| Oktobar 2009

Septembarski bes i zlovolja

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Restriktivni rebalans * Grad Valjevo nagrađen za javnost * Stižu zadocneli socijalni stanovi * Osečinska podrška bebama * Zvezde Miloš Teodosić i Šahisti - prvaci Srbije * Kulturni centar Valjevo * „Nikad heroin” * „Leptirica” u Trebinju * „Posetilac”

1. Ovog puta bez pretnji štrajkom prosvetara počela je nova školska godina. Najveća novina je otvaranje srednje škole u Mionici. Opomena je što u lajkovačkom školstvu manjkaju dva odeljenja. Radi podsticanja obrazovanja romske dece počela da rade dva romska asistenta u školi „Nada Purić” i isturenom odeljenju škole „Andra Savčić” u Gornjoj Grabovici * Uobičajeni problem skučenog prostora u valjevskim obdaništima, tako da je ostalo neupisano oko 300 mališana.

2. Zapažen nastup Valjevaca na pozorišnom festivalu „Dani malih stvari” u Trebinju sa predstavom „Leptirica” iz produkcije obnovljenog „Abrofesta” * Podeljena reagovanja na odluku Zavoda za zaštitu spomenika kulture da Festivalu duvan čvaraka ne dozvoli održavanje na keju Kolubare kod Doma kulture.

3. Valjevska policija uhapsila trojicu dilera sa 25 paketića heroina i oko 330 hiljada dinara stečenih od prodaje droge.

4. I Valjeva krenuo Sedmi Povlen reli sa 51 posadom terenskih vozila, kao i tri motociklista.

5. Preduzeće „Bio-brik” iz Valjeva u Titelu otvorilo pogon za proizvodnju ekološkog goriva (briketa i peleta), čiju je izgradnju pomogla Vojvođanska vlada.

6. U Domu kulture, na Devetim gospojinskim susretima crkvenih horova, nastupili su: Pevačko društvo pravoslavnih sveštenika iz Varšave, „Sveti kralj Milutin” iz Kozjaka kod Loznice, Hor „Stanković” iz Beograda i domaćin – „Hadži Ruvim” iz Valjeva * Završen možda najteži Povlen reli do sada, jer je od 12 posada najzahtevnije klase vrletnu trasu okončalo samo njih četiri * Posle noćnih bahanalija u tešnjarskim kafićima, razuzdana mladež poskidala i na belom mostu porazbijala sve saksije ukrasnog cveća sa čaršijskih kuća i dućana.

7. U Trgovinskom sudu u registar novih firmi upisan Kulturni centar Valjevo u kojem će ubuduće jedinstveno raditi Dom kulture, Omladinski centar i Kulturno-prosvetna zajednica. Sva je prilika da za svih 30 radnika ove tri kuće neće biti mesta u Centru.

8. Skupština opštine Osečina jednoglasno usvojila predlog da se pilot Milenko Pavlović posthumno odlikuje Ordenom narodnog heroja * Iako nema izgleda da ove godine počne izgradnja zatvorenog bazena, u Valjevu počele stručne konsultacije o tome gde i kakav bazen podići. Za ozbiljan plivački centar u Valjevu veliki interes iskazali su stručnjaci Vaterpolo saveza.

9. Na Divčibarama se održava Balkanski botanički kongres sa oko 370 vrsnih poznavalaca flore kojima su obronci Maljena privlačni zbog retke zajednice crnog i belog bora * U Petoj osnovnoj školi predstavljen projekat obrazovanja za održiv razvoj (poštovanje prirodne ravnoteže), koji sa oko 1,5 miliona evra finansira Finska vlada.

10. Burna javna rasprava o Viziji grada do 2020. godine, uz učešće delegacije holandskog grada Sitard-Gelena, koji finansira ovaj projekat. Izuzimajući međustranačku zlovolju po svaku cenu, sva je prilika da priređivači Vizije moraju konkretnije sagledati realne osnove i oslonce svih lepih želja o gradu naših snova, u kojem želimo da ostanemo i da drugi u njega rado dođu * Javni radovi „Erozije” na uređenju obala Ljubostinje, Kolubare, a naročito Gradca, izazvali burnu reakciju ovdašnjih ljubitelja zelenila. Neretki smatraju da se nepotrebno seče priobalno drveće kraj Gradca. Uvek u Valjevu neki stručnjak, uvek neki Kića, bude sumnjičen i bezmalo kažnjavan za seču drveća. Samo da ne bude kakve oluje ili „iju, poplave”...

11. Uz sve kritike i sporenja Gradska skupština usvojila prvi Rebalans budžeta. Otvoreno se ove godine odustaje od nekih planiranih investicija, jer nisu realne zbog smanjenja priliva para iz republičkog budžeta. Bolje vreme čekaće sportska hala, zatvoreni bazen, otkup Doma vojske... Ipak, nastavljaju se radovi na školi u Brđanima * U Galeriji „34” izložba fotografija Filipa Tanaskovića iz Valjeva i Dragoljuba Živkovića iz Kovina, naših najuspešnijih mladih autora do 23 godine * Valjevski šah klub osvojio titulu prvaka Srbije.

12. U Modernoj galeriji izložba toplih, nostalgičnih slika beogradske umetnice Marine Nakićenović. Prostori fantastike su i sećanja na ono gde smo bili, a ne samo gde bismo mogli biti.

14. Valjevski istraživači prikupili oko 8.000 glasova sa 400 predloga o razlozima zbog kojih valja ostati u Valjevu. Ne zadugo, biće sačinjena konačna lista 101 razloga za opstanak u zavičaju. Istovremeno, pokrenuta akcija da se u susednim opštinama osnuju ogranci Društva istraživača „Vladimir Mandić Manda”.

15. Borci NOR-a, partizani i levičari, obeležili Dan oslobođenja Valjeva 1944. godine, datum koji se ne može osporavati i prećutkivati u sklopu istorije borbe protiv fašizma * Prvoj i Četvrtoj  valjevskoj osnovnoj školi, kao i školi u Poćuti i Valjevskoj gimnaziji stiglo 12 računara kao donacija Beogradskog aerodroma.

16. Uoči najavljene „Parade ponosa” u Beogradu, na nekoliko fasada u centru Valjeva ispisani grafiti mržnje prema pripadnicima manjinske seksualne pripadnosti. Na fasadi Moderne galerije piše „Smrt pederima”, sa potpisom „Delije”.

17. Kulturni klub Valjevske bibliopteke oglasio se promocijom knjige Snežane Adamović „Poetika Milisava Savića” * U dvorani Muzičke škole koncert mladog pijaniste Nikole Zdravkovića.

18. Tragom novinarske priče o baki koja sa dvoje unučadi živi u neljudskim uslovima, vlasnik „Ingrap-omni”, Teodosije Krstić, renovirao je i potuno opremio kućicu Ljiljane Petrović i njenih unučadi, Milice i Miloša Jelića * U Galeriji „34” u Tešnjaru otvorena ovogodišnja Likovna kolonija Valjevske gimnazije pod nazivom „T(r)ešnjar”.

20. Regionalna izložba ovaca u Beloševcu sa oko 200 rasnih grla. Apsolutnim šampionom proglašen je ovčar Kosta Andrić iz Dragodola.

22. O (za sada) neveselim perspektivama obrazovanja u Srbiji u Valjevskoj biblioteci kazivao je Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice u Petnici.

23. Gradski zvaničnici javno obećali da će dugo očekivati završetak izgradnje 41 stana za socijalno ugrožene u zgradi na Petom puku biti poslednje sedmice septembra * Svečani prijem za sjajnog reprezentativca Srbije u košarci, Miloša Teodosića, vicešampiona Evrope * Mnogo buke zbog otvaranja brane na Gradcu i navodnog pomora ribe. Naknadno se pokazalo da je intervencija nadležnog vodoprivrednog preduzeća bila nužna a pomor ribe neznatan. Ostaje otvoreno pitanje može li se korito reke kod brane do ponovnog zatvaranja očistiti od višegodišnjeg gomilanja nanosa i đubreta? * U sklopu učestalih akcija za suzbijanje narkomanije među mladima, premijera predstave „Nikad heroin”, u režiji Angelne Lukić i produkciji udruženja „Dobri ljudi”.

25. Tokom posete Valjevu, ministar policije Ivica Dačić pohvalio rad Policijske uprave Valjevo, naročito posle hapšenja „valjevske mafije”. Upozorio je da ni ovde sprezi sa kriminalcima nisu odoleli pojedini moćnici i policajci, to je i omogućilo učestalnost krivičnih dela * Proslava 70. godišnjice Tehničke škole * Prepuna sala Doma kulture za predstavu Ateljea 212 „Posetilac”.

26. Vašar stočarstva u Mionici, ovog puta i sa 28. izložbom priplodnih goveda simentalske rase, koja se do sada održavala u Lajkovcu * Pridružujući se akcijama za odvraćanje mladih od droge, Udruženje ribolovaca organizovalo takmičenje za male pecaroše na jezeru Pocibrava.

28. Salmonela u valjevskim obdaništima * Turistički cvet Milijanu Jeliću * Grad Valjevo među nagrađenima za ispunjavanje prava javnosti da zna sve što je interesuje o radu svojih funkcionera u službi.

Kao da je odjednom buknuo bes nekih mladih ljudi. Tri zverski pretučena stranca u sred Beograda, u zemlji koja se dičila gostoljubljem. Pretnje gej paradi pred kojima je ustuknula država. Nasilje i netolerancija su naš svakodnevni nespokoj. Otkud tolika zlovolja među mladima? Jedan junak Apdajkovog „Teroriste” kaže da mladi danas imaju o čemu da brinu, više nego što smo mi imali. „Ne radi se samo o sidi, drogama i ostalom, jer postoji određena glad za apsolutnim kada je već sve tako relativno. Hedonizam i nihilizam je sve što im nudimo. Mi ne znamo šta da radimo, mi nemamo odgovore, samo mrsomudimo pokušavajući da ne mislimo.”

Upišite svoj komentar