin što 'oće bude direktor, Jedan DS građanin koji drži da mu tu bilo mesto... za Ostale nema mesta. Posle za sve To, kako Sanja SPO Čeković, što pomoćnik ministra, poverila Svome članu, bio natenane i uspešan ručak u Našem „Šofer baru”.

I šta ima još i za kraj, ima da formiran Parking servis, pri Našem „Vidraku”, i da se sad, k'o što je red, naplaćuje parkiranje. Ali ima i da su se, k'o što nije red, demokrate i socijalisti, kako vele izvori Iznutra, dogovorili da i zaposleni kontrolori parkiranja budu predmet patijske podele, i to u razmeri šest prema četiri za demokrate. Pa ima li ko ovde da odsvira kraj i fajront, nema baćuška.

Upišite svoj komentar