Kafane - Revija Kolubara

Revija br 246 - Revija #246

Kafanski život i ženski bendovi 1929.

List „Glas Valjeva“ u broj od 5. maja 1929. godine (dakle, pre tačno devedeset godina), donosi ponudu tada uglednih valjevskih kafana i hotela. Prenosimo informacije o ugostiteljskoj ponudi tada koja nam, iz ove perspektive, izgleda zanimljivija od današnje.

Revija br 246 - Revija #246

Valjevski pub kviz

U kafiću Laki Beut (Vlade Danilovića 48), nedeljom uveče u 20.00 časova, održava se kviz koji se bliži svom dvadesetom izdanju. Od Nove godine ovaj događaj ima i humanitarni karakter

Revija br 246 - Revija #246

Grad, kafane i muzika

Muzička i prehrambena, ukratko – kafanska potka grada.

Revija br 246 - Revija #246

Kafana „Klještavica“
Kafana Klještavica Ilustracija iz knjige Valjevo u prošlosti Radovana Draškovića

Zbijena između zanatskih i trgovačkih radnji i ćepenaka, kada se krene od gornje tešnjarske ćuprije, nalazila se ne tako velika zgrada sa sobama za stanovanje na spratu, a u prizemlju ukopane bile su kafanske prostorije.

Revija br 246 - Revija #246

Plesovi u starom Valjevu
Karadjordjeva ulica u vreme austrougarske okupacije Ilustracija iz knjige  Valjevo u prošlosti Radovana Draškovića

U Građansku kasinu, kafanu koja se nalazila na uglu gde je danas biblioteka, zalazili su većinom prosvetni radnici, a i oficiri. U njoj se krajem 19. veka održavalo i po neko predavanje. U njoj je radio i prvi „tancšul“ (škola igranja) u Valjevu. Većina valjevskih građana zbog pojave prvog tancšula, skandalizirala se i zgražavala.

Revija br 246 - Revija #246

Kultura u kafanama
Central

Najveći broj kulturnih, umetničkih i sportskih kolektiva i društava nije imao svoje objekte pa su sastanke održavali u kafanama i naročito u prostranijim hotelskim salama. 

Revija br 246 - Revija #246

Kafane izmedju dva rata
Glas Valjeva - Kafana Zora, 2. avgust 1931.

Gastronomska ponuda bila je prilično bogata: domaća i strana kuhinja, topla i hladna jela, gulaš, ćevapi, ražnjići, viršle s renom, masne ćulbastije, sveže jagnjeće, praseće i jareće pečenje, kozije mleko, ovčiji sir i kajmak, puter i pirotski kačkavalj na ledu, mađarske salame, italijanske mortadele i užičke slanine..

Revija br 246 - Revija #246

Valjevske kafane pod okupacijom

U vreme austrougarske okupacije tokom Prvog svetskog rata, mnoge tadašnje valjevske kafane morale su da promene imena, u skladu sa zahtevima tadanjih vlasti. Svakako ne najdramatičniji, ali i ovo je deo istorije Valjeva.

Revija br 246 - Revija #246

Narodna Gostionica i Central
Central

Jedno mesto, dve kafane i dve prodavnice. Trenutno stanje – prodaja kozmetike. Ali mi ćemo o kafanama, nekadašnjim.

Revija br 246 - Revija #246

Kafana „Kraljević Marko“
U Kafani Kraljević Marko, 3. januar 2017.

Priča o jednoj od retkih i danas živih starih valjevskih kafana.

Revija br 246 - Revija #246

Kafana „Šofer bar“
Šofer bar 1979. godine

Ova kafana, na uglu Vuka Karadžića i Železničke ulice, podignuta je u prvoj deceniji XX veka odmah do Železničke stanice i pruge uzanog koloseka, na placu gde se nalazilo gradsko smetlište.

Revija br 246 - Revija #246

Srbija: Pivnica, kafana, bioskop
Gostionica Srbija, Glas Valjeva, novembar 1930

Kafanu / hotel „Pariz“ je otkupio u osmoj deceniji XIX veka poznati valjevski trgovac Tiosav Blagojević, kao i sve imanje. Zgradu je porušio i podigao novu kafanu, sa svetlim prozorima i mnogo višim plafonom, i nazvao je „Srbija“. 

Revija br 246 - Revija #246

Mionička “Kevića kafana”
Mionica

“Mionica je varošica, ima jednu glavnu ulicu u kojoj se često održavaju vašari i gde se nalazi čuvena "Kevića kafana", u kojoj se dešavaju sve važne stvari. Mioničani su vredni, šaljivi i pošteni ljudi, uvek ponosni i spremni da brane rodni kraj.”

Revija br 246 - Revija #246

Kafana Beograd

U Valjevu poznatija kao Beograd kafana. Nalazila se na uglu Karađorđeve i Ha­jd­uk Veljkove gde je prethodno bila kafana «M­ali Beograd». Vlasništvo Spasoja Ra­do­v­ića, rodom iz Gornje Vranjske kod Bi­le­će, koji je prethodno izvesno vreme radio u Americi. Umro je 1931. godine.

Revija br 246 - Revija #246

Valjevske kafane

Sagovornike „Kolubarinog“ upitnika tokom 2015. pitali smo koji bi restoran ili kafanu izabrali za slavlje. Evo njihovih odgovora. Zaključak: Koliko karaktera, toliko kafana.

Revija br 246 - Revija #246

Valjevski hotel "Sekulić"

Kafana, hotel, bioskop, restoran za pretplatnike, prodavnice, to je sve valjevski hotel „Sekulić” čiji je prvi vlasnik bio Drago Sekulić. Posle gazde Sekulića ređali su se držaoci ovog objekta. Najotemnije je bilo u vreme kad je kafanu i sve ostalo u ovom objektu vodio Marko Bobić, hotelijer i političar. On je izvesno vreme bio predsednik Valjevske opštine, pred Drugi svetski rat i za vreme okupacije.

Revija br 246 - Revija #246

O snimanju 'Priča iz Nepričave'
Hotel Narcis

Ekipa odsela u valjevskom hotelu „Narcis”, sa snimanja se vraća tek predveče. Zoran ne izlazi iz lika Seljaka, ne skida kostim, ni kad prolazi valjevskim korzoom, niti u hotelu. Šeširče nakrivo, košulja se delimično izvukla iz plavih platnenih radničkih pantalona, na nogama kondure (opanci gumenjaci). Valjevci ga gledaju sa velikom sipatijom - Zoran je „naš čovek”.

Revija br 246 - Revija #246

Kafane i kamašne

Paralelno sa svim tragičnim zbivanjima, dešavao se i obični, svakodnevni život. Izmenjen ratom, naravno, ali ipak prisutan. Život u kome se nađe mesta i za modu, kafanu, umetnost. O tome svedoči i ondašnja štampa.

Revija br 246 - Revija #246

Hotel „Grand“: Od kafane, štamparije i bolnice, do spomenika kulture

Vlada Srbije utvrdila je tokom 2014. zgradu hotela „Grand“ za spomenik kulture. U obrazloženju ove odluke navodi se da se zgrada nalazi se u centru grada, kod najposećenijeg mesta zvanog Krst, gde je počinjala i završavala se valjevska čaršija u kojoj se odvijala trgovina, zanatstvo i ugostiteljstvo.

Revija br 246 - Revija #246

Njujork Tajms o Valjevu, Brankovini i Mionici 1913. godine
Brankovina oko 1910.

Ne navodeći ime autorke, Njujork Tajms je 13. februara 1913. godine objavio putopis kroz Srbiju, između ostalog i dolazak u Valjevo, Bankovinu, Mionicu. Njihova najava teksta je neobična, utoliko pre što je i ovaj list 1904. pisao o knjizi „Kroz zemlju Srba“ Meri Edit Daram, odakle smo nedavno objavili prevod dela koji se odnosi na Valjevo i Ub

Revija br 234 - Oktobar 2013

Kafanski azbučnik
Zdravko Ranković

Prve kafane u današnjoj Karađorđevoj ulici otvorene su ubrzo po njenom prosecanju, na početku druge polovine 19. veka. A najranija evidencija o njihovom postojanju je iz 1863. godine.