| April 2009

Metalac u Superligi Srbije

Branko Vićentijević

Valjevci se u A grupi sa Partizanom, FMP-om i Vojvodinom bore za treće mesto i eventualni plasman u Jadransku NLB ligu kroz „majstoricu” sa trećeplasiranom ekipom iz B grupe u kojoj su Crvena zvezda, Hemofarm, Lajonsi i Borac * Došao bek Zlatko Bolić (35) iz novosadskog Radničkog, otpušten Predrag Marković * Centar Uroš Mirković iz kraljevačkog Mašinca se ipak opredelio za vršačke Lajonse, nejasno je da li će Metalac pojačati i centar Vladislav Dragojlović iz podgoričke Budućnosti
 
Uspešnom rezultatskom serijom, uprkos odlasku trenera Vlade Đurovića pre kraja takmičenja, košarkaši Metalca su kao treći u Svislajon ligi, iza vršačkih Lajonsa i čačanskog Borca, izborili su plasman u Superligu Srbije. Odlučujuđe su bile pobede nad Lajonsima i beogradskom Vizurom, u gostima, uz stopostotan učinak na parketu valjevske Hale sportova.

Metalac se tako našao u društvu NLB ligaša – Partizana, Crvene zvezde, Hemofarma, FMP-a, Vojvodine, te starih znanaca Lajonsa i Borca, u borbi za titulu prvaka države. Doduše, unapred utvrđenim pravilima igre, Valjevci su se našli u A grupi,  sa Partizanom, FMP-om i Vojvodinom, dok su u B grupu, na osnovu plasmana iz ligaškog dela, svrstani Crvena zvezda, Hemofarm, Lajonsi i Borac.
Valjevski košarkaši će pokušati da osvoje treće mesto u svojoj grupi, što nije lako ali ne i neizvodljivo, kako bi se u dodatnoj „majstorici” do tri pobede u pet utakmica, sa trećim iz B grupe, borili za plasman u Jadransku NLB ligu. Vojvodina u tome ne učestvuje jer je, kao poslednjeplasirana ekipa, ispala iz NLB lige, ali će, bude li treća, a pre Metalca, omogućiti trećeplasiranoj ekipi iz B grupe plasman u NLB ligu bez „majstorice”. Dakako, prvo ili drugo mesto u obe grupe, ekipama iz Svislajon lige (Lajonsi, Borac, Metalac) donosi direktan plasman u NLB ligu, dok bi u dodatne kvalifikacije za opstanak u toj ligi bio gurnut neko od dugogodišnjih članova Jadranske lige (Partizan, Zvezda, Hemofarm, FMP), što je više u sferi teorije nego realnog raspleta stvari.

Na „putu ka Jadranu”, gde igraju Cibona, Zadar, Olimpija, Bosna, Split, Zagreb, Krka..., Metalac eventualnu šansu traži na utakmicama protiv Vojvodine i podmlađenog FMP-a. Lako je moguće da na tom putu najveći protivnik valjevskim košarkašima bude trener „lala” Vlada Đurović, tim pre što Metalac na startu Superlige Srbije igra upravo sa Vojvodinom u Valjevu i „mora” da pobedi! Novosađani su otpustili dva stranca, ali su iz Novog Sada angažovali „pleja” Gorana Martinića i beka-krilo Maksima Kovačevića, sina legendranog valjevskog igrača i trenera Zorana Kovačevića, koji je u mlađim selekcijama Partizana stizao do kadetske i juniorske državne selekcije.

Ni Duško Đukanović, predsednik Metalca, nije sedeo skrštenih ruku, pa je u Valjevo, do zaključenja ovih redova, stigao bek Zlatko Bolić (35) iz novosadskog Radničkog, najbolji strelac Svislajon lige. Otkaz je dobio Predrag Marković, koji je u sred sezone doveden kao pojačanje, ali je njegov učinak bio skroman i zbog toga što se povređivao. Preporučio ga je, izgleda, dojučerašnji trener čačanskih košarkaša Milovan Stepandić, sada na klupi FMP-a, s obzirom na to da je Marković ranije odlično igrao u Borcu. Njegov boravak u Rumuniji ostavio je, međutim, ozbiljne posledice, pa je Peđa nespreman Metalcu bio od nevelike koristi.

Ambicije su bile da se dovede i centar, pa je prvi „pik” bio Uroš Mirković (25) iz kraljevačkog Mašinca, MVP Svislajon lige u dve sezone zaredom, ali se on, moguće zbog „dubljeg džepa”, ipak opredelio za Lajonse. Ili su Vrščani bili brži, dok su se u Metalcu premišljali da li da dovedu njega ili Vladislava Dragojlovića (26), Užičanina, koji je ranije igrao za OKK Beograd, Crvenu zvezdu i podgoričku Budućnost. Ta nepoznanica, bar za potpisnika ovih redova, ostala je do zaključenja ovoga broja Revije „Kolubara”.

Upišite svoj komentar