| Novembar 2011

Vraćaju li se devedesete

Branko Vićentijević

(ilustracija preuzeta sa: dzungla.org/zabava/muzika/volite-li-devedesete/)

(ilustracija preuzeta sa: dzungla.org/zabava/muzika/volite-li-devedesete/)

Demokrate “demokratski” birale novo (staro) rukovodstvo  * Žarko Kovač kandidat LDP-a za gradonačelnika, ostali se pred izbore takođe pojačavaju  * Škripi i u sportu – KK Metalac slabiji nego prošle sezone, FK Budućnost lako poražena od Radničkog na petom puku

Oktobar za nama obeležili su demokratski izbori u Valjevskom odboru Demokratske stranke (DS) na kojima je, među više kandidata sa imenom Milovan Marković, pobedio Milovan Marković! Na predsedničku dužnost stupio je na Blagovesti, 7. aprila 2001. godine i “drma li drma” – k’o Tita bez Jovanke, il’ Sloba sa Mirom. Sa ove distance, posve dovoljne za meritorno zaključivanje, te Blagovesti 2001. bile su početak tonjenja Valjeva u svekoliko sivilo u vremenima izneverenih nada postpetooktobarske revolicije. Ta skupštia DS-a ostala je upamćena i po tome što je to bila najbolja kampanja “žutih”, bolja nego li i jedna na izborima (lokalnim, parlamentarnim, predsedničkim)!

Tada je bila skupština, sada se, tobož još demokratskije, čelnici biraju neposredno, a biračka mesta svedena su na dva – u stranačkim prostorijama “pod Vidojevom lipom” i na Stavama (tamo, valjda, demokrata ima k’o kupina!). Kako se tim koji pobeđuje ne menja, u Gradski odbor izbrana su glavata gospoda (i dame) iz Beograda (valjevskim DS-om odavno se upravlja iz Beograda) – narečeni Marković, pa Vesna ]irić, Goran Aleksić, onda doglavnici iz vlasti – Radivoje Beka Milutinović, Aleksandar Džimi Ranković sa suprugom Sandom Jančić, Milka Erić Vasiljević, Nikola Ilić, Aleksandar Jovanović, zatim njihova visočanstva odbornici – Duško Rakić, Radiša Lazić Crni, Milan Arsenić, Željko Đukić, Zorana Nićiforović, Tanja Tanasković, Gordana Dikanović, pa direktorski kor – Predrag Erić, Dragan Despotović, Zorka Beba Jeremić, Milan Matić, Slobodan Pavlović… Cvrcnu i poneko mesto za tzv. obične smrtnike – Duško Arsenić, adv. Luka Aćimović (doduše, predsednik Gradske izborne komisije), Jelisaveta Ilić, Nikola Jakovljević (tehnički sekretar u stranci - znači, “na polici” za posao), Svetlana Marković (PR gradskih uprava, dužnost u DS-u će morati da obnaša i u ime kolege Branka Petrovića Pižona, retkog gubitnika), Svetlana Petrović…

Da bi sve bilo demokratski, ne po prvi put, izbori nisu medijski najavljeni, nije bilo slikanja i izjavljivanja (osim za veb sajt Gradskog odbora), a o tome tko je na listiću za glasovanje aber je, preko portala www.ugradu.info, možda i na društvenoj mreži FB, stigao iz dalekog Brazila! Kako je bilo nesaglasja među ponuđenim imenima, sa onima izabranim, dodatna pojašnjenja su osvetlila državotvornost i veličinu DS-a u valjevskim uslovima – neki su ispali sa listića, pa dopisivani (!),  nekima su turena zanimanja za koja se do sada nije znalo das u se iškolovali. Za svaki slučaj, molim proveriti i imena, zahajeb je i tu moguć!

Na izborima u Okružnom odboru, opet demokratski, obnovljen mandate Dušku Rakiću, a dodio i Marko Đurišić, predsednik Izvršnog odbora Gradskog odbora DS-a, stvar bila medijski najavljena.

POJAČANJA – Iz krugova Gradskog odbora DS-a procurilo je da se zna iI kandidat za budućeg gradonačelnika, te da je još rano o tome (neće biti Zoća, sadašnji Jakovljević), al’ će biti “taki kandidat da će pućanstvo biti prijatno iznenđeno, takorekuć šokirano! Ješa Erčić? Ma, ne – to buve puštaju novodemokrate”. Hvala na pitanju, u šoku smo odavno. Nemojte drugovi-gospodo više, prećerali ste i ‘vako.

LDP je kandidovao Žarka Kovača, što se i očekivali Kovačevim učlanjenjem u tu stranku. Žarko što-šta obećao, najbonje mu bilo ono da Gradska skupština ubuduće neće biti cirkus – ili će biti uljuđena, ili je biti neće! To, nekako, i nije u nadležnosti gradonačelnika, što ne znači da ozbiljan gradonačelnik treba da prihvati svakog za saradnika bez obzira na to ko mu ga nametao. Naprotiv!

Pojačavaju se i ostali – Milorad je Belić iz Nove Srbije (NS) očo u Tomine “naprednjake”, gde, vele. Zorica Jocić, prebeg iz DSS-a, uveliko radi o glavi dr Doci Grujičiću. Belić se po isteku poslaničkog mandata gotovo nije pojavio u NS, a dotadašnjim stranačkim drugovima rekao kako se povlači iz politike. Naprednjake napustio oni mlađani Marković (tako nekako, što se izjavljivao po konferencijama za medije, pa ga nestalo) i pretrčao u URS (G17 Plus) – svidela mu se, kaže, ideja o decentralizaciji!

Iz Beograda se, pomalo stidljivo, najavljuje moguća predizborna koalicija LDP-SPO-SDPS Rasima Ljajića. U Valjevu još nema komentara, Rasimovi se organizovali, za predsednika Gradskog odbora izabrali Branka Radojičića, poslednjeg direktora FV Gradac.

Socijalisti poodavno teraju kampanju, ko pred izbore 2000, razlika je u tome što im čelnici sada malo više “usukuju dupetom” - đa bi u EU, đa ne bi (nije smak sveta ni ako ne dobijemo kandidaturu, reče Slavica Đukić Dejanović, pa se opusti, duboko udahnu i tako natenane disaše, što, kaže, savetuje i svojim pacijentima kano psihijatar; Daček je k’o prgaviji, očas zapreti tijema iz belog sveta. Koalicijski im partneri iz PUPS-a upisuju podmladak (!), a Palmu mal nije stefio šlog od posledica vetra izazvanog elispom eliokoptira na vedžbi SAJ-a, kada se sa fudbalskog stadiona u Jagodini u bolnici našlo 23-je ozleđene dece, među njima Palmino unuče, ali i dijete načelnika tamošnje Školske uprave!

Trgle se i demokrate. Ovi u lokalnu cvrckaju sa šoderisanjem i asvaltiranjem ulica (obavezno uz VTV), paketi sa uljem, brašnom i šećerom tek će stićI na red, dok oni u Beogradu poručuju da nikako nije pametno bojkotovati buduće izbore ili glasačke listiće učiniti nevažećim.

Naprednjaci proslavili Svetu Petku, krke i srke bilo sam’ tako, za istom sofrom svi bez obzira na tobožnje ideološke i svekolike razlike (pardon, radikala nije bilo, braća po ]aći još ne mogu zajedno). Đe bi kolo bez Kokana, spazili i Gorana Lučića (DSS), predsednika Gradskog parlamenta. Predlog Pokreta za Valjevo za njegovu smenu, na poslednjoj sednici Skupštine grada, nije dobio potreban broj glasova da bi se našao na dnevnom redu. Ne briga Luče, no trpi – kažnjava ga većina da mandat izdura do kraja!

MUČENJE – KK Metalac je na startu Košarkaške lige Srbije (KLS) s mukom u Valjevu pobedio Radnički FMP i Radnički sa Crvenog krsta, dok je poražen na gostovanjima, od Tamiša u Pančevu i kod Mega Vizure u Zemunu. Očito je da će ekipa bez Sinoveca, Ljubičića, Birčevića i Ljubojevića teško ponoviti prošlosezonski uspeh. Škripi na “pleju” - Atanacković je povređen, Tanasković malo igra, Drašković i Mitrović se sporo uklapaju. Šabački trener Milovan Stepandić je na mukama, na klupi je počeo da mu suflira i ekonom Vesa (Kojić), nejasno je da li će Novu 2012. dočekati zajedno.

Metalac je, reklo bi se, slabije pripremljen nego prošle godine, kada je sezonu počeo Velimir Gašić, a “kajmak”, to se, sada još bolje vidi, skinuo Stepandić. Nema ni Simića, prednost je dobio Simeunović, otkaz je uručen i fizioterapeutu Kneževiću. Jedino se broj “tehničkih”, dosuđenih zbog stalnih prigovora arbitrima, udvostručio. U tom segmentu “ističu” se trener Stepandić i predsednik Duško Đukanović. Stepandić je, međutim, uveren da će Metalac igrati sve bolje, a cilj je ponovni plasman u Superligu Srbije. Na redu su dve veoma bitne utakmice – sutra uveče (sreda) gostuje Sloga iz Kraljeva, u subotu Metalca igra sa Borcem u Čačku.

Ni fudbalerima Budućnosti, posle uspešnog starta u Zonskoj ligi Drina, ne cvetaju ruže. Poslednje subote u oktobru lako su poraženi od Radničkog na Petom puku sa 0:2 (0:1). Na malom terenu, u “igri bez igre”, Radnički se bolje snašao, iskoristio slabosti favorizovanog protivnika i dve prilike i zasluženo slavio. Budućnost je, iz raznoraznih razloga, čini se, odustala od igre, koju je negovala u pripremnom periodu – presinga na loptu, što jo se na određeni način sveti. Na tabeli trenutno vodi Krušik, koji deluje najstabilnije i, kao i Radnički, ima više igrača iz svog podmlatka u prvom timu od Budućnosti. Nekadašnji igrači najstarijeg kluba u Valjevu su poslednjih godina odlazili u druge klubove, najčešće u ekipu Vujića, koja se muči u Srpskoj ligi Zapad, pa je već promenjen trener Peđa Simić.

Fuzija valjevskih klubova, koja bi donela koncentraciju kvaliteta i ozbiljniji rad sa mlađim selekcijama, olako je propuštena letos zbog sujeta pojedinaca. Povratak će biti teži nego što to mnogi misle!

Komentari

Vraćaju li se devedesete | 23.07.2012 u 02:10

Upišite svoj komentar