NAZAD NA PRVU STRANU

Kafana Beograd

U Valjevu poznatija kao Beograd kafana. Nalazila se na uglu Karađorđeve i Ha­jd­uk Veljkove gde je prethodno bila kafana «M­ali Beograd». Vlasništvo Spasoja Ra­do­v­ića, rodom iz Gornje Vranjske kod Bi­le­će, koji je prethodno izvesno vreme radio u Americi. Umro je 1931. godine.

Radović je u proleće 1927. srušio «Ma­li Beograd» i već u leto 1928. godine, pr­e­ma projektu inženjera Milorada Ba­bi­ća, bilo je podignuto novo zdanje. Ce­lo­k­upan posao izveli su braća Vujovići, Ri­sta i Lazar, valjevski preduzimači, takođe doseljeni iz Hercegovine. U prizemlju se nalazila kafana sa pratećim prostorom, a na spratu sedam soba koje su većinom izdavane. Uostalom, «Beograd» je u po­če­tku bio registrovan kao hotel, za on­ov­re­me prilike moderan i pristojno op­re­m­ljen.

CC

Klasifikacijom valjevskih hotela i ka­fana iz maja 1938. godine hotel «Be­ogr­ad», vlasništvo Spasojeve supruge Save Ra­dović, svrstan je u drugu kategoriju, me­đu još 18 tako rangiranih ugostiteljskih ra­dnji u gradu.

Posle Drugog svetskog rata «Beograd» je nacionalizovan (1949) i nakon izvesnog vremena ustupljen Ugostiteljskom pr­ed­uzeću «Sloga». Krajem 50-ih i početkom 60-ih godina u toj kafani se nalazila i bi­letarnica obližnje «Streline» auto­bu­­ske stanice, locirane u Hajduk-Ve­ljk­ov­oj ulici.

Pošto je 2003. godine, otkupom od «Sloge» vraćen Radovićima, «Beograd» je iz­najmljen jednoj banci za njeno poslovanje.  

Iz teksta “Kafanski azbučnik za glavnu valjevsku ulicu” Zdravka Rankovića iz 2013. godine. 

NAZAD NA VRH