NAZAD NA PRVU STRANU

Stripovi dva valjevska autora

Izdavačka kuća Modesty stripovi (Modesty Comics) objavila je na srpskom i na engleskom strip album Karton siti (Cardboard City) koji se sastoji od sedam priča različite tematike, obima i žanra, a koje sve kao scenarista potpisuje Valjevac Željko Obrenović (Srpski psiho, Talog).

Od crtača su na albumu učestvovali Željko Vitorović, Nemanja Radovanović, Gašper Rus, Miroslav Mimi Slipčević. Koloristi su: Filip Stanković (takođe Valjevac), Nemanja Radovanović i Dejan Sedlan.

Predgovor za Cardboard City napisali su čuveni engleski strip scenarista Dejvid Hajn (David Hine), autor stripova kao što su Strange Embrace, Silent War, The Bulletproof Coffin, X-Men, Daredevil i Pavle Zelić (Peščana hronika, Družina Dardaneli).

CC

U prikazu za novosadski Dnevnik Ilija Bakić je o stripu između ostalog rekao: "Vremenska linija-raspon priča je od početka XX veka odnosno od I svetskog rata preko bliske nam prošlosti građanskog rata 1992. godine, tekuće sadašnjosti do neodređene (mada, čini se, neprijatno nam bliske) budućnosti. U svima njima, manje ili više izraženo, reflektuju se svetska/globalna dešavanja, bilo ona sasvim „obična, svakodnevna“ (u liku muzičkih trendova ili lokalnih „sukoba niskog intenziteta“ u „Smrt je kliše“) bilo ona opšta/istorijski prelomna - „U ime oca“ bavi se I svetskim ratom ali i Aneksionom krizom, kao svojevrsnim uvodom u svetski rat, dok se u naslovnoj priči,“Karton siti“, pitanje budućeg globalnog sukoba i mira razrešava (opet) na ovim prostorima i u rukama je ovdašnjeg detektiva - potvrđujući da u „svetskom selu“ nema nevažnih mesta i lokacija. Drugo težište priča i samog albuma je potraga za (psiholozi tvrde) bazičnom ljudskom emocijom - ljubavlju u svim njenim varijetetima, od roditeljske do partnersko/bračne…”

Na Salonu stripa 2016. godine

Na Salonu stripa 2016. godine

Žaljko Obrenović za Reviju Kolubara o svojim pričama koje su poslužile kao osnova za strip album kaže: “Nastojao sam da pišući scenarije iskoristim sve prednosti stripa nad prozom i filmom, s kojima je jako srodan. Takođe sam se trudio i da u završnoj verziji bude što manje teksta, te sam ga kratio gde god je bilo moguće i gde god su slike dovoljno govorile same za sebe. Stripovi su različite tematike i žanrova, a čak su i nastajali u različitim vremenskim periodima -- neki i pre desetak godina (kao priče), a neki su napisani pre svega nekoliko meseci -- no pretpostavljam da ih povezuje pesimistična vizija sveta i međuljudskih odnosa. Karton siti je strip i za one koji ne čitaju stripove jer ne nudi samo jeftini eskapizam, već se bavi ozbiljnim ljudskim temama i pri tom nikoga ne bi trebalo da odbija što su te teme obrađene kroz spoj slika i reči."

NAZAD NA VRH