Revija Kolubara broj 246 - Revija #246

Vreme ili breme arhitekture?
Publikacija „Vreme arhitekture: Arhitektura i urbanizam u Valjevu 2010-2019“ nedavno je izašla, u izdanju Društva arhitekata Valjeva. U pitanju je najnovije izdanje publikacije koja se pod istim naslovom po treći put pojavljuje kao pregled arhitektonskih ostvarenja i tekstova vezanih za Valjevo i Valjevski kraj.

Studija slučaja
Doktorska izložba Luke Tripkovića, slikara i pisca rođenog u Valjevu, u toku je u beogradskoj galeriji Umetnički prostor U10. Otvorena je do 30. januara.

Iznureni grad
Dva autora, Valjevac Filip Stanković i Nikola Pavlović Sova su posle pet godina digitalnog objavljivanja ovog stripa došli i do njegove papirne verzije. Ovog meseca zvanično je na srpskom u štampi objavljen strip Radionice stripa i animacije Valjevo - "Ibrahim Kojl."

Pesnikovom rukom pisano
Valjevska štamparija ustanovila je pre četiri decenije, 1980. godine, ediciju „Pesnikovom rukom pisano“ 

Džez revolucija
Valjevo Jazz Fest 2019
Nakon odluke valjevskih vlasti da se Valjevski džez festival 2020. godine ne održi, što je izazvalo ogorčenje mnogih građana vezanih za ovu prestižnu umetničku manifestaciju, i nakon saopštenja preko Facebook stranice festivala i u medijima Saveta Valjevskog džez festa koji je naglasio da će se festival svakako održati, članovima Saveta onemogućen je pristup stranici festivala.

Lečenje poezijom
Za nama je težak period. Onaj pred nama neizvestan je na razne načine: zdravstveno, ekonomski, politički, socijalno. Uz sunce i majsku rakoš prirode, dodajmo zrno poezije pesnika našeg kraja Petra Pajića kao sidro u smutnim vremenima.

Sklonište od oluje
In memoriam Ljiljana Ljiljak 1949-2015

Čovek u plamenu
Odlomak iz scenarija/romana u nastajanju “Čovek u plamenu” našeg kalifornijskog saradnika Grgura Strujućia koji prikazuje, pojašnjava, “sliku Valjeva iz perspektive jednog domaćeg globalnog nomada koji kreće na put u srce tame.”

Šegrti, kalfe i majstori iz Lajkovca
Larisa Ranković
Film u nastanku, o istoriji lajkovačkog fudbalskog kluba Železničar i o njegovom do sada najvećem uspehu, ulasku u drugu ligu 1998. godine

Večeras
Neki ljudi odu na koncert i provedu se. A neki, kao Grgur Strujić, sa valjevskom ekipom u Kaliforniji ode na koncert i, inspirisan, posle prevede pesmu. Kaže da se osetio kad ju je čuo “kao da se iznenada pojavio novi glas (moje) generacije.” (1 komentar)

Od Gimnazije do MoMA muzeja
Stojan Maksimović, Sava Center, 1979, Belgrade, Serbia. View of conference room.
Na izložbi “Ka konkretnoj/betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980”, koja će u drugoj polovini godine biti organizovana u njujorškom Muzeju savremene umetnosti (MoMA), biće prikazan i Sava centar, delo arhitekte Stojana Maksimovića, nekadašnjeg đaka Valjevske gimnazije.

Aktuelni vek u slikarskom ogledalu
Čekanje, ulje na platnu, 100x140cm
Samostalna izložba slika Valjevca Željka Vitorovića (1983), pod nazivom „Registar“, biće otvorena u ponedeljak 11. septembra u beogradskoj galeriji Suluj.

Desanka i Danojlić
Među zbirkama dostupnim u kolekciji Dečija digitalna biblioteka (127 knjiga), koju je pripremila Narodna biblioteka Srbije tako da vredna dečija izdanja budu svima dostupna na Internetu, dostupne su sada i knjige autora iz našeg kraja – Desanke Maksimović i Milovana Danojlića.

In Memoriam: Petar Pajić
Preminuo je Petar Pajić, pesnik i prozni pisac. Rođen je u Valjevu, 6. oktobra 1935. (1 komentar)

Poetski izraz valjevskog novinara
Reč na otvaranju izložbe novinara Radovana Lazarevića u Mionici, u petak, 26. maja

Holandski lekar i počasni Valjevac: Premijera filma
Film “Arijus van Tinhoven – Valjevski Holanđanin” autora Slobodana Rakovića biće premijerno prikazan u ponedeljak 13. februara u velikoj Sali Centra za kulturu Valjevo (u 19.30).

Film o Petom pešadijskom puku
Prethodnih meseci počelo je snimanje igranog filma 'Ljubovijski odred 1914', ratne drame o herojima Petog pešadijskog puka 'Kralja Milana Prvog' iz Valjeva

Knjiga o Branku Obradoviću
Ljiljana Ljiljak, Branko Obradović, Ljiljana Kecojević i Zoran Joksimović.
Monografija posvećena Branku Obradoviću “Knjiga smeha bez zaborava” biće promovisana večeras u 19 sati u svečanoj sali Valjevske gimnazije.

Manjak novca i kreativnosti
Zaključci empirijskog istraživanja “Stanje u kulturi i kulturni potencijal Valjeva” i rezime tribine. Autori istraživanja su Ognjen Nikolić, Nenad Đorđić i Predrag Đorđić, kao i članovi Grupe za društvena istraživanja Društva istraživača Vladimir Mandić Manda (2 komentara)

Bora i Milan, Vranje i Valjevo
Premijera predstave „Ruža, uvela“ vranjskog teatra odigrana je na sceni Doma vojske 21. oktobra, označivši početak manifestacije„Borini pozorišni dani“, 36. po redu. Predstavu je režirao Milan Nešković, mladi reditelj iz Valjeva koji živi i radi u Beogradu. Tekst objavljen u Vranjskim.

Izložba akvarela
Karina Rungenfelde
Izložba „Savremeni internacionalni akvarel“ biće otvorena u sredu 26. oktobra u 19 časova, u Internacionalnom umetničkom studiju „Radovan Trnavac Mića“ u Valjevu.

Valjevske planine na fotografijama
Divčibare
Izložba fotografija”Bukvar prirode – planine  valjevskog kraja” majstora fotografije Miroslava Jeremića biće otvorena u utorak, 4. oktobra u Narodnom muzeju u Valjevu (u 19 časova). Fotografije iz različitih perioda biće zastupljene na izložbi, a kako nam autor kaže, priroda je, uz ljude, glavna tema njegovog interesovanja.

Međunarodna pevačka karijera Tamare Jokić
Tamara Jokić
Za Tamaru Jokić, linvgistkinju po obrazovanju (završila je studije španskog i portugalskog jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu), muzika je do skoro zvanično bila hobi. Ipak, kako je rekla u Kolubarinom upitniku prošle jeseni, i mnogo više od toga: “Muzika je spolja i iznutra, iznad i ispod”. Sada muzika i oficijelno dobija ključno mesto u njenom životu. Narednih meseci počinje studije u Americi u ovoj sferi. (3 komentara)

Vizantološka studija Ivana Drpića
Prva knjiga Ivana Drpića, istoričara umetnosti rođenog u Valjevu, “Epigram, umetnost i pobožnost u poznoj Vizantiji", objavljena je ovih dana u izdanju prestižnog akademskog izdavača Cambridge University Press.

Knjiga Luke Tripkovića o Španskom građanskom ratu
Luka Tripković
Prva knjiga Luke Tripkovića, umetnika rođenog u Valjevu, koja obrađuje temu Španskog građanskog rata, biće objavljena ove jeseni u izdanju Matice srpske iz Novog Sada. (2 komentara)

Kolubara, Valjevo, Valjevci
Izložba „Kolubara, Valjevo, Valjevci“, otvorena sinoć u galeriji „Plato“, u saradnji sa Matičnom bibliotekom „Ljuba Nenadović“, predstavlja deo fotografske arhive Revije Kolubara. 

Sabrana dela Milovana Glišića
Prenosimo nedavno objavljen tekst u dnevnom listu Danas o izdavanju sabranih dela velikog pisca.

Izložba Luke Tripkovića
Izložba crteža Luke Tripkovića biće otvorena u subotu 16. aprila u 19 časova u Centru za kulturu Valjevo.

Nagrada Salona arhitekture
Na ovogodišnjem Salonu arhitekture u Beogradu, nagradu u kategoriji ”Arhitektura” dobio je autorski tim Grozdane Šišović i Dejana Milanovića, za realizaciju zgrade Hous*e L - Škole srpskog jezika i kulture sa hostelom u Valjevu

Oto Logo, Valjevo, Mionica
Početkom ove godine u Beogradu je preminuo vajar Oto Logo. Oto Logo je rođen 1931. godine u Beogradu. Među njegovim delima dva su poznata spomenika u Valjevskom kraju.

Valjevski bioskopi
U avgustu 1910. godine ustanovljen je stalni bioskop u Valjevu. * Ovih dana najavljeno je da bi Valjevo sledeće godine moglo da dobije svoju bioskopsku salu prilagođenu 3D projekcijama. (1 komentar)

Spomen obeležje valjevskom glumcu Mitru Radiću
Osnivači pozorišta
Pedeset godina nakon smrti valjevski glumac Mitar Radić dobio je spomen obeležje u Valjevu, zahvaljujući inicijativi Fondacije “Zdravko Ranković” i redakcije Kolubarske.rs. Mitar Radić (1887-1965) je 1905. godine bio među osnivačima valjevskog “Abraševića” i zapaženi član “Abraševićeve” dramske i horske sekcije.

Pozorišna prošlost Valjeva
Knjiga
Sledeće godine biće šezdeset godina od kako je Valjevo bez profesionalnog pozorišta, iako se njegovo obnavljanje (uostalom kao i novo zdanje biblioteke), povremeno obećava, a potom zaboravlja. 

Interpretacije herojske smrti
Izložba radova sa umetničke kolonije „Pronađeni u prevodu“ u Bujačiću kod Valjeva u beogradskoj Ciglani

Spomenik Desanki – 25 godina sa nama
Na današnji dan pre četvrt veka, na velikoj svečanosti u Valjevu, otkriven je spomenik pesnikinji Desanki Maksimović i pesništvu uopšte. Ovom događaju prisustvovala je i sama pesnikinja, a besedu je govorio pesnik i akademik Matija Bećković.

Četiri Valjevca i Bela kafa
Aleksandar Popović sa tetkom Selenom
Na stranici Narodnog pozorišta u Beogradu posvećenoj pozorišnoj predstavi „Bela kafa“, našla su se imena čak četiri Valjevca: Aleksandra Popovića, Milana Neškovića, Zdravka Rankovića i Nenada Jezdića.

Dom kulture – Spomenik kulture
Uz mišljenje da u središtu Valjeva nastaje veličanstvena građevina, list «Napred» je u prvoj informaciji o tome tvrdio da će po veličini budući Dom kulture «biti najveća zgrada u Valjevu i jedna od najlepših u Srbiji».  (2 komentara)

Knjiga o valjevskom Sivom domu
KPZ - upravna zgrada
 Iz štampe je izašla knjiga posvećena istorijatu jedne institucije o kojoj često imamo predrasude.

Džez u slici
Izložba valjevskog fotografa Đorđa Đokovića biće otvorena u petak, 29. maja u 20.20 časova u holu Centra za kulturu, u okviru 31. Džez festa. Biće izloženo četrdesetak fotografija nastalih na Valjevskom džez festivalu od 2011. do 2014. godine.

Američka pesma o Valjevu
U nastanku ove pesme, i priče o pesmi, učestvovali su: jedan Amerikanac koji je bio u Valjevu pre sto godina; jedan Amerikanac nastanjen u Francuskoj koji nikada nije bio u Valjevu; jedan Valjevac u Kaliforniji; i jedna Valjevka u Beogradu. (1 komentar)