Revija Kolubara broj 166 - Februar 2008

Dušan Spasojević

Dušan Spasojević, dramski pisac
Redakcija Revije Kolubara
Mladi dramski pisac Dušan Spasojević iz Valjeva 14. je izabranik Revije „Kolubara” za Valjevca ličnost godine. Odluku o tome doneo je sedamnaestočlani žiri 11. januara (dan osnivanja Izdavačkog društva „Kolubara”). (2 komentara)

Valjevo u odnosu na Šabac, Užice i Čačak
Šabac
Zdravko Ranković
Poređenja sa drugim potpomažu da se o mnogo čemu stvori realnija i potpunija slika, da se jasnije sagledaju uzleti i podbačaji. To, svakako, važi i kad su u pitanju gradovi.

Klaudio Prikelmajer
Klaudije Prikelmajer
Vladimir Krivošejev
Za ličnost Klaudija Prikelmajera su vezane brojne priče iz starog Valjeva. Znalo se da je kao mlad apotekar 1869. godine stigao u Valjevo gde je od opštine dobio na korišćenje lokal u kome je počeo svoj rad. (1 komentar)

Naslov
Sunčanje na krovu
Ljubomir Mihailović
Biva, a mensčini, da se sve češće i događa, pojedinom auktoru da tekst svoj, čedo svoje i siroče, za sledeći broj novina na vreme ne spremi. Sasvim da ga ne sočini skoro. (1 komentar)

Step by Step
Branko Vićentijević
U Valjevu, kao retko gde u Srbiji, Tadić (DS) u prvom krugu predsedničkih izbora bolji od Nikolića *Zbog čega je valjevski DSS zaključao stranku i prešao u ilegalu

Života Filipović
Života Filipović
Redakcija Revije Kolubara
U Valjevskoj bolnici je, posle kraće bolesti, uoči Savindana preminuo profesor nemačkog i engleskog jezika, pisac i prevodilac Života Filipović (70). (2 komentara)

Krupan čovek velikog srca
Zoran Đorđević
Nisam oduševljen kad ponedeljak osvane kišovit i tmuran. Poslednji ovog januara bio je baš takav. Kao i u filmovima, tako i u realnim životima, to vlažno sivilo kao da nam uvek najavljuje nešto loše. (1 komentar)

Veselin Vesa Pantić
Redakcija Revije Kolubara
Objavljujući ove dve zanimljive beleške o nekadašnjim zbivanjima Revija „Kolubara” se oprašta od svog povremenog saradnika, čestog sabesednika i odanog prijatelja Veselina Pantića. (1 komentar)

Januarsko zavrzavanje
Žičara na Divčibarama
Hroničar: Ljiljana Kecojević
Retkodilema: Tadić ili Nikolić? * Nove godine sa Partibrejkersima i Ribljom čorbom * Klizavica * Žičara * Telefoni za Brđance * „Zverinjak” * Stoletnica Lajkovca * „Crna mrlja” (1 komentar)

Ni sam ne znam...
uvdonik 166
Radoš Glišić
Slušam Peru, znate kog – lepo čovek kaže – imam svoj mali život, svoj mali stan, svoje knjige, svoje ploče i svoj mali glas – ne dam nikom ništa!? (1 komentar)

Vinjak i čučavac
Zoran Kostić Cane
Ulazimo u renovirani deo doma, još miriše na novo. Pozdravljam se sa ljudima i opazim na stolu – šta? Vinjak. Ludačko piće iz starog vremena bivše države i naših roditelja.