NAZAD NA PRVU STRANU

Kolubarin upitnik: Tamara Jakovljević

Opišite Valjevo u dve reči

Dva dana

Valjevski specijalitet/specijalnost je...?

Lovački gulaš na Medvedniku, salate u proleće, vino…Specijalnost je lepota govora, pisane reči, muzike i radoznalost naučenjaka i istraživača.

Vidrak ili Pećina? Ili nešto treće? (Zašto?)

Pećina zato što je to produžena šetnje od Knez Miloševe ulice, a Markova stolica pogled za sve goste koji posete Valjevo i uvek novo oduševljenje.

Divčibare ili Povlen? Ili nešto treće? (Zašto?)

Povlen i pešačenja na akcijama istraživača iz gimnazijskih dana. A bile su i magle , na Malom Povlenu, par metara ispod vrha, “pod nogama” ceo horizont je bio beo, to je nezaboravna slika.

CC

U Valjevu nedovoljno obraćamo pažnju na...?

Na postojeći potencijal - turistički, kulturno-istorijski, privredni. Valjevo bi postalo oaza ukusa, mirisa, dešavanja…sve lokalno, uz malo truda, može da postane globalno (na opštu dobrobit).

Najdraža valjevska ulica? Neka priča vezana za nju....?

Hajduk Veljkova, mesto gde se deo našeg gimnazijskog odeljenja skupljao ujutru pri polasku u školu i uveče za islaske. Dvorište moje tetke se nalazi se u toj ulici, mesto za najlepša druženja.

U Valjevu mi najviše smeta...?

Apatija i potreba da se preostale mrvice dobrog ponište i sve što iskače vrati pod isti poklopac.

Valjevo bi trebalo da bude ponosno na...?

Plejadu ličnosti koje je odgajilo, odškolovalo, iznedrilo ili privolelo. Tradiciju i duhovnost.

Bazen u Petnici ili Gradac? Ili nešto treće? (Zašto?)

Gradac - mesto gde sam prohodala, gde je blo moje omiljeno drvo za pentranje i stena za piknik. Danas obavezno mesto za opuštanje i kafu sa prijateljima.

CC

Dom vojske bi trebalo da postane...?

Dom Vojske - novi centar za okupljanje mladih. Neka vrsta co-working prostora, odnosno mesta za zajednički rad, kreiranje novog kulturnog i poslovnog ambijenta. Inkubator ideja za stvaranje Valjeva kojim se ponosimo, a ne koje zaboravljamo.

Najlepša valjevska bašta je...?

Najlepša bašta je kanjon reke Gradac.

Dobra vila bi Valjevu donela...?

Dobra vila- razlikovanje bitnog od nebitnog, oporavak privrede (ostanak mladih više beba)

Predložite budućeg učesnika/učesnicu Kolubarinog upitnika

Filip Mihailović

* * *


CC

Tamara Jakovljević (rođena 1989. u Valjevu), završila je Valjevsku gimnaziju i bila član dramskog studija, likovne i literarne sekcije, Društva istraživača VMM, kao i polaznica Istraživačke stanice Petnica. Novinarstvom je počela da se bavi na drugoj godini studija, kao stipendista Grada Beograda i produkcijske kuće „Mreža“ u okviru „TV Akademije“ (2010). Potom nastavlja televizijski rad kao urednica i novinarka četiri dokumentarna serijala „Moj heroj“ (RTS1 2012, 2014, 2016. kao i RTRS 2013. godine). Autorka je scenarija proslave 160 godina Prvog beogradskog pevačkog društva i koautorka pozorišnog komada „Mišići“ pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja 2014. godine.

Nagrađivana za poeziju, autorka tri knjige pesama. Dobitnica nagrade za kratki dokumentarni film „Dobrila“ (Andrićgrad, 2014.) škole filma Emira Kusturice i Vlade Ruske Federacije, kao i priznanja kompanije NIS i Exit fondacije za mlade heroje 2015. u oblasti kreativnih industrija. Angažovana je i kao reporter ruske televizije “Sojuz“ (2014, 2015.). Magistrirala na Fakultetu organizacionih nauka 2014. i stipendista Moskovkse škole novog filma (Moskva, 2014/2016).

NAZAD NA VRH