Revija Kolubara broj 197 - Septembar 2010

Čelni ljudi Valjeva (izvor: www.valjevo.rs)

Dvogodišnji učinak vlasti
Redakcija Revije Kolubara
Pred svoj skori jubilej – izlazak 200. broja – Revija „Kolubara” otvara debate o ponekim u ovo vreme važnim i interesantnim pitanjima koja su od interesa za Valjevce, Valjevo i Valjevski kraj. (3 komentara)

Velika šljiva
Piše: Dragan Todorović, novinar nedeljnika „Vreme”
Gradonačelnik Valjeva u potpunosti stao iza šljive, u veliko nadahnuće, na kome mora da su radili timovi umetnika i umetnica na budžetu, rek'o da kad Njujork može bude Velika Jabuka, što Valjevo ne bi bilo Velika Šljiva. (1 komentar)

Kupine i bazeni
Branko Vićentijević
Dok Kragujevčani jure nove fabrike i bazene, valjevski čelnici se produciraju na Danu kupine na Stavama * Ko je zavadio bivše socijaliste i radikale u redovima SNS * Stečaj u Valjevskoj pivari, slčična sudbina moguća i u FV Gradac

Došao da radi i unapredi
Velimir Gašić
Branko Vićentijević
Velimir Gašić (44), novi trener košarkaša Metalca, o tome kako je došao u Valjevo, o željama i ambicijama, svojim saradnicima, dosadašnjim iskustvima u trenerskom poslu (1 komentar)

O Tešnjarskim večerima, post festum
Zdravko Ranković
Za ovo bavljenje našom valjevskom ovoletnjom priredbom i povodom nje izdvojili bismo najpre tri raznorodna momenta. (2 komentara)

Pozorišni letopis
Zdravko Ranković
Pozorišni letopis Valjeva i Valjevskog kraja, koji objavljujemo unekoliko je potpuniji u odnosu na takvu hronologiju iz naše knjige „Pozorište u Valjevu 1860-2010”.

„Prosjak” Ljubomira Nenadovića kao prva valjevska pripovetka
Ostoja Prodanović
Rasprostranjena je problematična pretpostavka  da je većinu svojih pripovedaka Ljubomir Nenadović (1826 – 1895) napisao uglavnom u poslednjih desetak godina života, u Valjevu (1 komentar)

Nepristajanje na kukavičluk!
Miroslav Trifunović, pozorišni reditelj
„Abrofest” (Festival alternativnog teatra) možete voleti ili ne, ali on će i ove godine, šesti put, „proizvesti” nove pozorišne premijere, okupljajući umetnike, rasejane po prestižnim institucijama kulture (1 komentar)

Avgustovske opsene
Hroničar: Ljiljana Kecojević
Temelj industrijske zone * Agonija „Gradca” * Pojasevi za spasavanje Pivare i Radio Valjeva * Tešnjarske sa Aboridžinima, Užičanima i Lensom Lopezom * Valjevo „Mladgrad” * Obnova bašte Doma Vojske (2 komentara)

Gledanje u cipele
uvodnik 197
Radoš Glišić
U prošlom broju objavljen je uvodnik koji je pisan pre pet godina. Da nije to napomenuto, teško da bi se po sadržaju moglo primetiti da nije napisan danas. (2 komentara)