| Februar 2008

Dušan Spasojević, dramski pisacValjevac ličnost 2007. godine

Redakcija Revije Kolubara

Dušan Spasojević

Dušan Spasojević

Mladi dramski pisac Dušan Spasojević iz Valjeva 14. je izabranik Revije „Kolubara” za Valjevca ličnost godine. Odluku o tome doneo je sedamnaestočlani žiri na jedinoj svojoj sednici, održanoj u hotelu „Narcis” 11. januara (dan osnivanja Izdavačkog društva „Kolubara”). Za ovo počasno priznanje, čije dodeljivanje pobuđuje sve širu pažnju i sve veće uvažavanje, bilo je kandidovano četrnaest Valjevki i Valjevaca. Između troje koji su se na kraju tog odlučivanja našli u najužem izboru pobednik je izglasan, prema već ustaljenoj praksi, tajnim izjašnjavanjem.

Opredeljujući se za Spasojevića članovi žirija su imali u vidu da je njegova drama „Odumiranje” krajem 2006. godine doživela praizvedbu na velikoj sceni Ateljea 212, u režiji Egona Savina. Uz pohvale celokupne domaće pozorišne kritike odlično je primljena i od publike i bila često izvođena. Na teatarskim smotrama nagrađivani su tokom prošle godine mnogi akteri tog pozorišnog poduhvata uključujući i pisca Spasojevića. Svoj scenski život započelo je protekle godine još jedno Spasojevićevo ostvarenje – „Zverinjak” u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu.

U razgovoru koji je prethodio odluci rečeno je i to da od poeme „Vera Pavladoljska” Matije Bećkovića tako uspešan start u umetnosti nije imao niko od Valjevaca.

Kao trajan spomen na ovo priznanje svim dobitnicima se uručuje plaketa sa likom Ljubomira P. Nenadovića, umetnički rad keramičara Milovana Blažića. Ona će Spasojeviću biti uručena na posebnoj svečanosti koja će se održati tokom ove godine.

Dušan Spasojević je rođen u Valjevu. Završio je Valjevsku gimnaziju, dramaturgiju diplomirao u Beogradu (klasa Siniše Kovačevića).

Kandidati

Zasedanje žirija počelo je utvrđivanjem liste kandidata, dakako uz odgovarajuća obrazloženja predloga. Na njoj su se nalazili: Vladimir Krivošejev, istoričar, direktor Narodnog muzeja u Valjevu; Miloš Teodosić, košarkaški reprezentativac; Mladen Radojević, maturant Matematičke gimnazije, dobitnik zlatne medalje na Matematičkoj olimpijadi; Vesna Katić-Milić, glumica; Dušan Spasojević, dramski pisac; Ljiljana Kecojević, novinar Radio Valjeva; Petar Lalić, direktor Ustanove za kulturu Ub; Bogoljub Pantelić, direktor štamparije „Bosis”; Milijan Jelić, privrednik, vinogradar; Čedomir Nikolić, direktor i suvlasnik preduzeća „Podgorina Fruht” u Osečini; Branko Glišić, inženjer (živi u Švajcarskoj); Slavan Batočanin, preduzetnik; Anđelka Petrović, učenica, pobednica mnogobrojnih takmičenja u plivanju; Ljiljana Ljiljak, novinar Radio Valjeva.

Eliminacijom je taj krug sveden na troje – V. Krivošejev, Lj. Kecojević i D. Spasojević.

Žiri

O izboru Valjevca ličnosti 2007. godine odlučivao je žiri koji su činili novinari i saradnici Revije „Kolubara” zajedno sa novinarima drugih glasila i sa nekoliko dosadašnjih dobitnika ovoga zvanja. To su: Dušan Jovanović, Rada Novaković, Miroslav Trifunović, Branko Antonić, Branko Vićentijević, Radovan Beli Marković, Miroslav Jeremić, Ilija Tripković, Zdravko Ranković, Aleksandar Mitrović, Darija Ranković, Zoran Joksimović, Dragan Todorović, Vigor Majić, Dušan Arsenić, Slobodan Raković i Ljuba Mihailović.

Dosadašnji dobitnici

Pre Dušana Spasojevića zvanje „Valjevac ličnost godine” poneli su:

1994 – Vladan Kovačević, prota iz Brankovine;
1995 – Viktor Rozgić, maturant Valjevske gimnazije, sada na doktorskim studijama u SAD;
1996 – Dušan Arsenić, arhitekta po obrazovanju, karikaturista i dizajner po poslovima kojima se najpredanije bavi;
1997 – Miroslav Ćiša Trifunović, pozorišni reditelj iz Mionice;
1998 – Jasmina Avramović Ranković, glumica u beogradskim pozorištima, živi u Valjevu;
1999- Bogoljub Arsenijević Maki, ikonopisac, predvodnik građanskih protesta u Valjevu;
2000 – Dragan Todorović, reporter beogradskog lista „Vreme”, nastanjen u Valjevu;
2001 – Aleksandar Urošević, inženjer, osnovač škole stranih jezika „Kontekst”;
2002 – Aleksandar Loma, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, dopisni član SANU;
2003 – Aleksandar Mitrović, inženjer građevine, vlasnik i direktor preduzeća GATE;
2004 – primarijus dr Ilija Tripković, hirurg, direktor Zdravstvenog centra Valjevo;
2005 – Miroslav Jeremić, fetograf;
2006 – Radovan Beli Marković, književnik.

Komentari

Dušan Spasojević, dramski pisac | 25.05.2012 u 17:33

Agde vam je Dr Bosko Djukanovic koji je zaduzio I Valjevo I Srbiju svojim dobrim delima.Hirurg genijalac.

slava | 25.05.2012 u 17:33

Upišite svoj komentar