| Februar 2008

Januarsko zavrzavanje

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Žičara na Divčibarama

Žičara na Divčibarama

Retkodilema: Tadić ili Nikolić? * Nove godine sa Partibrejkersima i Ribljom čorbom * Klizavica * Žičara * Telefoni za Brđance * „Zverinjak” * Stoletnica Lajkovca * „Crna mrlja”

1. Leden i snežan doček Nove godine. Minus sedam stepeni na keju pred Domom kulture gde su sofisticirani rokeri „Partibrejkersi” svirali uglavnom mladim Valjevcima * U novogodišnjem izdanju kviza „Milioner” pevač Željko Joksimović za decu doma „Mihailo Stupar” u svom rodnom gradu „zaradio” milion 250 hiljada dinara.

4. Jutro na minus 14 stepeni. Na Divčibarama proradila nova žičara na Crnom vrhu, duga 850 metara * U Lajkovcu počelo obeležavanje stogodišnjice varošice povodom prolaska prvog voza na pruzi od Obrenovca do Valjeva.

5. Nezapamćena ledena kiša. Na pogibljenoj klizavici u Valjevu zabeležena 53 preloma kostiju i iščašenja * Uoči Nove godine poništena privatizacija nekad uglednog građevinskog preduzeća „Jablanica”, od kojeg je s novim vlasnicima malo šta preteklo * Smrt Veselina Panića setno nas seća i na nekadašnji list „Jablanica” koji je on uređivao i kojem se ni danas ne bi imalo šta prigovarati.

7. Na Božić je ojužilo pa se najzad topi i stari i novi sneg.

8. U Valjevskoj Loznici izgorela kuća porodice Dragana Raonića * Tridesetak valjevskih dečaka i devojčica na ustaljenom smučarskom kampu u Domu društva „Magleš“ na Debelom brdu.

10. Pobednička ekipa novogodišnjeg turnira u malom fudbalu, „Vujić-ugostiteljstvo”, nagradu od 300.000 dinara ustupila porodici Raonić da posle požara sagradi novu kuću * Internet prezentacija Valjevske biblioteke, čiji je autor Josif Gračanin, proglašena najboljom u Srpskoj bibliotečkoj mreži * Posle samo šest dana nova žičara na Divčibarama ne radi, jer kažu da nema podesnu podlogu na stazi.

11. U valjevskoj filijali Penziono-invalidskog osiguranja registrovana 61.223 penzionera. Ako ovako nastavi uskoro će ih biti koliko i aktivnih radnika * Šefica Ubskog opštinskog trezora opljačkala 4.200.000 dinara, navodno revoltirana lošom organizacijom rada ove službe * Najbolji valjevski studenti požalili se potpredsedniku Vlade Božidaru Đeliću da im je zavičajna stipendija od 3.500 dinara gotovo pet puta manja od beogradske, a državna od 12.000 dinara ne stiže još od septembra * Novinski žiri Revije „Kolubara” Valjevcem godine 2007. proglasio mladog dramskog pisca Dušana Spasojevića.

13. Stranka Nova Srbija organizovala svečani doček srpske Nove godine na Gradskom trgu u Valjevu sa rok grupom „Riblja čorba”, uz besplatan roštilj, kuvanu rakiju i vino...

15. Valjevci nezadovoljni što je od ponuđenih 70 projekata za Nacionalni investicioni plan prihvaćeno samo 10 odsto. Najviše para NIP-a biće za branu Rovni, gasovod, put Loznica-Ćelije, regionalnu deponiju, ali i obnovu Kule Nenadović * Predstavljen Nacrt strateškog plana socijalne zaštite u Valjevu gde je više od 600 porodica upućeno na socijalnu pomoć.

16. Posle mnogo mraznih dana danas gotovo toplo na 16 stepeni. U nekim valjevskim opštinama procvetale visibabe * Lep primer preduzetničke inicijative – valjevska firma „Robotakt” inženjera Željka Krstivojevića, o saradnji sa evropskom korporacijom ABB, uveliko proizvodi industrijske robote i njima snabdeva skoro celo tržište nekadašnje Jugoslavije.

17. Iz republičkog prihoda od igara na sreću Valjevu dodeljeno milion i po dinara za nove gradske simbole. Isto toliko pripada Ljigu za obnovu vodovoda u Belanovici i oko 700.000 dinara Ubu za gradski vodovod.

19. Dok neretkima ovh dana prete „sečom struje” zbog silnih dugova, valjevska Elektrodistribucija najavljuje besplatne sijalice koje štedljivo troše struju za samo 317 svojih revnosnih potrošača koji uredno plaćaju svoje dugove * Uoči predstojeće 100. godišnjice smrti a na rođendan pisca Milovana Glišića u njegovom Spomen domu u Gradcu održano tradicionalno poselo na kojem je besedila profesorka Ljubica Ćubana Nožica * U Omladinskomm centru predstavljen novi fanzin – časopis za strip „Crna mrlja” koji priprema 14 mladih autora, u prvom redu već afirmisani Nemanja Radovanović.

20. U prvom krugu predsedničkih izbora u Srbiji najviše glasova – 39,9 odsto za Tomislava Nikolića (SRS) i Borisa Tadića (DS) koji ima 35,4 odsto. U Valjevu je najviše birača glasalo za Tadića (38 odsto) a za Nikolića njih 35,4 odsto. Kandidat SRS glasovima prednjači na Ubu, Osečini i Lajkovcu, dok je Velimir Ilić (Nova Srbija) stekao najviše glasova u Mionici i Ljigu. U svim opštinama izašlo je 60 – 70 odsto birača.

22. Opet hladno i sneži. Dobra vest iz Telekoma da će ove godine instalirati 20.000 bežičnih telefonskih centrala sa više od 2.500 brojeva za žitelje planinskih sela u našem kraju * Na Gradskom trgu zimski sajam knjiga Udruženja izdavača. Knjige se sve ređe kupuju a i čitaju pa je vrli pisac Raša Popov s razlogom zašao među buduće čitaoce – decu u valjevskom vrtiću.

24. Valjevska policija se pohvalila da je početkom godine rasvetlila šest od osam razbojništva i krađa * Prirodnjaci u Valjevu upozorili na pojavu ilegalnog trovanja životinja od kojeg stradaju i neretke zaštićene vrste ptica i divljači, poput nedavnog slučaja u Brankovini * Nekako bliska toj temi bila je i premijera pozorišta „Mala scena” – drama „Zverinjak” Dušana Spasojevića u režiji Miroslava Trifunovića.

25. Svetosavska akademija Valjevske eparhije i Gimnazije na kojoj je besedio Nenad Ilić.

26. U Tešnjaru susret radikalskog kandidata za predsednika Srbije – Tomislava Nikolića sa valjevskim novinarima * U Valjevskoj biblioteci pisac Dragan Velikić predstavio svoj, NIN-ovom nagradom ovenčan, roman „Ruski prozor” * Kancelariju za ruralni razvoj u Lajkovcu otvorio poljoprivredni ministar Slobodan Milosavljević.

27. Oko 400 naših i stranih atletičara na Svetosavskoj trci u Valjevu. Među pobednicima Mirko Petrović iz Užica i Valjevka Ana Subotić.

28. Vlada Srbije odobrila novac za završetak izgradnje Doma valjevskih istraživača * Već prvog dana gužva pred poštanskim šalterima radi prijave za besplatne akcije velikih javnih preduzeća * Na Novom groblju poslednji ispraćaj uvaženog germaniste i prevodioca Živote Filipovića na njegove strmnogorske visove. Dobar let, profesore!

30. Umro Đuro – Đuka Ljiljak, general u penziji, dugogodišnji direktor „Krušika”, višedecenijski žitelj Valjeva.

Uoči drugog kruga izbor predsednika Srbije izgleda da nikad nije bio neizvesniji. U okolnosti nametnute dileme oko Kosova i volje pridruživanju Evropi ovi izbori su velika ćuška i opomena za sve nas. Koliko smo (za razliku od mnogih političara) istorijsko-politički pismeni, kadri i odgovorni da preuzmemo brigu o budućnosti svoje zemlje i sebe samih? Prvi korak za to je izlazak na biralište.

Komentari

Januarsko zavrzavanje | 15.03.2009 u 00:52

Upišite svoj komentar