Izbor iz medija - Revija Kolubara

Revija br 246 - Revija #246

Odrastanje uz herojsku prošlost

Zlatko Paković, pozorišni reditelj, pisac, kolumnista Danasa i pozorišni kritičar, rođen je 1968. godine u Valjevu. U intervjuima i javnim nastupima govorio je u više navrata o svom valjevskom odrastanju, posebno u svetlu revolucionarne prošlosti ovog grada. Prenosimo dva odlomka o njegovim mladim valjevskim danima i kako su ga oni oblikovali, iz 2013. i 2017. godine.

Revija br 246 - Revija #246

1400 kilometara na biciklu. I poseta Valjevu

Zoran Kojčić, filozof, autor i biciklista iz Vukovara, napravio je ovog leta biciklističku turu po zemljama regiona i, u okviru nje, posetio i Valjevo. O ovome je pisao za magazin Buka. Prenosimo deo teksta o konceptu ovog uzbudljivog putovanja, kao i odlomak o poseti Valjevu.

Revija br 246 - Revija #246

Obilazeći Srbiju. I Valjevo

Obilazeći Srbiju gledam gradove, varošice, sela, čamotinju i bedu, izlokane puteve, zagađene reke, neožbukane kuće, šizofrene vile lokalnih tajkuna, kockarnice i kasina, vozne parkove siromašnih opština, i nije mi jasno kako i dalje postoji kritičan procenat građana kojima je sve jasno, koji nisu pod hipnozom, ali ćute.

Revija br 246 - Revija #246

Gradac u medijima

Reka Gradac našla se ovog leta više puta u nacionalnim medijima. Uglavnom u pozitivnom kontekstu, kao jedna od lepota Srbije koju bi trebalo posetiti ali, na žalost, i zbog narušavanja prirodnog ambijenta uz reku.

Revija br 246 - Revija #246

Branko “čovek-tim“ Kovačević
Branko Kovačević

Portal “Koš magazin” objavio je pre nekoliko meseci veoma lepu priču o proslavljenom košarkađu valjevskog Metalca Branku Kovačeviću koju ovom prilikom prenosimo.

Revija br 246 - Revija #246

Valjevski fudbaleri na Partizanskoj olimpijadi
Foča, 9. maja 1942.

Sarajevsko Oslobođenje objavilo je nedavno tekst profesora dr. Hasana Balića o partizanskoj olimpijadi organizovanoj 1942. godine na oslobođenoj teritoriji u Foči, na kojoj su zapaženu ulogu imali i valjevski fudbaleri-partizani.

Revija br 246 - Revija #246

Gljivarski specijaliteti u Umagu
Umag

Početkom aprila u Umagu je održana trodnevna gljivarska manifestacija, međunarodni dani gljiva. Na ovom takmičenju sa svojim kotlićem uspešno je učestvovalo je i ekološko društvo “Medvednik” iz Valjeva i osvojilo jednu od nagrada.

Revija br 246 - Revija #246

Čari Medvednika

Ilustrovana politika objavila je nedavno tekst o Medvedniku, jednoj od planina u lancu oko Valjeva. Ovom prilikom podsećamo i na upozorenja ekologa o opasnostima koje prete eko sistemu Medvednika i drugih planina Valjevskog kraja.

Revija br 246 - Revija #246

Sabrana dela Milovana Glišića

Prenosimo nedavno objavljen tekst u dnevnom listu Danas o izdavanju sabranih dela velikog pisca.

Revija br 246 - Revija #246

Odrastanje u Valjevu
Miloš Jevtić

Novinar i književnik Miloš Jevtić u nedavnom razgovoru za Danas govorio je, između ostalog, o svojim valjevskim godinama, gde je došao na školovanje. Rođen je 1936. u Gornjoj Bukovici, u učiteljskoj porodici. Prenosimo deo teksta koji se odnosi na Valjevo.

Revija br 246 - Revija #246

Normalan svet
Časlav Hadži Nikolić

intervjuu za Večernje Novosti krajem januara ove godine, novinarka i voditeljka RTS Tatjana Peternek Aleksić pričala je o svojoj autorskoj emisiji "TV lica... kao sav normalan svet", rejtingu, uspehu i gostima. Govoreći o emisiji i ličnostima sa kojima je u njoj razgovarala, posebno je istakla Časlava Hadži Nikolića, neuropsihijatra rođenog u Valjevu. Prenosimo deo teksta u kome autorka govori o njemu i snimanju u Valjevu

Revija br 246 - Revija #246

Valjevo, Gimnazija i diksilend orkestar

Ovog leta, na džez festivalu Nišvil, Jovanu Maljokoviću, vrsnom džez saksofonisti, kompozitoru i aranžeru rođenom u Valjevu, uručena je nagrada za životno delo. Tim povodom dao je više intervjua, a u Gloriji od 1. septembra govorio je i o svom detinjstvu i mladosti u Valjevu, i svojim muzičkim počecima.

Revija br 246 - Revija #246

Put kojim se ređe ide
Pogled na Mravinjce

Za prave ljubitelje prirode, za radoznale i za one koji nisu alergični na loše srpske puteve (takvi, u stvari, nikuda i ne putuju), postoji još čitav spektar puteva i puteljaka (da ne pišemo ovde na koliko se sve načina može iz Beograda stići do Valjeva!) do Tare.

Revija br 246 - Revija #246

Valjevske plaže

Valjevski list „Naša reč“ u broju od 1. avgusta 1936. godine piše o tome kako se Valjevke i Valjevci snalaze za osveženje tokom toplih letnjih dana, o nedostatku dobro uređenih plaža i o ponašanju (i oblačenju) građana na kupalištima. Prenosimo ovaj zanimljiv tekst u celosti.

Revija br 246 - Revija #246

Kad se građani organizuju

Stanovnici Volosa su malo posle početka velike krize uveli sistem međusobne razmene rada i dobara, i smislili jedinicu kojom se to meri – to je tem, ili skraćenica za „lokalnu alternativnu (monetarnu) jedinicu“.

Revija br 246 - Revija #246

O Božici, Ćubani i valjevskom detinjstvu
Biljana Maksić

„Biljana Maksić, naša najpoznatija scenaristkinja, kaže da je pisanje rudarski, racionalan posao, ali ujedno i najzabavniji koji može da zamisli.“ Ovako Blic Žena najavljuje intervju sa dramskom spisateljicom rođenom i odraslom u Valjevu.

Prenosimo deo intervjua koji se odnosi na njene valjevske dane.

Revija br 246 - Revija #246

30 godina Moderne galerije Valjevo: Antologija neobičnog
Otvaranje Moderne galerije

Za sve ovo vreme, kako kaže Ljuba Popović, nijedan ministar nije bio na otvaranju nijedne izložbe u Modernoj galeriji Valjevo. Išli su okolo po sajmovima šljive i festivalima duvan-čvaraka, ali u Galeriju nisu ulazili.

Revija br 246 - Revija #246

Vojnički i filmski dani u Valjevu

 Diplomiram u martu 1971. u Pragu, na FAMU, kao prvi snimatelj iz Jugoslavije sa diplomskim radom kojim predstavljam jugoslovensku filmsku fotografiju sa analizom radova dva najbolja snimatelja do tada - Tomislava Pintera i Aleksandra Petkovića - i filmovima Nedjelja i Lordanovim filmovima od kojih je nastao omnibus Kronika jednog zločina. Krajem marta odlazim u vojsku - u Valjevo.

Revija br 246 - Revija #246

Jedan je bio Zdravko Ranković (1944-2014)
Zdravko Ranković u Pragu

Živeo je intenzivno u svome vremenu, pisao govorio, podsticao, promovisao nove ideje. Bio je po mnogo čemu znamenitost Valjeva, istraživač njegove kulture, direktor i urednik Radio Valjeva, Napreda, Revije Kolubara, kalendara Valjevac i KolubaraBiografskog leksikona valjevskog kraja, urednik godišnjaka Sanković, vlasnik izdavačkog društva „Kolubara“.

Revija br 246 - Revija #246

Obnovljeno prijateljstvo
Prijem kod Žarka Kovača

Zadarski list u svom tekstu od 22. decembra 2014. piše o sportskim i drugim vezama između Valjeva i Zadra, nekada i sada.

Revija br 178 - Februar 2009

Primena Internet rešenja...
Larisa Ranković
Srbija zaostaje za većim delom Evrope u upotrebi tehnologija koje pojednostavljuju administrativne procedure i pospešuju rad državne uprave. Međutim, promene se ipak dešavaju.

Revija br 166 - Februar 2008

Vinjak i čučavac
Zoran Kostić Cane
Ulazimo u renovirani deo doma, još miriše na novo. Pozdravljam se sa ljudima i opazim na stolu – šta? Vinjak. Ludačko piće iz starog vremena bivše države i naših roditelja.