| Decembar 2007

Novembarske iznude

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Sezona štrajkova * (Ras)prodaja medija * Socijalni program za kožare * Stefilovci prodaju i halu * Jubileji Valjevske bolnice i Gimnazije * Struja sa deponije * „Veliki brat” u školskim dvorištima * Ubski pozorišni festival festivala * „Lutka sa naslovne strane”

1. Mali školski raspust 40-tak malih istraživača provodi na akciji u Gornjim Leskovicama * Delegacija Valjeva vratila se iz Češke sa seminara o razvojnim donacijama * VHS najavio nastavak ulaganja u Valjevo i to 10 miliona evra do 2009. godine.

2. Valjevac Predrag Milošević poklonio Botaničkoj bašti u Beogradu sadnice Pančićeve omorike koja se, začudo, ne može kupiti u Srbiji * U Galeriji „34” fotografije Velimira Savatića na izložbi „Osečinski motivi”.

3. Na Međunarodnom takmičenju violinista „Petar Toškov” u Beogradu mali Manuel Ristić iz pripremnog odeljenja ovdašnje Muzičke škole i Jana Rašić iz drugog razreda osvojili treću nagradu.

4. Holandsko-švajcarska firma „Koleman” otvorila u Osečini pogon kisele prerade povrća i voća sa 25 radnika * Za razliku od prethodnih rukovodstava, novi čelnici Doma kulture i Omladinskog centra na konferenciji u DSS oglasili inicijativu za objedinjavanje ove dve ustanove i Kulturno-prosvetne zajednice * Uveče – centralni događaji povodom 140 godina Valjevske bolnice: promocija knjige Zdravka Rankovića i svečana akademija.

6. Među uhapšenima iz kriminalne grupe koja je svakojakim mešetarenjem oštetila državu za 132 miliona dinara i nekoliko direktora privatnih preduzeća iz Valjeva i Mionice * Počeo štrajk nesudijskih radnika i u valjevskim sudovima. Njihov zahtev da im se plate udvostruče podržale i 22 sudije i 33 advokata * „ABC test” otvorio salon i novi servis „Škoda” u Valjevu.

7. Na svečanosti Srpskog biološkog društva u SANU među petoro nagrađenih za popularizaciju biološke nauke su dve profesorke iz Valjeva: mr Branka Mihailović i Jelena Despotović.

8. Na Mitrovdan u Osečini održan Prvi sabor Bogomoljačkog pokreta Valjevske eparhije * Valjevski gimnazijalac Nikola Milutinović prvonagrađen na takmičenju „Otkrivanje talenata za fiziku” * Živorad Cvetković, vlasnik „Olbija”, podiže na Divčibarama etno-vikend naselje od 25 kuća, od kojih će prve biti useljene već na proleće.

9. Valjevski vatrogasci najzad dobili novo, specijalno vozilo za gašenje požara, jer im je većina dosadašnjih starija od četvrt veka * U Galeriji muzeja otvorena izložba o pukovniku Dragutinu Gavriloviću, heroju odbrane Beograda.

10. Otvoren renovirani hotel „Divčibare” u koji je uloženo tri miliona evra * Lepo i nostalgično obeleženo 40 godina Omladinskog centra u kojem su svoj talenat najpre pokazali neretki valjevski glumci, pisci i muzičari * Osečanci se lepo predstavili u prijateljskom slovenačkom gradu Ormolžu, učestvujući i na tamošnjem Sajmu vina, turizma i trgovine.

12. Među 57 najboljih arhitektonskih ostvarenja u Srbiji proteklih 20 godina na izložbi u Muzeju primenjenih umetnosti Dečja banka u Valjevu Predraga Đukića i Spomen dom na Ravnoj gori Spasoja Krunića * U Američkoj kući kulture u Novom Sadu izložba fotografija Dragiše Medenice „Divlji Zapad” * Valjevske kafedžije se udružile protiv „harača” SOKOJ-a za nadoknadu muzičkih autorskih prava.

14. Ubski pozorišni memorijal „Raša Plaović” prerastao u „Repassage fest” na kojem nastupaju pobednici festivala amaterskih pozorišta iz nama bliskog okruženja. Festival svečano otvorila glumica Ružica Sokić.

15. Izvrsna izložba tapiserija novosadskog „Ateljea 61” u Galeriji „34” * Slike Vase Dolovačkog u ubskoj galeriji „Sveti Luka”.

16. U svojoj kući u Banji Vrujci ubijeni majka i sin – Miljka i Radiša P. Osim iz koristoljublja učestala su i ubistva iz čiste obesti * S večeri pao prvi pravi sneg koji je naneo silne nevolje na putevima i elektromreži. U kvaru čak 250 trafostanica * Direktorka valjevskog Radija 014 Slavica Terzić kupila Radio Ljuboviju za samo 19.000 dinara.

19. U Valjevskoj opštini prijem za mladog fizičara Nikolu Milutinovića i plivačicu Anđelku Petrović * Obeležavanje 137. godišnjice Valjevske gimnazije počelo belkanto Koncertom studenata solo pevanja iz klase profesora Nikole Kitanovskog * Predstavljen komplet udžbenika i zbirke matematičkih zadataka za peti razred grupe autora predvođenih dr Vojis-lavom Andrićem.

20. Na „Repassage festu” na Ubu najboljom proglašena predstava „Sabirni centar” slovačkog teatra iz Stare Pazove * Štrajku prosvetara Srbije odmah se pridružile gotovo sve osnovne i srednje škole u našem kraju skraćivanjem časova na 30 minuta. Ne štrajkuju samo Poljoprivredna škola u Valjevu, Tehnička škola u Lajkovcu i Osnovna škola u Poćuti * Valjevska zlatara „NjOG” na novosadskom sajmu draguljara osvojila pehar za asortiman i kvalitet, jednu zlatnu i dve srebrne medalje * Lokalne TV frekvencije dobile TV Valjevo, Cronik i Marš * U Valjevskoj gimnaziji prikazan film Boška Savkovića o Miroslavljevom jevanđelju.

21. Odložen početak rada Gradske toplane, jer električari nisu završili svoj deo posla * U Tubraviću besna lisica ujela meštanku * U Kulturnom centru u Mionici premijera predstave „Čas” u režiji glumca Borivoja Kandića, od nedavno radnika te kuće * Osečanci drugi put u novembru blokirali glavnu ulicu jer je raskopana, pa je vanredno zasedalo Opštinsko veće * Sneg se sporo topi. U Valjevu jutros minus sedam stepeni.

22. Najzad izvesno podizanje balona za zimsko plivanje u petničkom bazenu. Iz republičkog budžeta potvrđeno učešće od 36 miliona dinara. Zlopaćenje plivača putovanjima u Vrujce moglo bi se okončati do marta * U Kolarčevoj zadužbini u Beogradu predstavljena knjiga izabranih i novih priča Radovana Belog Markovića „Ćorava strana” * U Valjevskoj gimnaziji predstavljena prva knjiga pesama maturantkinje Tamare Jakovljević „I tama svetlost nosi”, prvonagrađena na Limskim večerima poezije.

23. Republička vlada odobrila socijalni program za 141 radnika Valjevske kožare. Zbrinjavanje radnika „Stefila” i dalje neizvesno, jer na spisak za otpremnine računaju i oni koji su se sudski namirili. Sada nameravaju da prodaju i fabričku halu! * U Gimnaziji veče posvećeno Valjevcu prof. dr Milomiru Stanišiću, svetskom stručnjaku iz oblasti robotike i informacionih tehnologija.

24. U Okružnom sudu održan međunarodni seminar o ulozi genetike u sudstvu. U pripremi ustanovljavanje nacionalne baze DNK podataka * Uz godišnjicu Valjevske gimnazije izložba fotografija, novi likovni atelje i premijera predstave Dramskog studija „Lutka sa naslovne strane” u režiji Miroslava Trifunovića. Predstavljena knjiga pesama Živote Filipovića „Moj leteći razred”.

26. Firma „Elbi” spremna da sa američkim partnerom započne proizvodnju električne energije iz mikroturbina na gas sa valjevske deponije. Struje će biti dovoljno za gradsku rasvetu * Iz valjevskog budžeta opredeljeno šest miliona dinara za video nadzor svih školskih dvorišta * U oktobru malo porasle plate: u Valjevu je prosečna 24.157 dinara a najmanja zarada je u Mionici – 19,5 hiljada.

27. Predstavljen u Valjevu program učešća građana u bezbednosnoj politici, posebno u gradovima * Prema istraživanju aktivista organizacije „Dobri ljudi” više od 12 odsto valjevskih srednjoškolaca probalo je drogu, a najmanje njih 100 heroin * U Valjevskoj gimnaziji predstavljena knjiga razgovora Miloša Jevtića sa prof. dr Slobodanom Ž. Markovićem

Još jedna, izgleda i poslednja, runda pregovora o Kosovu. Rezervisti s „južne pruge” uporno ištu ratne dnevnice a „Garda cara Lazara” u sred Skupštine deli pozive za „sveti rat”. Štrajkovi se epidemijski šire, čak i u monopolskim preduzećima gde neće da deo akcija prepuste onima koji ih nigde ne mogu steći... Ali, sve će nekako proći, samo da sačuvamo zdravlje i ljudskost a to je, i inače, najvrednije što imamo.

Upišite svoj komentar