NAZAD NA PRVU STRANU

Vesti iz Fondacije 'Zdravko Ranković'

Bogato istorijsko i kulturno nasleđe Valjeva i Valjevskog kraja sačuvani su i u fotografskoj formi. Događaji vezani za privredu, svakodnevni život, školstvo, slobodno vreme, kulturne manifestacije, spomenike, urbanističke celine, zgrade i trgove, kafane i sportske terene, posete državnih funkcionera, festivale, okupljanja građana, proslave, život na ulicama grada - zabeleženi su na fotografijama.

Deo bogate foto arhive „Revije Kolubara“ i Zdravka Rankovića biće u narednim mesecima digitalizovan i nakon toga postavljen i dostupan na internetu. Podršku ovom projektu dao je Grad Valjevo kroz program finansiranja projekata u kulturi koji svojim kvalitetom doprinose razvoju i prezentaciji umetnosti i kulture u Valjevu.

Kroz decenije svog rada, novinar, publicista, nekadašnji direktor Radio Valjeva i Napreda, osnivač Izdavačke kuće Kolubara i mesečnika Revija Kolubara, Zdravko Ranković sakupio je izuzetno bogatu fotografsku arhivu. U radu u svim bitnim medijskim ustanovama u Valjevu, kroz 69 izdatih knjiga i 20 godina Revije Kolubara, kao i kroz uređivanje publikacija kao što su Glasnik susreta „Abrašević“ i „Tešnjarskog glasonoše“, formirao je fotografsku građu o svim temama i ličnostima od značaja za život Valjeva i okoline.

Ova građa će digitalizaciju postati dostupna za dalje korišćenje i edukaciju institucija Grada, medija, umetnika, i svih građana.

***

Zahvaljujući piscu Aleksandru Iliću, koji je svoju Facebook stranicu Slike starog Valjeva ustupio Reviji Kolubara i Fondaciji „Zdravko Ranković“, digitalizovana foto građa, stare razglednice i isečci iz stare štampe, kao i tekstovi vezani za Valjevo i Valjevski kraj u prošlosti, biće grupisani na ovom mestu.

***

CC

Šesta knjiga Srpskog biografskog leksikona, u izdanju Leksikografskog odeljenja Matice srpske iz Novog Sada, nedavno je izašla iz štampe. U ovom tomu obrađene su biografije značajnih ličnosti na slovo M (Mar-Miš). Među autorima su i valjevski publicista Milorad Radojčić i, posthumno, Zdravko Ranković, koji su obradili biografije Valjevaca i žitelja Valjevskog kraja, kao i ličnosti koji su svojim životom i radom bile od značaja za naš grad.

Zdravko Ranković pisao je o: Petru N. Markoviću, advokatu, narodnom poslaniku i ministru; Svetozaru Markoviću, profesoru i direktoru gimnazije; Vladimiru M. Matiću, knjižaru i izdavaču; Milanu Matiću, trgovcu, predsedniku opštine i političaru; Vukašinu Milivojeviću, trgovcu i dobrotvoru; Srboljubu Srbi Milivojeviću, glumcu i činovniku; Dimitriju Mitroviću, trgovcu, predsedniku opštine i poslaniku; Anđelku Mihailoviću, trgovcu i narodnom poslaniku. Zdravko je kreiranju ove kapitalne publikacije doprineo i fotografijama iz lične arhive.

Miroljub Radojčić pisao je o Miloradu P. Markoviću, zemljoradniku, političaru i narodnom poslaniku; Miloradu Matiću, potpukovniku; Grguru Madžareviću, kapetanu i novinaru; Aksentiju N. Kolubarcu Mijatoviću, advokatu, izdavaču i prevodiocu; Miloradu Milu Milatoviću, pravniku, diplomati, publicisti...

U knjizi su objavljene biografije i ostalih ličnosti od značaja za Valjevski kraj (poput vojvode Živojina Mišića), drugih autora.

 

NAZAD NA VRH