NAZAD NA PRVU STRANU

Ide Mile Lajkovačkom prugom

Lajkovac sa prugom i tornjem
Lajkovac sa prugom i tornjem

Zanimljiva pesma. Nastala je između 1908. godine, kada je proradila lajkovačka pruga uskog kolesaka i 1954. godine, kada sam je prvi put čuo.

Te godine sam u Aranđelovcu slavio polaganje velike mature. Šumadijom su carovale harmonike i frule, na kojima su izvođene pesme i kola. Tako je bilo i na našoj maturskoj zabavi. Pevali smo mnogo lepih, izvornih pesama. U jednom trenutku moj «klasni» drug Sveta Milivojević Ibrir (nadimak po golmanu francuske fudbalske reprezentacije) upita me zašto ne pevam pesmu svoga kraja «Ide Mile lajkovačkom prugom, ide Mile sa najboljim drugom». Otpalo je, jer ja tu pesmu nikada dotle nisam čuo.

Pruga u Lajkovcu sredinom šezdesetih

Pruga u Lajkovcu sredinom šezdesetih (Foto: TO Lajkovac)

Prošle su decenije a da se te pesme nisam ni setio. U međuvremenu sam se intenzivno (a zašto da ne kažem i uspešno) bavio narodnom muzikom, družeći se sa poznatim jugoslovenskim pevačima i kompozitorima. Zanimljivo mi je bilo i druženje sa dobrim čovekom i pevačem Živanom Saramandićem. Osobit operski glas, osobit i po tome što voli izvornu narodnu muziku. I peva je. Rodom je iz Aranđelovca, išli smo u istu školu. Doduše, on dva-tri razreda iza mene, jer je mlađi.

Živan je jednom došao kod moga brata Andrije da na njegovom garažnom kanalu pogleda nešto na automobilu. Uz čašicu zapita Andriju: «Zašto vi ne biste snimili onu pesmu: Ide Mile lajkovačkom prugom?» I ispriča nam ceo tekst. Pesma nije imala refren. Odmah smo rešili da je snimimo, «da popunimo ploču». Nisam očekivao bum, jer je pesma lokalnog karaktera, vezana za nerazvijenu varošicu, poznatiju pre kao železnička raskrsnica, nego kao naselje.

Razglednica starog Lajkovca

Razglednica starog Lajkovca (Foto: TO Lajkovac)

Posle nekoliko meseci dođoše mojoj kući na Banovom Brdu Predrag Živković Tozovac i bubnjar Džamba. Oba Kraljevčani, dobri muzičari, frajeri, šmekeri, pa i švaleri. Kad odvališe litar viskija obrnemo novu ploču da Tozovac odsluša. Dao je i ocenu: «Burazeru, ono što ja i ti pevamo slušaju svi, od portira do generala!» I odoše.

Međutim, za manje od mesec dana pojavi se Tozovčeva ploča, na kojoj počasno mesto zauzima pesma «Ide Mile...» Novo je bilo to što je sa te naše nove ploče, iz pesme «Suvo seno košeno», pevane po Kolubari posle rata, uzeo prvi stih i upotrebio ga kao refren. Andriji i meni se to svidelo, pesma je kombinacijom obogaćena i nismo se bunili.

Red vožnje

Red vožnje

Tozovac se tada družio sa poznatim političarem Dražom Markovićem, pa je i zbog toga, pored dobrog pevanja, bio miljenik radija i televizije. Pesma «Ide Mile...» bila je veoma zastupljena u programima i ušla među gledaoce. O njoj se veoma pričalo, a kroz nju i o malom Lajkovcu. Primera radi, sjajni književnik Momo Kapor u više navrata se na javnim mestima pita zašto Mile ide prugom, kad je to opasno, a ne ide putem. A pitao je zato što ne zna da sela u ovom regionu nisu imala prohodnih puteva i da je pruga jedini način da odete do lajkovačke «štacije» (stanice) neokaljane obuće. Nije važno što je hodanje prugom bilo zabranjeno (postojale su table sa upozorenjem) i što su postojali uniformisani čuvari pruge, koji su kažnjavali one koji idu prugom!

Nešto kasnije bard zabavne muzike Goran Bregović u svom internacionalnom programu u jednoj pesmi (nabrajalici) pominje Lajkovac. Sjajni i veliki pisac Radovan Beli Marković piše zanimljiv roman pod naslovom «Lajkovačka pruga». Pod istim naslovom pojavljuje se i knjiga – hronika o lajkovačkoj železnici i železničarima.

CC

Da skratimo: zna se za pojavu da neko poznato mesto dobije svoju pesmu koja postaje popularna. Ali se ne zna za slučaj da jedna zaboravljena pesma svojom pojavom probudi i predstavi svetu uspavanu i nepoznatu varošicu. Jer, danas za Lajkovac (po pesmi) znaju u Australiji, Americi, na Novom Zelandu i – kud ćete dalje...

Tekst je prvobitno objavljen u Kalendaru “Kolubara” za 2014. godinu

NAZAD NA VRH