| Jul 2011

Julsko ufanje

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Bankrot „Gradca” * Valjevo bez subvencija za privredno zapošljavanje * Hipermarketi za hipopotrošače * Milijarda duga za struju, 100 miliona za grejanje * Knjiga o Valjevu gradu * „Život u tesnim cipelama” * Foto salon „Život” * „Događanja u dvorištu”

1. Šteta od nevremena u Ljiškoj opštini je oko milijardu dinara. Uništeno je 70-tak domaćinstava, sedam mostova, oko 300 kilometara lokalnih puteva * U Valjevu Komora italijansko-srpskih privrednika o  korišćenju investicionih kredita za mala i srednja preduzeća * Sinoć u Valjevskoj gimnaziji  koncert klavirskog doajena  Dušana Trbojevića.

2. Danak životu u nesigurnom i neizvesnom vremenu, idealnom za depresiju: Psihijatrijska služba upozorila da je za četiri meseca 20 Valjevaca počinilo samoubistvo, od kojih čak deset u aprilu, za trećinu više nego ranije.

3. Ljiljanu Stanojević, vlasnicu istoimene metalske firme u Valjevu, Srpski parlament preduzeća promovisao za ambasadorku ženskog preduzetništva * Premijera predstave Gradskog pozorišta „Abrašević” i Male scene najnovije drame Dušana Kovačevića „Život u tesnim cipelama” u režiji Miroslava Trifunovića.

4. U akciji „Očistimo Srbiju” oko 2.500 dobrovoljaca  i više preduzeća u Valjevu prikupili 447 kubnih metara odnosno 1556 vreća svakojakog smeća * Tehnička škola iz Valjeva najuspešnija na Susretu građevinsko-geodetskih škola Srbije, u prvom redu njeni matematičari i statičari * Veče maturskih svečanosti uz uobičajnu veselost, bučnost a i preterivanja. Prethodnog petka, uz oproštaj od škole, bilo je i tuča. Još 1910. Milutin Bojić je spevao: „To sazrela mladost nekog cilja traži/... Čak i bol bi htela: kad je bol razdraži/ da se troši, krši i besni i ludi.”

7. Prekinuta izgradnja Doma za stare u Gradcu. Utrošena japanska donacija od 2,5 miliona evra a nedostaje još toliko para * Iz porte brankovinske crkve, u sklopu Kulturno-istorijskog  kompleksa, uklonjen zabavni park koji je Crkva odobrila jer „od silnih ekskurzija nema nikakve vajde” * Solistički koncert klarinetiste Andrije Mirkovića, maturanta Muzičke škole „Živorad Grbić”

8. Hitna nabavka još 3.000 protivgradnih raketa jer je oluja s gradom danas poharala Šabac, Kraljevo i Beograd * Sedmogodišnja Valjevka Katarina Božić među prvim polaznicama Škole baleta milanske „Skale” u Beogradu. 

9. Bankrot fabrike vijaka „Gradac”, jer vlasnik nije prihvatio  reorganizaciju * Lajkovačka skupština donela  rebalans budžeta uvećan sa 876 miliona na 1,2 milijarde  * U knjižari „Službeni glasnik” predstavljena dvostruka knjiga Božidara Andrejića „Kiselo drvo jede Srbiju” * U Valjevskoj biblioteci dokumentarni film Radoslava Živkovića o Hilandaru „Svetlost iz hiljadu magli”.

10. Policijska patrola noćas sprečila pljačku imovine bivšeg „Stefila”, ali je  poharan Sud za prekršaje iz kojeg je odnet kompjuter sa celokupnom sudskom dokumentacijom * U Narodnom muzeju Veče iranske kulture * Humanitarni koncert Željka Joksimovića u korist  učenika Valjevske gimnazije.

11. U izdanju „Kolubare” objavljena knjiga Zdravka Rankovića „Grad Valjevo” sa istorijatom lokalne samouprave, biografijama  60 gradonačelnika, počasnim građanima, obeležjima grada i značajnim datumima * Na proglašenju najboljih učesnika  „Arhimedesove” Matematičke olimpijade u Beodradu i vrli valjevski osnovci: prvonagrađeni Đorđe Trifunović iz škole „Nada Purić” i trećenagrađena Marija Ognjanović iz škole „Sestre Ilić” čija je ekipa pohvaljena * U Petnici 14. plivački miting  sa oko 300 plivača iz Srbije i regiona.

13. Druge Trojice – slava Grada uz litiju i urezivanje zapisa na stoletnoj lipi u crkvenoj porti  *  Promocija  Domaćeg trgovinskog lanca 13 udruženih trgovinskih kuća Srbije, među kojima i „Europrom” koji je u Valjevu otvorio prvi hipermarket. Iz gradske uprave najavljuju otvoranje još tri moćne trgovine: „Tempo”, „Intermarše” i „Merkator”. Hoće li im Valjevci biti moćni kupci?

14. Umesto najavljene blokade Ibarske magistrale u Moracima  nadležni  obećali da će za osam dana početi regulaciju reke Ljiga * Ministarstvo kulture  Lajkovačkoj biblioteci dodelilo 750.000 dinara za konzervaciju i zaštitu starih vrednih knjiga iz Crkve svetog Nikole u Stepanju * Vladimir Krivošejev, direktor Narodnog muzeja, doktorirao disertacijom o menadžmentu regionalnih muzeja.

15. Pošto pred Gradskom skupštinom svako može da se izjada, ište, pa i preti – junsko zasedanje kasnilo tri sata i potrajalo 12 sati, usvojanjem Završnog računa i izveštaja javnih preduzeća i ustanova * Valjeva nema ni na proširenoj listi od 15 gradova koji će uživati subvencije za otvaranje novih radnih mesta * Predstavljena  treća  knjiga pesama Marice Baletić „Crno na bijelo”.

16. Zdravstveni centar dobio 61 računar sa pratećom opremom u vrednosti od 56.000 evra * Sa Državnom komisijom za otkrivanje tajnih grobnica u Valjevu dogovoreno da se istraži šest-sedam lokacija u Kolubarskom okrugu za koje se veruje da je na njima tajno pokopano više od 700 ubijenih septembra 1944. godine * Predstavljena knjiga Milorada Belića „Zatamnjena istorija Valjevske gimnazije 1941-1944.”            

17. Gradska svečanost za 116 vukovaca među kojima je samo 15 srednjoškolaca * Prema istraživanju studenata Visoke poslovne škole, dve trećine Valjevaca  troši manje od 20.000 dinara za kupovinu namirnica iz „potrošačke korpe” * Grad odlučio da stipendira redovne đake i studente romske nacionalnosti, jer velika većina njih ne okonča ni osnovnu školu * Valjevski salon fotografije „Život” sa 88 autora iz 21 zemlje.

18. Štand Osečine najuređeniji na Sajmu preduzetništva u Nedelišću (Hrvatska) * Zanatsko-umetnička događanja Udruženja  „Tešnjarska riznica” * Divan dan  u Sremskim Karlovcima i fruškogorskim manastirima  za 40-tak valjevskih novinara i kulturnih radnika. 

20. Članovi Udruženja švajcarskih govedara posetili  kolege u Ravnju, Sušici,   Suvodanju i posebno pohvalili domaćinstvo mlekarskog rekordera Mladena Ćosića u selu Mionici * Dvanaest valjevskih srednjoškolaca provelo nedelju dana u gostima građana  Pfafenhofena  * Otkazano gostovanje Beogradskog dramskog pozorišta sa predstavom „Sve o mojoj majci” jer je prodato tek 70-tak karata.

21. Dug za struju dostigao sumu od milijardu dinara * Do kraja godine 300 valjevskih domaćinstava mogu da legalizuju svoje kuće u 24 rate bez kamate. Od 10.300 zahteva za legalizaciju rešeno samo 250.

22. Radnici preduzeća za puteve „Beograd” jutros u Ljigu blokirali Ibarsku magistralu tražeći isplatu osmomesečnih zarada  * Izgradnja cevovoda do Brankovine uz donaciju humanitarnog društva „LDS Čeritis” od 13,67 miliona dinara za vodovod do romske Balačke i Kukalj * U jeku vrućine posle 25 dana u Ljigu ispravna voda za piće.

25. Svečana akademija boraca NOR-a povodom 70. godišnjice  formiranja Valjevskog odreda i početka borbe protiv fašizma * Dani Udruženje poslovnih žena „Eva” uz  izložbu proizvoda preduzetnica i poslovne susrete * Na konkursu makedonskog časopisa „Koreni” prvonagrađen esej Dejana Bogojevića.

26. U Brankovini  Dan maline za 30-tak proizvođača koji se žale na cenu maline od 80  dinara, upola nižu od lanjske  * Protekle sedmice u odmaralište Crvenog krsta u Bogovađi stiglo stotinak azilanata iz Avganistana, Irana, Iraka i Somalije.

27. Nacionalna alijansa za lokalni razvoj uvrstila Valjevo među osam opština sa povoljnim poslovnim okruženjem *  Događanja u dvorištu Valjevske biblioteke otvorila Vida Ognjenović sa  knjigom „Posmatrač ptica”, romansiranom biografijom „usmenog pisca i gabaritona” Vasje Kirova.

28. Gradsko veće predložilo gašenje Opštinske stambene agencije * Valjevci sve teže namiruju račune: za grejanje duguju 100 miliona dinara a neki ga ne plaćaju devet godina * Na letnjoj pozornici Vidovdanski koncert KUD „Gradac” sa gostima iz Australije * Predstavljena knjiga pesama Dragana Pavlovića „Gospodar žive”.

29. U Muzičkoj školi koncert Kraljevskih gudača svetog Đorđa * U Dvorištu  Kosta Dimitrijević sa knjigom „Neobične sudbine”.

Iznureni smo smušenim obećanjima da će uskoro krenuti bolje a   igre oko ulaska u Evropsku uniju su već kontraproduktivne. I leto je počelo varljivo. Ostaje nam  da se okrenemo mikrokosmosu svog ličnog života i okruženja, da u njima negujemo  lepotu, postojanost, vernost i druželjubivost. Da se pamet ne pomuti pomažu  dobre knjige, ali čudo jedno kako glavu može da izbistri svojeručno krečenje, kopanje i slično fizikalisanje. Kao da u znoju isparava u nama nataložen otrov loših misli i teskobe.

Komentari

Julsko ufanje | 2.07.2011 u 20:45

Radujem se dobrim vestima iz valjevskog kraja; sažeta i artikulisana hronika Ljiljane Kecojević, čini da mi bude jasno šta se zbiva i sve po redu - kako ide.<br /> Da, Ljiljana, poslednji pasus pisan kurzivom, posebno je jasan i upećatljiv.<br /> I istinit, a samim tim i lekovit.<br /> Hvala Ti!<br /> Srdačan pozdrav,<br /> Slavica Vukasović

Slavica Vukasović | 2.07.2011 u 20:45

Upišite svoj komentar