NAZAD NA PRVU STRANU

Zabava na Divčibarama

Divčibare, razglednica
Divčibare, razglednica

Jedno toplo avgustovsko veče pred kafanom „Zlatibor“, nekoliko preduzimljivih ljudi, i jedan izlet do Divčibara doveli su nekoliko meseci kasnije do formiranja Zdravstvenog društva Divčibare i potom početka ubrzanijeg razvoja turizma na planini Maljen.

Zdravstveno društvo Divčibare, osnovano u decembru 1925. godine od strane 28 građana ovog grada, odmah je pristupilo ugovaranju izgradnje kućica za odmor. U leto 1926. godine u svojim zgradama na Divčibarama provodile su odmor porodice osnivača.

Divčibare, leto 1931.

Divčibare, leto 1931.

Agilni članovi Zdravstvenog društva uvideli su da se javlja interes za većom posetom Divčibarama, zbog čega su ugovorili sa valjevskim preduzimačem Aleksom Blažićem da za račun Društva izgradi hotel. Društvo je svoj hotel izdavalo svake godine pod zakup profesionalnim ugostiteljima.

Najveći broj godina je zakupac bio Krsta Ostojić zvani Manga. U restoranu hotela bio je bogat asortiman jela i pića. Svakog dana na jelovniku je bilo 10 do 15 gotovih jela domaće, francuske i mađarske kuhinje. Vino i rakiju, odličnog kvaliteta, Čika Krsta je točio iz buradi, a pivo, pored toga što je iz burića davao na čaše, prodavao je i u flašama poznati valjevski „prvenac“.

Odmah pošto je počeo sa radom čika Krsta je zapazio da gostima, pored odlične hrane i izvrsnog pića, treba pružiti i razonodu. On je to učinio na najbolji mogući način. Angažovao je najkvalitetniji valjevski muzički sastav džez „Havaji“, u kome su bili izvrsni i svestrani muzičari. Šef ovog orkestra bio je Jelenko Veselinović, student prava i svršeni učenik srednje muzičke škole, koji se pored toga što je izvanredan violinist i harmonikaš sa vrlo bogatim repertoarom, bavio i komponovanjem lepih i melodičnih šlagera. Svako veče džez „Havaji“ je u julu i avgustu od 19 do 24 časa svirao muziku za igru i razonodu na terasi hotela, na kojoj su stolovi bili postavljeni tako da je u sredini ostajao prostor za igru.

Bend Hawaii

Bend Hawaii

Svake godine u prvoj polovini avgusta u hotelu je, u organizaciji džez „Havaja“, vršen izbor lepotice za tu godinu koja je u to vreme nosila naziv „Mis Divčibara“.

* * *

Oslobođenje zemlje 1945. zateklo je Divčibare ratom opustošene. Trebalo je otpočeti sve iznova. Pored obezbeđenja sredstava za izgradnju, bilo je potrebno voditi i smišljenu propagandu za ponovno afirmisanje Divčibara kao klimatskog turističkog centra. Već 1946. godine odabrana je lokacija za hotel „Maljen“, izrađen projekat i počeli su pripremni radovi.

Godine 1969. Skupština opštine Valjevo je sklopila ugovor sa Zastupstvom inostranih firmi „Balkanija“ iz Beograda o izgradnji hotela B kategorije u centru Divčibara. Hotel je otvoren 1971. godine.

Divčibare, razglednica

Divčibare, razglednica

Zabavu u drugoj polovini XX veka predstavljaju šetnje po masivu Maljena, ribolov i kupanje u planinskim rečicama, bavljenje sportovima, zimi skijanje, kao i letnje manifestacije poput turističke priredbe „Beli narcis“ i narodni vašar na Sv. Panteliju 9. avgusta.

Tekst priređen na osnovu knjige „Divčibare“, Bogoljuba Boke Lome, koju je izdala „Kolubara“ 1996. godine.

Pročitajte i:

Divčibarski izleti

Divčibarske ljubavi

NAZAD NA VRH