Revija Kolubara broj 210 - Oktobar 2011

(foto: www.zaprokul.org.rs)

Oficirski dom
Redakcija
Valjevu je ovog leta vraćen Dom vojske (nekadašnji Oficirski dom, Dom JNA i sl.). Uredništvo Revije „Kolubara” zamolilo je desetinu Valjevaca da iznesu svoja viđenja o mogućoj budućoj nameni Oficirskog doma. (3 komentara)

Barikade
Piše: Dragan Todorović, novinar nedeljnika „Vreme”
Srbi na Kosovu na barikadama, rezervisti u Valjevu pred sudom, raščinjen monah u manastiru Gračanica brani pravoslavlje, pekar Todorović zastaklio trotoar, šta je zajedničko nabrojanom, zemlja Srbija (1 komentar)

Voz, tramvaj i džip
Železnice Srbije
Branko Vićentijević
Niz koju će prugu u Srbiji da puste novi voz iz Rusije kad se u sred Beograda sudaraju domaći i španski tramvaji na rekonstruisanim šinama i pratećom infrastrukturom (5 komentara)

Arhitekta Dragoljub Petrović Cale
Arhitekta Dragoljub Petrović Cale
Ljiljana Ljiljak
Zašto u novim stambenim blokovima nema mesta za dečija okupljanja. Zašto će stati obnova Karađorđeve ulice u Zlokućanima. O urbanističkim stranputicama u vremenima investicionog buma. (1 komentar)

Karađorđeva koje više nema
Milorad Radojčić
Samo stariji i sredovečni žitelji Valjeva sećaju se dela Karađorđeve ulice koji je pripadao Donjim Zlokućanima. Nestao je izgradnjom Naselja „Oslobodioci Valjeva” (Kolubara II)

Projekat 1% ili hermeneutika
Predavanje Mileta Prodanović
Luka Tripković
U vremenu između 10. i 14. septembra u Valjevu je ostvarivan pojekat „1% ili hermeneutika” u organizaciji udruženja „Umetnički kombinat” (2 komentara)

Miholjski septembar
Hroničar: Ljiljana Kecojević
Sela bez prvaka * Svetsko odeljenje * Valjevo na 80 odsto proseka * Bezvlašće oko Gračanice * Šator pred Višim sudom * Prva avijatičarka Ana Tasić * Umetnički kombinat u staroj Kožari, kolonije u Osečini i na Gradcu * U Tešnjaru gase muziku na struju

Tumaranje kroz istoriju
Radoš Glišić
„Za austrijsku vladu nije važno da li će Srbijom  vladati jedan Petrović ili jedan Obrenović, njom će se uvek rđavo upravljati pošto u toj varvarskoj zemlji nema sposobnih i kulturnih ljudi” (1 komentar)