| Jun 2013

Đukić i Tomić

Zdravko Ranković

Njih dvojica su nekadašnji prvi građani valjevske varoši, jedini u novijoj istoriji Valjeva koji su na te dužnosti izabrani neposredno, pojedinačnim izjašnjavanjem birača. Slobodanu Đukiću se to događalo 1989, dr Jovanu Tomiću 2004. godine. Predsednički učinci su im, bar prema proceni ovoga novinara, bili nejednaki. Znatniji Đukićev neko li Tomićev.

No, u ovom momentu od govorenja o njima, o njihovim postignućima i podbačajima, važnijim se čini podsećanje na načine Tomićevog i Đukićevog dolaska na najvažniju dužnost u Valjevu. Zato ponavljamo – izabrani su neposredno ispoljenom vođom sugrađana.

Prevelika je šteta što sa takvom praksom, usposatvljenom pre nepune dve i po decenije, nije nastavljeno. Da jeste, Valjevo bi se danas u mnogo kom pogledu nalazilo u boljoj situaciji. Bolje bi bilo i drugde po Srbiji. I u Srbiji kao državi. Pogotovo bi to stanje bilo srećnije da su sve vreme i odbornici birani neposredno. Uostalom, pri takvim izborima ni dve trećine pripadnika sadašnjeg i onog prethodnog sastava gradskog parlamenta ne bi to postali. Ne bi se ni mesta u državnom parlamentu domogla znatna  većina aktuelnih stranačkih a ne narodnih poslanika.

Sadašnji sistem učinio je da i na lokalnim izborima građani ne glasaju za svoje predstavnike već za (ili protiv) Nikolić Tomislava, Tadić Borisa ili Dačić Ivicu, poneki još uvek i za Milošević Slobodana.

Moguće je, naravno, da birači u većini i pogreše, pre svega zavedeni populističkim svojstvima kandidata što bi im se protokom vremenom sve ređe dešavalo.

Tonjenje Srbije u nesaglediv bezdan proizašlo je i iz nakaznog proporcionalnog izbornog sistema. Iz negativne ljudske selekcije. Iole trezveni u to se mogu uveriti i svakim praćenjem prenosa parlamentarnih zasedanja, svejedno da li su u pitanju lokalni ili republički.

Komentari

Nedostaje obrazlozenje. Djukic, pa navedete sta je sve uradio, Tomic isto tako. I malo otresite pristrasnost sa pera!

Marko Jankovic | 13.06.2013 u 10:35

Upišite svoj komentar