| Oktobar 2011

Voz, tramvaj i džip

Branko Vićentijević

Niz koju će prugu u Srbiji da puste novi voz iz Rusije kad se u sred Beograda sudaraju domaći i španski tramvaji na rekonstruisanim šinama i pratećom infrastrukturom * Valjevski socijalisti proslavili 21. rođendan * Koliko je građane Srbije koštalo Palmino gradonačelnikovanje u Jagodini * Jelicu (SPS) za valjevskog gradonačelnika

Septembar je u Valjevu obeležila, skromnije od očekivanog, proslava 21. rođendana državotvorne i usrećiteljske Socijalističke partije Srbije (SPS). Umorili se, izgleda, ili potrošili u kampanji koju već vode, drugarice i drugovi. Iz Beograda bili Milomir Minić i Branko Ružić, od valjevskih koalicioih partnera i inih stranaka Radivoje Beka Milutinović (DS), načelnik Kolubarskog upravnog okruga Miloje Obrenović, disident URS (G17 Plus), i delegacija LDP-a. Prikazan i film, Slobodana Miloševića niko pomenuo nije, što je, sebi u bradu, kako su mediji zabeležili, zamerila jedna vremešna drugarica. Govorili, ravno – parolaški, Ružić i Đorđe Milićević.

Jedina novina, u odnosu na godine posle Petooktobarskih promena 2000, je činjenica da u SPS-u ima i mladih. Shvatili da u partiji, koju u proseku čine „četiri babe, jedan zub”, ima mogućnosti za zapošljavanje, posebno onih sa podstanarskog Megatrend univerziteta. Svoje istaknute članstvo, sve vodeć računa i o kafekuvaricama u bifeu pod lipom u Železničkoj ulici, zapošljava i Demokratska stranka (DS), vodeća partija koalicije na vlasti. Za to su se demokrate valjda i borile, a socijalisti ih kinjili da bi se izmirili!

www.zeleznicesrbije.com

www.zeleznicesrbije.com (Foto: Ljuba Ranković)

VOZ – Železnice Srbije i prvi železničar Milovan Marković udarili u osavremenjavanje voznog parka, iz Rusije stigla prva od nekoliko desetina naručenih savremenih kompozicija što „šest jezika govore, sedmi zamuckuju”. Jedina nepoznanica je niz koju prugu u Srbiji da ih puste, a da ne probiju „zvučni zid” od bezbednih 20 – 50 kilometara na sat. Na prugu Beograd – Bar, ni do Valjeva, sigurno neće. Tu klati i mlati Veljov i Šarančićev „Beovoz”, a tih stotinak kilometara u proseku prolazi za 2,5 do četiri sata.

Slično je i u Beogradu, gde svaki čas neko „spotakne” moderni tramvaj uvezen iz Španije. A šine tramvajske i pripadajuća infrastruktura rekonstruisani.

Kao „Beovoz” izgleda i Gradska skupština u Valjevu. I tu se klati i mlati satima, niočemu a zarad jeftinih političkih poena pred TV auditorijumom pošto se prenosi sednica podrazumevaju. TV Valjevo na izdisaju zamenila je VTV pošto TV Marš, kao i TV Cronic, nemaju dozvole za rad. Na VTV ugođaj je nešto kraći zbog obaveza proisteklih iz programske šeme, pa se prenos prekida oko 18.30 sati, a nastavak sledi u snimku, te večeri ili sutradan.

Govornici i jurišnici su stalni – ratni veterani iz šatora razapetog pred Višim sudom u znak protesta zbog apšenja Dejana Miloševića, komandanta Gvozdenog puka iz Kuršumlije, pa njihovi politički mentori iz gradskog parlamenta (dr Boba i Krle iz GG Pobeda za Valjevo), i tako redom, a sve pred vazda budnim DSS demokratom Goranom Lučićem, koji obnaša predsednika Skupštine, te sekretarom Nikolom Ilićem (DS), zaduženim za „smandrljavanje” dnevnog reda.

Na septembarskoj sesiji, najviše rasprave bilo je o rebalansu gradskog budžeta, pokušaju smenjivanja direktora Gradske direkcije i Toplane, Milana Matića i Dragana Despotovića, te DUP-u kojim se reguliše pozicija Krlovog mosta u Ulici Norveških interniraca, koja preko Kolubare vodi u livadu!

PALMA – Dragan je Marković Palma, jagodinski gradonačelnik, u žiži interesovanja javnosti krajem septembra bio nakon podnošenja ostavke na poslaničku funkciju u Narodnoj skupštini Srbije „zbog sukoba interesa”. Dugo se drug Palma sukobljavao sam sa sobom i na kraju odstupio. Slično je bilo i sa Verkom (Veroljubom Stevanovićem) i „desnom mu rukom” Sašom Milenićem iz Kragujevca.

Palma jer, međutim, zanimljiviji jer je, prema pisanju beogradskog dnevnika Danas, uspeo da se izbori za trećinu budžetskih rezervi Srbiji, oko 120 miliona dinara, kako bi obezbedio tekuću finansijsku likvidnost Jagodine, gde „sve behara i sveta cveta”. Nije novina ljubav za novac (neko to zove kurvanje, neko prostituisanje) u ovovremenoj Srbiji. Znalo se i u vreme Manjinske vlade Koštunice Voje koliko košta svaka odluka doneta uz podršku tada „opozicionog” SPS-a. Slično su se, u sličnim situacijama, vladali i radikali, moguće i naprednjaci.

Sad je bar sve legalno, sami je Boris Tadić izabrao koaliciju, nema potrebe da se „radi nspod žita”. Ko neće sa njima (socijalistima), imaće posla sa Njim – poručio je Tadić svojima posle majskih izbora 2008. Otuda nije nelogično što demokrate očekuju da će s proleća 2012. biti izbora na svim nivoima. Opet će Boris morati da poturi leđa i za one koji su loše ili nisu ništa radili, koji su ga brukali i obrukali. Sam je tako izabrao, a oni jedva dočekali!

Socijalisti su tu u povoljnijoj situaciji, imaju kandidata za sve funkcije. Valjevska Iskra je na naslovnoj strani jednog od prethodnih brojeva donela fotografije mogućih kandidata za gradonačelnika – Žarka Kovača (LDP), Zorana Jakovljevića i Ješe Erčića (DS), Đorđa Milićevića (SPS), dr Slobodana Gvozdenovića (Pobeda za Valjevo), dr Dobrivoja Grujičića (SNS), dr Ilije Tripkovića (Pokret za Valjevo)...

Kažu da je gradonačelnik Zoća pripitao „otkad je to Ješa u DS-u”. Pretpostavljam da su mu odgovorili – ako nije biće, i ti si se učlanio kad su te „žuti” nominovali! Nisam siguran da je Đorđe izgledan kandidat socijalista, da su ga pretpostavili Glavnom Baji Valjevskom (NNKZO, Draganu Jeremiću Poćuti). Zalažem se za Jelicu Stojanović, aktuelnu načelnicu Crvene uprave Grada Valjeva. Kakav džip goni, nije sitna ruba pljuckavica što se voza državnom miloguzovoznicom, a svog kuma za ličnog šofera postavlja! 

Komentari

Voz, tramvaj i džip | 13.10.2011 u 09:58

Nadam se da cemo u narednom broju vase cenjene revije procitati ponesto i o izboru kandidata za instruktore i popisivace aktualnog nam popisa stanovnistva. Taj nacin kojim su se posluzila nasa visokoprevashodstva u izboru ljudi je paradigma drustvenog stanja u kojem zivimo eto, Bogu hvala, vise od decenije. Miljenici partijskih emira su porodicno ucestvovali u ovom javnom poslu,a da se isti nisu (niti ce) postideli zbog izbegavanja elementarne pravicnosti, a u korist vojske fakultetski obrazovanih mladih Valjevaca koji (kakva ironija) zavise od te gomile laktasa intelektualno i moralno insuficijentnih likova, koji su se nasli na tim mestima zahvaljujuci istim principima kojima se, naravno i oni (da se ne zatre tradicija) stedro sluze umesto da sluze izmucenom i obespravljenom narodu koji ih, istina, nije tu ni instalirao. Znajuci to , mocni se ni ne osvrcu na ono sto im narod misli i govori. Oguglalo to, pa samo grabe, obnevidelo od pohlepe.

DESIMIR NEDELJKOVIC | 13.10.2011 u 09:58

Poštovano uredništvo, nemam običaj da se na ovaj način ukjučujem u diskusiju, ali me je iskreno obradovao komentar g-dina Nedeljkovića. Dokaz da nam zdravog razume ne nedostaje. A i vi biste, gospodo od pera, mogli malo više da začeprkate po Gradskoj upravi. Kao što gospodin reče u svom komentaru, nije ovaj narod ''instalirao'' pojedince koji su se lepo ušuškali u svoje fotelje, srasli takoreći, da ni hirurgija ne može pomoći! I nisam iznenađen. Kada jednoumlje isijava iz partije koja u svom nazivu sadrži reč DEMOKRATSKA, kada je već deceniju moj prezimenjak (na sreću, poreklo nam nema dodirnih tačaka) JEDINI kandidat za predsednika te iste partije,onda nema iznenađenja. Davno je Albert Moravija napisao: ''Diktatura je jednosmerna ulica.U demokratiji, saobraćaj je dozvoljen u oba smera''. U našem slučaju, i pendrek i značka je kod jednog čoveka. Naravno,uz neprobojni prsluk od koji se odbijaju reči naroda!

Milomir Žuća Marković | 14.10.2011 u 10:23

Pesma iz moje, još ne objavljena zbirke.<br /> Inspirisana Valjevom.<br /><br /> Kraj bisernih obala<br /> vukli su se<br /> otrcani klošari prljave duše.<br /> I biserna obala izgubi sjaj.<br /><br /> A ko ih je zvao?<br /> ili su sami pronašli put.<br /> Ko je kriv?...<br /> ili smo sami krivi.<br /> A danas se vučemo kao gospoda,<br /> pomešani i izgnani iz sopstvenih duša,<br /> zaražene krvi<br /> koja teče kroz prljave vene...<br /> Ponosni što samo živi...<br /> i mislimo da smo pametni.

BitterMoon | 27.10.2011 u 00:38

Divan i iskren napor g/dina BiterMoona. zavejani smo zabludama. Ceka nas katarza.

desimir nedeljkovic | 2.11.2011 u 08:08

Upišite svoj komentar