| Februar 2011

Doktor Zoran JokićValjevac ličnost 2010. godine

Redakcija Revije Kolubara

Dr Zoran Jokić

Dr Zoran Jokić

Revija „Kolubara” je za Valjevca ličnost 2010. godine proglasila dr Zorana Jokića, specijalistu ginekologije i akušerstva u Valjevskoj bolnici, odnedavno sa zvanjem – doktor nauka. To priznanje stečeno je u konkurenciji sa još 12 kandidata, a u najužem izboru su se nalazila i dvojica mladih Valjevaca, košarkaški reprezentativac Miloš Teodosić i speleolog Ivan Nastić koji se prošle godine spustio u najdublju jamu na svetu.

Dr Jokić je, između ostaloga, veoma angažovan na lečenju steriliteta u bračnih parova laparoskopskom hirurgijom. Uz to, osnivač je i predvodnik Škole porodiljstva „Akademik Vojin Šulović” koja svake godine u Valjevu okuplja mlade specijaliste i specijalizante ginekoligije i akušerstva iz Srbije i susednih zemalja koji se bave savremenim vođenjem porođaja.

U Smederevskoj Palanci, gde su mu roditelji (Stojanka i Jordan, obadvoje iz Velikih Marišta) svojevremeno bili nastanjeni, dr Zoran Jokić je rođen 6. avgusta 1958. godine. Osnovno obrazovanje je sticao u Velikom Gradištu, Loznici i Valjevu, Valjevsku gimnaziju završio 1977. godine. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1984, specijalizaciju završio 1992, na postdiplomskim studijama (ultrazvuk u kliničkoj medicini) u Zagrebu nalazio se 1988-89. godine. Magistrirao je 2005. radom iz oblasti laparaskopske ginekološke hirurgije. U Valjevskoj bolnici radi od 1984, sopstvenu ginekološku ordinaciju vodi od 1991.

Svestrano je dr Zoran Joksić angažovan i izvan ustaljenih radnih preokupacija. Bivao je, ili je i sada, u stručnim i društvenim organizacijama: predsednik Srpskog lekarskog društva – Podružnica Valjevo; načelnik Službe za zaštitu žena; član Predsedništva Ginekološko-akušerske sekcije Srbije; član Predsedništva Udruženja ginekologa Srbije i Crne Gore; predsednik KUD „Abrašević”... Organizovao dve serije koncerata „Terapija muzikom”. Dva puta je nagrađen najvišim priznanjem Valjeva.  

Odluka o proglašenju dr Jokića za ličnost godine Žiri Revije „Kolubara” doneo je 11. januara, tog dana je 1996. godine osnovano Izdavačko društvo „Kolubara”. A kao trajan spomen nosiocu ovog zvanja će na posebnoj svečanosti biti uručena plaketa „Ljubomir P. Nenadović” koju je umetnički oblikovao Milovan Blažić, Valjevac nastanjen u Beogradu.

 

Kandidati

Ustalila se praksa da Žiri započinje svoj rad utvrđivanjem liste kandidata. Dakako, uz odgovarajuće obrazlaganje svakog predloga. Pored dr Zorana Jokića, Ivana Nastića i Miloša Teodosića na toj listi su se još nalazili:

dr Irena Matić, kardiolog u Valjevskoj bolnici, angažovana i na izvođenju veoma složenih intervencija;

Vladan Tanasković, privrednik, vlasnik preduzeća ABC TEST;

Nebojša Milovanović, pozorišni i filmski glumac;

Milan Maksimović, arhitekta, docent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu;

Branko Glišić, naučnik, profesor Univerziteta u Pristonu (SAD);

Nikola Vujović, pozorišni i filmski glumac;

Miloš Jevtić, novinar, autor mnogobrojnih knjiga razgovora za znamenitim ličnostima;

Jovan Davidović, direktor „Krušika”;

Vidoje Vujić, vlasnik i direktor preduzeća „Vujić Valjevo”;

Branko Goloskoković, direktor Tehničke škole u Valjevu.

Žiri – Odluku o Valjevcu ličnosti 2010. godine doneo je žiri u kome su se nalazili novinari i saradnici Revije „Kolubara” zajedno sa novinarima drugih glasila i sa nekolicinom dosadašnjih nosilaca ovoga zvanja: Branko Lukić, Branko Antonić, Dragan Todorović, Darija Ranković, Dušan Arsenić, Dušan Jovanović, Zdravko Ranković, Budo Novović, Branko Vićentijević, dr Ilija Tripković, Aleksandar Mitrović, Radoš Glišić, Milan Gajić i Slobodan Raković.

 

Dosadašnji laureati

Pre dr Zorana Jokića zvanje „Valjevac ličnost godine” ponelo je šesnaest izabranika:

1994 – Vladan Kovačević, prota iz Brankovine;

1995 – Viktor Rozgić, maturant Valjevske gimnazije, potom diplomirani elektroinženjer i doktor nauka (stečeno u SAD);

1996 – Dušan Arsenić, arhitekta, dizajner, scenograf, karikaturista;

1997 – Miroslav Ćiša Trifunović, pozorišni reditelj;

1998 – Jasmina Avramović Ranković, dramska umetnica;

1999 – Bogoljub Arsenijević Maki, ikonpisac, predvodnik nekadašnjih građanskih protesta;

2000 – Dragan Todorović, reporter nedeljnika „Vreme”;

2001 – Aleksandar Urošević, inženjer, osnivač škole stranih jezika „Kontekst”;

2002 – Aleksandar Loma, univerzitetski profesor, dopisni član SANU;

2003 – Aleksandar Mitrović, inženjer građevine, osnivač preduzeća GATE;

2004 – dr Ilija Tripković, hirurg, direktor Zdravstvenog centra Valjevo;

2005 – Miroslav Jeremić, fotografski umetnik;

2006 – Radovan Beli Marković, književnik;

2007 – Dušan Spasojević, dramski pisac;

2008 – Branko Antonić, novinar i glumac;

2009 – Milan Gajić, inženjer, direktor Poljoprivredne škole.

Komentari

Doktor Zoran Jokić | 11.06.2011 u 13:11

zoran jokic, e moj narode, kada biSte znali kome dadoste tu nagradu. Svaki lekar se do zadnjeg trena mora za svoje pacijente boriti, on to na zalost nije sa nekima radio. Razocarenje veliko. :(

jovana | 11.06.2011 u 13:11

da su svi kao zoran jokic bilo bi dobro,takav covek zasluzuje da bude direktor bolnice a ne onaj izvesni gospodin ne mogu ime ni da mu izgovorim a gde li da napisem, mozda me i tuzi po drugi put

biljanapetronic ub | 22.01.2012 u 10:08

Upišite svoj komentar