| Novembar 2008

Fotografi valjevskog kraja

Zdravko Ranković

Radojko Bata Antić

Radojko Bata Antić

Biografijama Kuzmana Trivanovića, Leopolda Hajla i I. Hašike, objavljenim u
avgustovskoj i septembarskoj svesci Revije „Kolubara”, počeli smo da publikujemo svoje priloge za biografski leksikon fotografa Valjevskog kraja. Držeći se azbučnog reda doneli smo u prošlom broju još pet fotografskih životopisa, onoliko potpunih koliko je to raspoloživa građa omogućavala. Nastavljajući taj posao napominjemo da su predmet naše pažnje oni fotografi čiji su životni i radni vek već okončani.

Miodrag Bata Avramović
(Valjevo, 22. avgust 1909 – Beograd, 8. jul 1935)
O Avramoviću su nam njegovi savremenici Valjevci, sećajući ga se, govorili pre dve i po dacenije kao vodećem valjevskom fotoamateru u vremenu oko 1930. godine. Govorili su i to da je radio zajednički sa nekim Borom Ranisavljevićem. I to je, nažalost, sve što danas znamo o fotografskom pregalaštvu Miodraga Bate Avramovića. 

Miodrag je sin Cvete i Vase Avramovića, trgovca (sedmo njihovo dete). Studirao prava. „Glas Valjeva” ga je ožalio nekrologom u kome je rečeno da je bio „mladić širokih pogleda” i da je „živo učestvovao u svima gimnazijskim liternim družinama, a po izlasku iz gimnazije produžio je istim pravcem”. Među prvima je prihvatio Omladinski klub intelektualnog rada (OKIR) od osnivača te organizacije. Život je okončao samoubistvom.
 
Borivoje Borko Aleksić
(Gornji Mušić, 10. avgust 1919 – ? )
Fotografski zanat izučavao kod Vasilija Koroljeva od 15. marta 1932. do 15. marta 1935. da bi pomoćnički ispit položio 7. avgusta 1938. godine (uverenje o tome izdato mu je tek 11. maja 1939).

Sopstvenu fotografsku radnju u Valjevu Aleksić je držao „u Karađorđevoj ulici, na uglu, preko puta Oficirskog doma”. Ne znamo, međutim, kad je ona otvorena. Pošto nije imao položen majstorski ispit a ni ovlašćenje za otvaranje takve radnje, Zanatskom esnafu u Valjevu obratili su se, 18. jula 1941. godine, fotografi Svetislav Đaković, Milka Antić i Kosara Sarić insistirajući da „treba energično tome stati na put, kao što to čine u Beogradu i u ostalim mestima”. Takav zahtev ponovili su 12. avgusta 1941. ali se ništa ne zna o dejstvu tih traženja.

Sin je Ranisava Aleksića, nastanjenog u mušičkom zaseoku Brđani. U braku sa Leposavom imao je sina Aleksandra, rođenog 1942. Stanovali su u Valjevu u Ulici Ljube Kovačevića.

O nekadašnjem valjevskom fotografu Borivoje Borku Aleksiću ne raspolažemo više ni jednim podatkom. Nismo naišli ni na jednu fotografiju za koju bi se pouzdano moglo reći da potiče od njega.
 
Božidar Boža R. Antić
(Požarevac, 10. decembar 1899 – Valjevo, 10. januar 1983)
Državni činovnik. U braku sa Milkom Antić od 1919. godine. Najpre su živeli u Beogradu, potom u Gornjem Milanovcu i Valjevu što je bilo uslovljeno njegovim službenim premeštajima.

Posle penzionisanja, 30. septembra 1936. godine, Boža je radio u fotografskom studiju svoje supruge Milke. To je, uostalom, pokatkad činio i ranije, naročito u požarevačkom razdoblju njihovog života. Trebalo je, 4. juna 1944. godine, da polaže majstorski fotografski ispit ali mu to onda nije omogućeno jer je fotograf Branislav Radović Šale, član ispitne komisije, odbio da učestvuje u njenom radu tvrdeći da „kandidat Božidar” nema na to prava „pošto je penzioner državni”. Ipak mu je polaganje tog ispita dozvoljeno 29. jula 1944. na osnovu odobrenja valjevskog okružnog načelstva.

Božinom javnom fotografskom radu protivio se, ranije još, fotograf Vojislav Grujić. Početkom 1938. godine Grujić je od Zanatskog udruženja tražio ne samo da Antiću, s obzirom na to da prima penziju, Udruženje zabrani „fotoreportažu po ulici” već i da ga kazni za bespravan rad.

Antići su se po uspostavljanju partizanske vlasti, u jesen 1944. godine, suočili sa teškom nevoljom. Milka i Božidar su okrivljeni i od Vojnog suda Valjevske oblasti osuđeni, 8. juna 1945. godine, za navodnu saradnju sa četnicima. Proveli su izvesno vreme na robiji i ostali bez imovine, uz dugotrajno oduzimanje građanskih prava. Rehabilitovani su 23. marta  2007. godine u postupku vođenim pred Okružnim sudom u Valjevu pošto je ocenjeno da su osuđeni „iz ideološko političkih razloga”.

Božidar Antić je sahranjen na beogradskom Novom groblju, u porodičnoj grobnici.
 
Vladimir Antić
(Požarevac, 18. februar 1922 – ? )
Sinovac Bože Antića. Primljen je na izučavanje fotografskog zanata kod Milke Antić 2. decembra 1935. To učenje je završio 2. decembra 1938. godine i položio kalfenski (pomoćnički) ispit.
 
Milka Antić
(Požarevac, 23. april 1903 – Valjevo, 24. mart 1985)
Sopstvenu fotografsku radnju u Valjevu otvorila 11. juna 1928. u Ulici vojvode Mišića 28, od 1936. radila u Karađorđevoj 65. Dugo je, po mnogobrojnoj klijenteli, bila vodeći valjevski fotograf. Taj primat Foto ateljea „Milka” održao se duže od tri decenije.

Iz oglasa, objavljenog u „Valjevskom glasu” 21. februara 1937. godine, koji je bio namenjen fotoamaterima, doznajemo da se uporedo bavila i prodajom fotografskih aparata („od najjevtinijih do najskupljih, najboljih maraka sveta”) i fotografskog materijala. 

Milka Antić je 1945. bila prinuđena da zatvori svoju fotografsku radnju da bi je ponovo otvorila u proleće 1947. i vodila do penzionisanja 1975. godine.

Sahranjena je na Novom groblju u Beogradu. Fotografskom pozivu priklonile su se obe Milkine kćeri, Kosara i Milica, i sin Radojko.

Kod Milke Antić se u ovladavanju fotografskom veštinom obučavalo mnoštvo devojaka i mladića. Među njima je bilo i nekoliko Požarevljana, u većini srodnika supružnika Antić.

O fotografskom radu Milke Antić u Požarevcu i, delimično, u Valjevu donosimo poseban članak.
 
Radojko Bata Antić
(Gornji Milanovac, 26. januar 1927 – Beograd, 1971)
Sin Božidara i Milke Antić. Na izučavanju fotografskog zanata u roditeljskoj radnji u Valjevu nalazio se od 1939. do 6. decembra 1942. godine (pomoćnički ispit položio 10. decembra 1942. pred komisijom koju su sačinjavali jedan učitelj i fotografi Svetislav Đaković i Kosara Sarić). Majstorski ispit je polagao 26. januara 1951. da bi ubrzo potom sa sestrom Kosarom otvorio u Beogradu, Ulica maršala Tita (sadašnja Kralja Milana), sopstveni Foto studio „Antić”. 

Služeći 1945. godine vojni rok u Sarajevu imao je zvanje šefa foto službe.  Počiva na beogradskom Novom groblju.
 
Slobodanka Antić
(Pešta, 18. septembar 1924 – ? )
O njoj se zna samo toliko da je na izučavanje fotografskog zanata kod Kosare Sarić u Valjevu pimljena 18. septembra 1942. godine. Pretpostavljamo da je bila srodnik Božidara Antića, Kosarinog oca.

Upišite svoj komentar