| Septembar 2009

Avgustovsko letovanje

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Sajam i fabrika za preradu šljive u Osečini * Buna na buvljaku * Blokada pruge * Zatvoreni pilićarnik * Kukasti krstovi na spomenicima * Omaž Olji i Stivenu Kingu * Seks bez kondoma * Tešnjarske večeri – povratak u čaršiju * Osmesi Valjevaca

1. Kapitalno ministarstvo održalo obećanje da će pre roka popraviti deo valjevske obilaznice na putu ka Užicu. Kad bi tako rešilo da popravi i klizište na putu ka Leliću i Ćelijama, umesto što sve tutnji zaštićenom zonom Tešnjara, Baira i spomen-parka na Vidraku.

2. Na Ilindan Dan kupine na Stavama. Crna malina dobro ponela, ali je više nego potcenjena. Čak je i divlja kupina na pijaci jeftinija nego ikad. Najboljim kupinarima proglašeni su Radmilo Stojšić iz Sušice, Panto Simić iz Gunjaka i Goran Birčanin, koji je proizveo više od 30 tona ovog voća * Vladika Milutin osveštao zvona crkve pri Valjevskoj bolnici.

3. Ozvaničen stečaj „Stefila”, jer od fabrike osim praznih hala ništa nije ni ostalo * U Istraživačkoj stanici u Petnici Međunarodni naučni seminar u kojem prvi put učestvuju studenti iz desetak zemalja.

7. Susretom privrednika Novog Beograda i Valjeva počele 22. tešnjarske večeri. Svečano otvaranje zbog kiše bilo u Domu kulture. Dobra izložba beogradskih slikara u Muzeju i turske umetnice Setenaj Ozbek u Internacionalnom studiju. U Tešnjaru izložba svedočanstava o prijateljstvu Valjeva i nemačkog grada Pfafenhofena.

8. Drugo i pravo Tešnjarsko veče. U čaršiji sve vrvi od događanja i šetača. Izvrsna prezentacija starih zanata (grnčara, tkača, korpara). U Modernoj galeriji omaž slikarki Olji Ivanjicki sa njenim radovima iz privatnih kolekcija Valjevaca. Na Letnjoj pozornici romantičan koncert „Pilota” Kikija Lesendrića. Gostovanje Užičkog pozorišta sa predstavom „Kraj vikenda”... * Preminuo Ljubiša Milošević, možda najbolji gradonačelnik kojeg je Valjevo imalo još davnih 60-tih godina.

9. još jedno veče u Tešnjaru, letnji vašar u najboljem smislu. Sjajna izložba etnologa Zorice Ćeranić „Pokidani đerdan”, fotografsko svedočanstvo o tragovima narodne kulture u našem kraju. Na muzejskom tremu festival posvećen susretu književnosti i filma kroz dela Steven Kinga. Kraj Kolubare koncert svih valjevskih folklorista.

10. Valjevski rezervisti na sat blokirali prugu Beograd-Bar * U Tešnjaru veče valjevskih pesnika, u „Grandu” izložba valjevskih kalendara a na letnjoj pozornici Džez bend Jove Maljokovića sa novim albumom „Indiskretno ogledalo” i solistkinjom Anđelkom Simić.

11. Kiša opet kvari Tešnjarske večeri, ali je blagorodna kukuruzu. Oskudno Romsko veče u Domu kulture, sa izložbom slika amatera Dragana Marića i koncertom grupe „Apsolutno romantično” iz Novog Sada. Više nego zanimljiv je nastup devet mladih stranih fotografa, učesnika volonterskog kampa Društva istraživača, koji snimaju osmehe Valjevaca. Predstava Ivana Tomaševića „Kraljica smeha” o glumici Ljubinki Bobić.

12. Pod pritiskom meštana Novog naselja privremeno zatvorena farma „Eko koka”, jer se navodno iz nje širi nepodnošljiv smrad * Malinari i u našem kraju nadaju se doplati za proletos isporučenu malinu od 10 dinara po kilogramu * Dečji dan na Tešnjarskim večerima uobičajno živopisan, maštovit i bučan.

13. Tešnjarsko veče klasike i izvrstan koncert pijanistkinje Ljiljane Vukelje, sačinjen od odabranih valcera, a na letnjoj pozornici nastup grupe „Renesans”. U Tešnjaru sonetno veče pesnika Andreja Jelića Mariokova, na tremu Muzeja veče srpske filmske fantastike sa „Leptiricom” Đorđa Kadijevića i na sceni „Slobodan Savić Debeli” kabare „Vrteška” u režiji Milana Neškovića.

14. Spomenici Milovanu Glišiću u Gradcu i bista Stevana Filipovića pred Domom kulture osvanuli sa kukastim krstovima i potpisom u ime Nacionalnog stroja. Mračne poruke pod okriljem mraka * Pretposlednje Tešnjarsko veče u znaku grupe „Zona B” i promocije 41. broja „Tešnjarskog glasonoše”.

15. Za kraj letnjeg festivala nastup mladih valjevskih rok bendova „Together”, „Soul Touch” i „Amon din”. Prava atrakcija za večernji provod ostaje Tešnjar do kraja leta, a to je najbolje što su organizatori festivala mogli da učine. Nad samom čaršijom smeška se mesečev srp kao iz animacije za Žila Verna.

17. Pobuna valjevskih trgovaca sa buvljaka jer im poreski inspektori naplaćuju kazne što nemaju fiskalne kase. Istini za volju, svi moramo plaćati porez * Mionička opština i ove godine desetoro svojih vukovaca nagradila letovanjem u Grčkoj.

19. Preobraženski sabor frulaša u Leliću * Francuski karavan „Putnici velikog srca” na proputovanju kroz Srbiju doneo pomoć valjevskoj deci samohranih majki, kojih ima čak 650 *  U Muzeju izložba fotografija sa Međunarodnog kampa Društva istraživača o tome kako nas vide mladi strani fotografi.

20. Četvroro učenika Tehničke škole i isto toliko volontera boravilo deset dana u Ingolštatu gde su upućeni u savremene metode zaštite prirode * Čišćenje fašističkih grafita sa spomenika koštalo valjevski budžet koliko jedna dobra plata (50.000 dinara). Pisac potonjih kukastih krstova, navodno, uhvaćen * U dvorištu Valjevske biblioteke veče sa Dragoslavom Mihailovićem.

21. Izložba knjiga i književno veče izdavačke kuće „Klio” na tremu Narodnog muzeja * Za ljubitelje ekstremnih sportova u hali „Partizan” mladi speleolozi postavili veštačku stenu za sportsko veranje.

22. Policija zabranila najavljeni protestni skup valjevskih rezervista sa novom blokadom pruge Beograd-Bar * Pred kafeom „Sinema” traju muzičke večeri „Letu za kraj” sa Mikijem Jevremovićem, Jelenom Kovačević, ansambom ABV 5...

25. Valjevski rezervisti izjavili da su konačno imali konstruktivan razgovor sa ministrima Rasimom Ljajićem i Ivicom Dačićem * Iz evropske donacije za valjevsko zdravstvo stigla tri ambulantna vozila.

26. Zabrinjavajući trend odsustva kontracepcije i učestalih abortusa ne mimoilazi ni Valjevo, gde je broj abortusa sa osam meseci ove godine gotovo isti kao i cele 2008. Do ovih dana bilo ih je čak 324. Zaprepašćuje podatak da u Srbiji kondom koristi svega 3,6 odsto mladih a u Evropi je upravo obrnuto * Veče uz crnogorska vina u restoranu „Konak” na Vidraku.

27. Policijski službenik N. T. uhapšen zbog ucene * Likovna kolonija u KPZ za maloletnike * Repriza Abrofesta.

28. Za Sajam šljiva u Osečini otvorena fabrika za preradu šljiva „Intema”, vredna dva miliona evra i sa 70 radnika. Pušten u saobraćaj put do Donjeg Crniljeva.

29. Postavljeni temelji budućem Gerontološkom centru na Majdanu. Neki i dalje smatraju ciničnim graditi starački dom između dva groblja * U tešnjarskoj galeriji izložba fotografija Đorđa Bukilice „Eseji”.
 
Leto u Valjevu je izgleda zavodljivo. Neki i iz daleka dolaze da ga ovde provedu opušteno i sa izvesnim osećanjem slobode. Sa letovanja u Valjevu prezadovoljni su se vratili Nenad iz Beograda, Saša iz Toronta ili Mića iz Pariza, koji je sa suprugom Francuskinjom pride uredio svoj apartman u rodnoj kući u Tešnjaru...

U priči Muharema Bazdulja jedna Sarajka od karijere u Londonu ražestila se na svog druga što ostaje u zavičaju živeći sa kojom stotinom evra. „Ali, ja imam slobodu”, veli. „Samo to i imaš. Na Zapadu nema čoveka kome je dosta to što mu je dobro.” „Ima, Bobi Mekgi.” „Osećati se dobro je dovoljno dobro za mene, dovoljno dobro za mene i Bobija Mekgija”, pevala je Dženiz Džoplin.

Komentari

Avgustovsko letovanje | 7.01.2010 u 21:24

Vaša revija i vaši članci drže me i dalje u vezi sa mojim Valjevom.Hvala vam. Pozdrav,Miloš T. Kula

Miloš Todosić-Toda | 7.01.2010 u 21:24

Upišite svoj komentar