Revija Kolubara broj 246 - Revija #246

Dragiša Medenica

Zbogom, Valjevci
"Biti Valjevac znači da se život ne sme shvatiti preozbiljno, ali ni olako, da ne valja preterivati ni na jednu stranu, da nije dobro nikom ostati dužan u dvoboju, ali da nije ni mudro svađati se tek ’nako"

O ekologiji, tradiciji i protestima
Duško Davidović, inženjer elektrotehnike, Globalni menadžer proizvodnog opsega – Instalacioni materijali u ABB Smart Buildings, Valjevac u Švedskoj, govorio je ovih dana za portal EKO gde je pričao o značaju ekološkog pristupa u skandinavskom okruženju, a pomenuo je i održive navike svojsvene našoj seoskoj tradiciji, kao i značaj toga da su građani Srbije rešili da se za zdravu sredinu aktivno bore.

Drug na drumu
Putokaz
Toliko sam često putovao autobusom da sam čim krenem Europa busom iz Beograda za Valjevo, ili iz Valjeva u Beograd, odmah po vozaču znao sam kad stižem. Najviše sam se radovao čoveku o kome ovde pišem.

Crna knjiga u crnim vremenima
Nakon uspeha njegove prve knjige Osmeh pod gorom maslinovom, ovih dana Valjevca Luku Tripkovića očekuje izlazak drugog romana – Crne knjige. Razgovarali smo o knjizi i o vremenu u kome živimo i koga, na neki način, opisuje. (2 komentara)

Sećanje: Branko Vićentijević – Džane (1949-2018)
Pre godinu dana napustio nas je čuveni valjevski novinar Branko Vićentijević Džane.  (2 komentara)

Sloboda života u kombiju, putujući po svetu
Mnogi od nas prethodnih meseci pratili su uzbudljive doživljaje Anje i Strahinje koje su delili na svom Instagram nalogu. Kad su se vratili na kratko su Srbiju, sačekali smo ih sa pitanjima – otkud oni u svemu ovome i šta se iz ovako nepredvidivih putovanja može naučiti.

Valjevac – izdavač Dečjih novina
Za generacije koje su odrastale u drugoj polovini XX veka, izdanja Dečjih novina iz Gornjeg Milanovca bila su neizostavo štivo (Zeka, Tik-tak, Školarac, Dečje novine, YU strip, Džuboks, Mikijev almanah... ). Manje je poznato da je osnivač ove uspešne izdavačke kuće bio Valjevac Srećko Jovanović.

In Memoriam: Ljubomir Mihailović - Ljuba Pače (1950-2019)
Ljuba je bio profesor ruskog jezika, sportista, muzičar i pisac. I prijatelj Kolubare. U znak sećanja na njega, objavljujemo tekst Branka Pirgića “Slučaj Ljube Pačeta”napisan povodom promocije Ljubine knjige pesama u Beogradu.

In memoriam: Slobodan Đukić
Sloban Đukić, gradonačelnik Valjeva od 1989. do 1992. godine, preminuo je u 78. godini. Sećamo ga se kroz zapise o njemu i inicijative u kojima je učestvovao, a o kojima je Revija Kolubara pisala.

Zbogom džine Džane
„Ako ste se pitali kako izgleda džin, evo ga,“ rekao je Zdravko pre više decenija kad smo u zgradi Radio Valjeva, kao deca, sreli Džana. Od tada, najpre stasom – bio je čovek impozantne pojave, gromada, a onda, kroz godine, oštrinom stava i širinom profesionalnog znanja i integriteta, etičnošću pred svim mogućim izazovima u kojima smo živeli i živimo, i povrh svega ljudskom toplinom - to je i ostao. Zauvek.

Jedan je Voja Mađar
Sa ekipom valjevskih novinara
Na konferenciji za novinare kojom se Vojislav Andrić, direktor Valjevske gimnazije, pozdravio sa predstavnicima medija pred primopredaju dužnosti novom direktoru Predragu Jevtiću, svi su se trudili da sačuvaju profesionalizam.

In Memoriam: Slobodan Raković – Raka (1948-2017)
Iz Kluba Radio Valjeva
Valjevo je ostalo bez još jednog istaknutog novinara koji su stvarali njegovu medijsku istoriju prethodnih decenija.

In Memoriam: Petar Pajić
Preminuo je Petar Pajić, pesnik i prozni pisac. Rođen je u Valjevu, 6. oktobra 1935. (1 komentar)

In Memoriam: Darko Marušić (1940-2017)
Darko sa suprugom Milenijom ispred makete naselja Cerak Vinogradi, Beograd IAUS 2015. godine
Na Uskrs, u nedelju 16. aprila 2017. godine, preminuo je dr Darko Marušić, arhitekta i profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Valjevski gimnazijalac Branislav Petronijević
Branislav Petronijević
Istaknuti srpski filozof Branislav Petronijević, rođen u Sovljaku kod Uba, završio je Valjevsku gimnaziju i o tome pisao u svojim sećanjima. Ova škola i grad postali su tako deo njegovog odrastanja u ono što je kasnije postao.

Pulika i Ljuba u Parizu sedamdesetih
Dodela plakete Valjevac ličnost godine
Redakcija Radio Valjeva je 1979. godine objavila knjigu odabranih priloga iz svog programa posvećenog kulturi, emitovanih u deceniji pre toga.  U pitanju je zanimljiv primer kombinovanja audio medija i štampane publikacije, zanimljive za čitanje i danas.

Međunarodna pevačka karijera Tamare Jokić
Tamara Jokić
Za Tamaru Jokić, linvgistkinju po obrazovanju (završila je studije španskog i portugalskog jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu), muzika je do skoro zvanično bila hobi. Ipak, kako je rekla u Kolubarinom upitniku prošle jeseni, i mnogo više od toga: “Muzika je spolja i iznutra, iznad i ispod”. Sada muzika i oficijelno dobija ključno mesto u njenom životu. Narednih meseci počinje studije u Americi u ovoj sferi. (3 komentara)

Branko “čovek-tim“ Kovačević
Branko Kovačević
Portal “Koš magazin” objavio je pre nekoliko meseci veoma lepu priču o proslavljenom košarkađu valjevskog Metalca Branku Kovačeviću koju ovom prilikom prenosimo.

Sto ličnosti i Valjevo
Magazin Nedeljnik objavio je ovog juna posebno izdanje “100 ljudi koji su promenili Srbiju”. Izdvajamo ličnosti o kojima su pisali, a koje su rođenjem ili stvaralaštvom vezane za Valjevo i Valjevski kraj. (3 komentara)

Valjevska braća muzičari (2. deo)
Braća Bajić
Drugi deo priče o valjevskoj braći - muzičarima. (1 komentar)

Valjevska braća muzičari (1. deo)
Jovan i Đino Maljoković na VA džez festu
Među valjevskim muzičarima od davnina pa do danas bilo je dosta braće koji su često stvarali i nastupali zajedno. U dva nastavka podsetićemo se najpoznatijih od njih.

Valjevka Draga Spasić
Fotografije Drage Spasić, glumice i operske pevačice rođene u Valjevu, koje smo posredstvom Europeane našli na stranicama austrijskog univerziteta u Gracu, povod je da se podsetimo ove istaknute sugrađanke. Na novosadskom Limanu jedna ulica nosi njeno ime, dok je Valjevo nema.

Mišići iz Struganika
Struganik
Emisija „Mišići iz Struganika“, o familiji vojvode Živojina Mišića (onoj u Struganiku, ali i o potomcima u Valjevu) urađena je 2002. godine u produkciji valjevskog studija RTS i emitovana na programu javnog servisa. Autorka je Tatjana Manojlović.

Valjevo na crtežima Ljiljane Ljiljak
Ugao Karađorđeve i Dušanove (crtež: Ljiljana Ljiljak)
Na današnji dan pre godinu dana preminula je novinarka Ljiljana Ljiljak

Graditelj Sava Centra
Sava Centar, panorama
Projektant Sava Centra je arhitekta Stojan Maksimović, nekada učenik Valjevske gimnazije. 

In Memoriam: Filip Tanasković (1989-2016)
Naslovna strana Revije Kolubara, mart 2008.
Mladi, talentovani Filip Tanasković preminuo je 27. februara 2016. godine. (19 komentara)

Zanimljive žene familije Nenadović
Ljubica, Vera i Momčilo u Valjevu, 1930.
Kostimografkinja Ružica Nenadović-Sokolić, jedna od junakinja knjige “Valjevke”, preminula je pre tačno godinu dana u Rijeci. U pretpraznične decembarske dane stupili smo u kontakt sa njenom ćerkom Dianom, koja živi u Zagrebu, i saznali zanimljive podatke iz života i rada kako Ružice, tako i drugih izuzetnih žena u njihovoj familiji. I dobili prelepe slike koje sve to ilustruju (1 komentar)

Sećanje: Zdravko Ranković
Sa Zoranom Joksimovićem i Milošem Crnjanskim
Istorijski arhiv Valjevo je u svom Glasniku, broj 48 (2014), objavio dva teksta o Zdravku Rankoviću. Prethodno smo preneli Doprinos Zdravka Rankovića istoriji fotografije u Valjevu, Branka Matića. Ovog puta, uoči godišnjice smrti Zdravka Rankovića, prenosimo In Memoriam koji je napisao Milorad Radojčić. (1 komentar)

Doprinos Zdravka Rankovića istoriji fotografije u Valjevu
Dušan Jovanović
Istorijski arhiv Valjevo je u svom Glasniku, broj 48 (2014), objavio dva teksta o Zdravku Rankoviću koja ćemo u dogovoru sa ovom institucijom preneti na sajtu Revije Kolubara. Počinjemo tekstom Branka Matića o Zdravkovom bavljenju fotografijom.

Valjevka na prestolu: Persida Karađorđević (3. deo)
Beč krajem XIX veka
U emigraciji kneginja Persida je takođe imala dosledan stav. Dok se knez Aleksandar mirio sa situacijom i čak bio u stanju da pregovara sa knez Mihailom, kneginja Persida nije htela ni da čuje za bilo kakav kompromis. U borbi sa Obrenovićima njena je parola bila „sve ili ništa”.

Valjevka na prestolu: Persida Karađorđević (2. deo)
Dvor kneza Aleksandra Karađorđevića
Knenjiga Persida stvorila je svoju kamarilu u kojoj su preovlađivali njeni rođaci – Nenadovići... Kako svoje rođake tako i zetove ponameštala je po raznim visokim i važnim položajima. Kad je njen muž stupio na presto 1842, Persidi je bilo skoro 30 godina, i ona je umela zrelo da misli i nastupa.

Valjevka na prestolu: Persida Karađorđević (I deo)
Crkva u Branovini
Dok su Obrenovići, uzevši ih ukupno, bili jako inteligenetni, ali labavog morala, Karađorđevići su nedostatak intelekta nadoknađivali moralnim osobinama. Pri tom, Aleksandar je bio neotporan, bez energije, i teško se snalazio u osobitim i komplikovanim situacijama. Ali je zato Persida, iako mlada i bez iskustva, umela da se snađe i pokaže - što je kod žena ređi slučaj – jedan stav, koji iznenađuje. Izgleda, da je njen otac Jevrem umeo vaspitati je i pripremiti za jednu tako visoku funkciju, koja će joj pripasti.

In Memoriam: Zoran Joksimović (1932-2015)
Na sceni Doma kulture: Milica Janevska, Zoran Joksimović, Miloš Crnjanski i Voja Brajović
U Valjevu je preminuo Zoran Joksimović, književnik i novinar, dugogodišnji urednik u Izdavačkoj kući “Kolubara”. (1 komentar)

In Memoriam: Ljiljana Ljiljak (1949-2015)
U Valjevu je preminula Ljiljana Ljiljak, novinarka, član redakcije Revije Kolubara od njenog osnivanja. Bila je draga prijateljica uredništva i redakcije, žena koja je umela da voli život i prepozna lepotu, da unese osmeh, toplinu, znanje, talenat i mudrost.  (5 komentara)