NAZAD NA PRVU STRANU

Srbija: Pivnica, kafana, bioskop

Pivnica Srbija
Pivnica Srbija(foto: izvor: Valjevski portal)

Naslovna fotografija preuzeta sa http://www.ugradu.info/index.php/valjevo-vesti/9425-stare-kafane-foto-galerija

Kafanu-hotel „Pariz“ je otkupio u osmoj deceniji XIX veka poznati valjevski trgovac Tiosav Blagojević, kao i sve imanje. Zgradu je porušio i podigao novu kafanu, sa svetlim prozorima i mnogo višim plafonom, i nazvao je „Srbija“. Bila je veća i modernija od stare kafane „Pariz“, jedna od lepših u varoši na kraju XIX i početkom XX veka. Imala je prostranu i svetlu salu za ručavanje. U njoj će odsedati mlađi oficiri koji su se družili sa građanima. Kasnije se ovde okupljaju demokrati (Kazivanje Aleksandra Ace Lazića iz Valjeva, vlasnika dela „Grand“ hotela).

Gostionica Srbija, Glas Valjeva, novembar 1930

Gostionica Srbija, Glas Valjeva, novembar 1930

Blagojević je 1910. Doneo prvu kinoaparaturu i u kafanskoj Sali počeo prikazivati filmove. Bio je to prvi bioskop u Valjevu i u Srbiji. Filmovi su davani za određenu gospodu na provizornom platnu. Gosti su, uz posebnu nanadu, sedeli za kafanskim stoovima za vreme prikazivanja filma. Muzičari su zauzimali mesto ispod samoga platna i svirali određenu muziku, jer su tada filmovi bili nemi. Završetak projekcije je označavan špicom: umesto da piše kraj, pojavljivala se slika petla.

Slava udruženja ugostitelja u bioskopu Blagojević, 1930. godine

Slava udruženja ugostitelja u bioskopu Blagojević, 1930. godine

Posle II svetskog rata, kada je kafana nacionalizovana, od decembra 1945. do aprila 1956. ovde radi novootvoreno narodno pozorište koje je zatim rasformirano. Kafana je porušena šezdesetih godina XX veka, i tu je sada zgrada sa stanovima na spratu, a u prizemlju je knjižara“Nolit“.

Gostionica Srbija  - Vina  - Glas Valjeva 24.4.1932

Gostionica Srbija - Vina - Glas Valjeva 24.4.1932

Iz knjige „Valjevske kafane“, Dragutina M. Bajića, objavljene 1995. godine 

NAZAD NA VRH