Revija Kolubara broj 167 - Mart 2008

Valjevo gori (foto: Ljuba Ranković)

Radikalsko kandilo...
Branko Vićentijević
Utezanje za lokalne izbore 11. maja u senci jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosmeta, a cenzus za ulazak u lokalni parlament sa tri podignut na pet odsto * Obelodanjene plate valjevskih opštinskih funkcionera

Skroman spomenik u malom prištinskom parku...
Živoslav Miloradović
Ili predavanje koje je učiteljica Jasmina B. održala svojim đacima, učenicima prvog razreda osnovne škole „Sveti Simeon Mirotočivi” u mestu N. a u povodu jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova (1 komentar)

Upitnik
uvodnik 167
Radoš Glišić
Ne priznajemo EU kao ilegalnu i samim tim nepriznatu tvorevinu, a njene odluke koje se ne temelje na postulatima iz našeg Ustava smatramo nevažećim!

Notafilija Valjevskog kraja
Novčanica Kraljevine Srbije od 10 dinara sa datumom 1893. verifikovana od strane austrougarskih vlasti u Valjevu
Branko Glišić
Notafilija je grana numizmatike koja se bavi proučavanjem papirnog novca, tj. novčanica. Političko ekonomske prilike u jednoj zemlji ostavljaju svoj trag i u notafiliji

Graditelj i stvaralac Đuka Ljiljak
Đuka Ljiljak
Zoran Joksimović
Srbin sa Banije, Jugosloven po opredeljenju, ratnik NOR-a, komunist po uverenju, graditelj i stvaralac po osnovnoj vokaciji, general po činu – Đura – Đuka Ljiljak, dvadesetogodišnji generalni direktor „Krušika” (2 komentara)

Života Filipović i Nemci
Života Filipović
Milenko Radović
Smrt profesora Živote Filipovića zabeležile su novine. Zarad potpunije slike o Filipovićevom pedagoškom i književničkom radu, neka mi bude dopušteno da ponešto dodam. (2 komentara)

Ciganski balovi, zabave, priredbe...
Zoran Kostadinović, glumac na jednoj zabavi Valjevske ciganske omladine
Borislav Vujić
Valjevski Romi, oni sa Baira, a tu su bili uključeni i ostali Romi koji su stanovali u Valjevu, pa i poneki iz drugih mesta, najčešće iz Beograda, učestvovali su u pripremama, a i u izvođenju programa. (1 komentar)

Kosovo, kiša
Ljubomir Mihailović
Pognutih glava i pogleda oborenog zemlji, uzdrhtale su jele gore, u Parku Pećina. Najlepšoj među njima, dugonogoj Kraljici četinarskih šuma, koja godinama nad Valjevom Lepim bdije, ispod dugih trepavica zablistala je suzica jedna.

Tadić - Nikolić 3:1
zapadna Srbija
Redakcija
Za Borisa Tadića je u Valjevskoj opštini 3. februara glasao 30.591 birač odnosno 54.40 odsto. U toj „finalnoj utakmici” za predsedničku dužnost Tomislavu Nikoliću je svoj glas dao 25.641 Valjevac (45,60 odsto). (1 komentar)

Valjevska izložba u Šapcu
Siniša Jovanović: Crkva
Ljiljana Ljiljak
U galeriji Kulturnog centra Šabac poslednjeg dana februara otvorena je godišnja izložba fotografija Foto kino kluba Valjevo. (1 komentar)

Februarski šok
Hroničar: Ljiljana Kecojević
Pobeda Borisa Tadića u senci samoproglašene nezavisnosti Kosova * Mitinzi, demonstracije, destrukcije * Tamnavski ratari u Veroni * Prizemljenje Pokreta za Valjevo * Novi Valjevski muzej – kulturni događaj 2007