NAZAD NA PRVU STRANU

Obnovljeno prijateljstvo

Prijem kod Žarka Kovača
Prijem kod Žarka Kovača(foto: Đorđe Đoković / Kolubarske.rs)

Zadarski list u svom tekstu od 22. decembra 2014. piše o sportskim i drugim vezama između Valjeva i Zadra, nekada i sada.

Piše: Roman Morović

Žarko Kovač, zamjenik gradonačelnika Valjeva, prije utakmice Metalca i Zadra primio je u prostorijama gradske uprave delegaciju Košarkaškog kluba Zadar, koju je predvodio Branko Skroče, sportski direktor. Kako piše portal kolubarske.rs, Kovač i Skroče složili su se u ocjeni da je, aludirajući na ratne devedesete i raspad Jugoslavije, lako kvariti, a mnogo teže graditi.

- Zadrani su u Valjevu uvijek nailazili na gostoprimstvo na svakom koraku - kazao je Skroče, koji se prisjetio i utakmica s Metalcem iz Prve savezne lige SFRJ između 1973. i 1979., čiji je sudionik i sam bio. Skroče je u Valjevu bio i na pripremama mlade jugoslavenske reprezentacije za Balkanijadu u turskom Izmiru kod prof. Ace Nikolića, te je izborio status A reprezentativca za EP u Belgiji 1977. i SP u Manili 1978.

Na međusobne utakmice iz sedamdesetih podsjetio je i Vojislav Kecojević iz Metalčevce zlatne generacije.

Utakmica Metalac - Zadar, 1970

Utakmica Metalac - Zadar, 1970 (Foto: Dragiša Medenica)

- Prvu prvoligašku utakmicu u Valjevu igrali smo sa Zadrom prije 41 godinu, točnije 10. studenog 1973. Izgubili smo 71:81. Velika je čast bila igrati protiv Giergie, Ćosića, Marcelića, Ostarčevića, Jeraka, Perinčića, Matulovića, Skroče... Izgubili jesmo, ali se obrukali nismo - prisjetio se Kecojević za kolubarske.rs.

Posljednja prvoligaška utakmica Zadar - Metalac igrana je 17. ožujka 1979. u Jazinama, a slavili su domaći sa 94:88. Novi Zadar tada su predvodili Skroče, Matulović, Ostarčević, Perinčić, Obad, Petranović, Popović... Valjevčani su se sjetili i kako su u Zadar nerijetko išli četvrtkom zbog gustog protokola, a domaćin im je najčešće bio Cico Troskot. Uvijek su bili srdačno dočekivani, kao i Zadrani u Valjevu. Metalac je nekoliko puta pobijedio Zadra u svojoj dvorani, a jednom i u gostima, ali je Zadar tada bio domaćin u Šibeniku. Krizne godine donijele su i dosta muka ovim košarkaškim klubovima, koji se sada pokušavaju vratiti starim stazama. U tome su jedni drugima poželjeli sve najbolje, a ovaj, prvi susret nakon dugih 35 godina, bio je, izgleda, početak jednog novog, obnovljenog prijateljstva.

NAZAD NA VRH