NAZAD NA PRVU STRANU

Iznureni grad

Ibrahim Kojl je privatnik spreman da pomogne svakoj osobi punog džepa. Svoju agenciju, nedefinisanih kvalifikacija i obima struke, vodi unutar kuće u obliku jabuke u centru bezimene metropole. Ovaj strip prati njegove najinteresantnije i ujedno najneobičnije slučajeve.

Zvuči poznato? Zvuči zanimljivo?

Dva autora, Valjevac Filip Stanković i Nikola Pavlović Sova su posle pet godina digitalnog objavljivanja ovog stripa došli i do njegove papirne verzije. Ovog meseca zvanično je na srpskom u štampi objavljen strip Radionice stripa i animacije Valjevo - "Ibrahim Kojl."

Podsetimo se šta je o mladima i kulturi u Valjevu, i na šta nedovoljno obraćamo pažnju Filip rekao pre četiri godine:

„Na najmlađe. Umesto da im pružimo detinjstvo kakvo zaslužuju, jedni se prema njima ophode snishodljivo, dok ih drugi kritikuju kao da su već odrasli i iskusni. Kritikujemo ih jer konzumiraju modernu tehnologiju, dok naši monitori i displeji, istovremeno, zaklanjaju vidik ka parkovima i igralištima, na kojim su deca gotovo svakodnevno. Prebacujemo im jer su nezainteresovani za kulturu samo zato što im se ona ne prezentuje i ne čini dostupnom na pravi način. Nisu im dovoljni muzej i galerija, povremene izložbe, koncerti sa istim repertoarom i tri filma godišnje. Mladima se mora pružiti mogućnost da aktivno učestvuju u kulturi, bez naplate članarine, troškova za materijal, boje ili haljine za ples, jer ne mogu sve porodice da pruže finansijsku podršku talentu i ljubavi prema umetnosti. Mnogi sebi umire savest time što naprave jednu dečju izložbu, ili maskenbal u dvanaest meseci. Iste te galerije, muzeji i biblioteke ne treba deci da predstavljaju usputnu stanicu, već drugi dom.“

Za narudžbine stripa kontaktirati FB stranicu StripBloga na facebook.com/stripblogger, ili mejlom na [email protected], a možete ga kupiti i u poznatim striparnicama Alan Ford i Darkwood.

NAZAD NA VRH