Revija Kolubara broj 246 - Revija #246

Valjevski gosti o gastro ponudi
astronomska kultura kao neodvojivi deo kulturnog nasleđa - kako se navodi i u studiji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, o kojoj smo ranije pisali u ovoj rubrici - bio je jedan od povoda da istražimo kako gosti Valjeva doživljavaju njegovu kulinarsku stranu.

Hrana kroz šalu
Facebook stranica Šta je valjevski, koja se na duhovit način već nekoliko godina bavi valjevskim fenomenima, neka je vrsta valjevskog Njuz.neta. A jedna od čestih tema je hrana.

Šareni sirovi zalogaji
Jedna od niza kreativnih radionica održanih na nedavnom Mountain Music Festu bila je kulinarska – spremanje sirove hrane.

Slatkiši mog detinjstva
Mionica
Iz knjige „Mionica mog detinjstva“, objavljene 2017. godine

Ukusi Valjeva
Crtež polaznika valjevske škole jezika Lingva
Kako je gastronomija deo kulturnog nasleđa, nastavljamo predstavljanje recepata karakterističnih za valjevski kraj. Ili nešto što bi takvo moglo postati, kao džem od šljiva sa čokoladom.

Lokalni specijaliteti: Valjevski đuveč
Đuveč
U potrazi za jelima našeg kraja naišli smo i na ovaj recept iz jula 2016. Pustite da vas inspiriše obilje i šarenilo povrća.

Valjevska slana pita
Kolekcija recepata iz Valjeva i Valjevskog kraja puni se ukusnim jelima koja nalazimo na različitim mestima. I ovog puta predstavljamo jedan zanimljiv predlog objavljen na sajtu Recepti.

Valjevski cimbur
Snežni povlen
Sa portala o gastronomiji i putovanjima “Ja u kuhinji” prenosimo priču o poseti valjevskom kraju, odnosno Povlenu, i jedan recept ovog podneblja (koji smo ranije već pominjali u gastronomskoj slici našeg kraja). Sve upotpunjeno odličnim fotografijama.

Valjevska projara
Projara
Recept oobjavljen ovog avgusta na blogu Moje grne i označen kao “Valjevska projara” naša je preporuka za hladnije vreme najavljeno za ove oktobarske dane.

Čuveni kolač od šljiva
U rubrici Gastro obično vam predstavljamo recepte iz Valjevskog kraja. Ovaj kolač, međutim, našli smo na Njujork Tajmsu. Ipak, kako je sezona šljiva, a naš kraj poznat po ovoj voćki, prenosimo ne samo recept, nego i priču o njemu.

Valjevski kolač sa kupinama
Poslužite posutu sa malo šećera u prahu ili sa sladoledom od vanile ili po želji. (1 komentar)

Valjevski burek sa šampinjonima
Šampinjoni
Na ulju izdinstati šampinjone i praziluk. Dodati začine. Kad se prohladi dodati prašak za pecivo. Podmazati pleh i ređati kore ovim redom...

Valjevski studentski kolač s malinama
Počela je sezona malina. Prenosimo recept za kolač sa ovim voćem, karakterističnim i za naš kraj. A i kolač je valjevski, kažu.

Gljivarski specijaliteti u Umagu
Umag
Početkom aprila u Umagu je održana trodnevna gljivarska manifestacija, međunarodni dani gljiva. Na ovom takmičenju sa svojim kotlićem uspešno je učestvovalo je i ekološko društvo “Medvednik” iz Valjeva i osvojilo jednu od nagrada.

Gastronomska mapa Zapadne Srbije
“Gastronomska kultura neodvojivi je deo kulturne baštine svakog naroda. Namirnice koje se koriste u ishrani, navike i običaji vezani za pripremu hrane i ponašanje za trpezom deo su duhovnog bogatstva i nasleđa jednog naroda i prenose se sa generacije na generaciju”, kaže se u uvodu knjige Gastronomska mapa Srbije, autora Dejana Zagorca

Recepti iz Petnice
Ukoliko mislite da je došlo vreme da probate da napravite svoj vlastiti sir, evo petničkog recepta. Ili bar da znate kako se to nekada radilo. A tu je i zimski mlečni delikates – makalica. Preporučuje se uz toplu lepinju, pogaču ili proju.

Valjevske kafane
Sagovornike „Kolubarinog“ upitnika tokom 2015. pitali smo koji bi restoran ili kafanu izabrali za slavlje. Evo njihovih odgovora. Zaključak: Koliko karaktera, toliko kafana. (1 komentar)

Valjevski recepti
Nakon teksta o tome šta se gaji i sprema u Valjevskom kraju, iz knjige „Gastronomski vodič kroz gradove i opštine Srbije” prenosimo recepte vezane za Valjevo i okolinu. (1 komentar)

Hrana Valjevskog kraja
Gastronomska kultura je neodvojivi deo nematerijalne kulturne baštine jedne zemlje, baš kao i jezik, običaji, legende... Očuvanje gastronomske baštine važan je zadatak društva i države i njihovih institucija.

Valjevska šnicla
Ako svoje šnicle imaju Pariz i Beč, što ne bi i Valjevo?