Revija Kolubara broj 230 - Jun 2013

Ko preuzima Valjevo
Branko Vićentijević
Valjevska bolnica bez direktora posle isteka mandata prim. dr Iliji Tripkoviću i hoću-neću dr Dobrivoja Grujičića  / Kamen spoticanja je i članstvo u Upravnom odboru te ustanove Mihaila Jokića, koji je sa kvote SNS, na putu artija do Beograda i nazad, istisnuo Živana Kostadinovića / U naumu da konačno «preuzmu» Valjevo, Jokići su najpre skrajnuli Darka Glišića, predsednika Okružnog odbora SNS, naklonjenog dr Gruji (1 komentar)

Zemlja smejurije
piše: Dragan Todorović, novinar nedeljnika "Vreme"
Vojvoda Vučić je definitivno jači od vojvoda Tome, Šešelj da se ne pominje zbog štucanja, tako da će garant ubiti Miloševićevih 104 posto podrške. Jeste da je mutir’o, ali od tolike podrške ne bi bilo ništa da narod nije promutio. (1 komentar)

Sve dalje od biblioteke
Zdravko Ranković
Izborom za novog direktora Matične biblioteke «Ljubomir P. Ne­na­do­v­ić» 60-godišnjeg Dragana Br­an­ko­vi­ća, diplomiranog politikologa, čoveka ko­ga je za takvu dužnost jedino mogla preporu­čivati stranačka pripadnost (članstvo u SPS-u), Valjevo se ovoga proleća značajno ud­aljilo od važnog cilja – nove i velike Va­lje­vske biblioteke.  (1 komentar)

Plakete Vigoru i Ljubi
Redakcija
Dogodilo se, srećnim sticajem ok­ol­no­­sti, da dve naše plakete sa likom Lju­bomira P. Nenadovića, namenjene Valjevcima ličnostima godine, u isto vr­eme i na istom mestu uručimo dvojici lju­di koji su presudno doprinosili, i još doprinose, nastanku i stalnom usponu dve u ovo vreme najuspešnije valjevske in­stitucije. 

Biti član partije
Zdravko Ranković
Dr Vladimir Đurović je deceniju i po bio direktor Valjevske bolnice, verovatno i najbolji u njenoj dugoj istoriji. Nije bio komunista niti se na takvu njegovu pr­ipadnost moglo pomišljati jer se u Dr­ugom svetskom ratu nalazio u redovima ra­vnogoraca. 

Stojadin Cole Vesić
Zdravko Ranković
Mnoštvo Valjevaca – u tom broju za ta­kvu nevolju odavno neviđenom – ok­upljalo se sredinom ovoga maja da bi odali poslednju počast Stojadinu Co­lu Vesiću, specijalisti veterinarske me­dicine, mnogo kad dragovoljno angažo­va­nom i na raznim drugim poslovima. Uz to i izrazito druželjubivom čoveku, pri­v­r­ž­enom porodici, profesiji i zavičaju. 

Majske kiše
Hroničar: Ljiljana Kecojević
Prećutani praznik rada / Bagatelisanje „Gradca“ / Razbucano „elektronsko drvo“ Maturantski dert / Silne nagrade vrednim i talentovanim / Noć muzeja / Makedonski slikari

Đukić i Tomić
Zdravko Ranković
Njih dvojica su nekadašnji prvi građani valjevske varoši, jedini u novijoj istoriji Valjeva koji su na te dužnosti izabrani neposredno, pojedinačnim izjašnjavanjem birača. Slobodanu Đukiću se to događalo 1989, dr Jovanu Tomiću 2004. godine.  (1 komentar)