Mediji - Revija Kolubara

Revija br 246 - Revija #246

O ekologiji, tradiciji i protestima

Duško Davidović, inženjer elektrotehnike, Globalni menadžer proizvodnog opsega – Instalacioni materijali u ABB Smart Buildings, Valjevac u Švedskoj, govorio je ovih dana za portal EKO gde je pričao o značaju ekološkog pristupa u skandinavskom okruženju, a pomenuo je i održive navike svojsvene našoj seoskoj tradiciji, kao i značaj toga da su građani Srbije rešili da se za zdravu sredinu aktivno bore.

Revija br 246 - Revija #246

Junak

Aleksandar Obradović, zaposlen u valjevskom „Krušiku“, novi je heroj Valjeva i Srbije.

Revija br 246 - Revija #246

Darija
Darija Ranković

Ovog meseca našla se u žiži i nacionalnih medija koji su pisali o onome kroz šta prolazi radeći svoj posao. Pritisci, međutim, nisu prestali.

Revija br 246 - Revija #246

Valjevac – izdavač Dečjih novina

Za generacije koje su odrastale u drugoj polovini XX veka, izdanja Dečjih novina iz Gornjeg Milanovca bila su neizostavo štivo (Zeka, Tik-tak, Školarac, Dečje novine, YU strip, Džuboks, Mikijev almanah... ). Manje je poznato da je osnivač ove uspešne izdavačke kuće bio Valjevac Srećko Jovanović.

Revija br 246 - Revija #246

Pukla medijska tranzicija

Podovodom Dana slobode medije objavljujemo tekst Zorana Gavrilovića, Valjevca, direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) iz Beograda o mogućem savezu građana i medija, na dobrobit svih.

Revija br 246 - Revija #246

Valjevo kao novinska metafora
Dalmacija 8.12.2017.

Valjevo se poslednjih godina ne pojavljuje često u štampi susednih zemalja. Metalac, Gorenje, povremeno kao grad porekla Miloša Teodosića, rehabilitiacija Kalabića, poneko nevreme – i to je, uglavnom, to.

Revija br 246 - Revija #246

Za slobodu medija

Povodom Dana državnosti Republike Srbije Grupa za slobodu medija organizuje online akciju čiji je cilj da podseti Vladu Srbije na ustavno zagarantovane osnovne slobode izražavanja i medija.

Revija br 246 - Revija #246

Budućnost slobode ili dugo osvajanje iste

I eto, živimo stvarnost u kojoj kritička misao, i ako je ima – može se čuti i pročitati tek ponekad, ponegde.. Onaj ko digne glavu i ne dozvoli utapanje – na sve načine bude ometan, onemogućavan do konačnog nestajanja iz etra...

Revija br 246 - Revija #246

Medijska postignuća Valjevaca

Medijsko stvaralaštvo troje Valjevaca – i to u pisanoj, televizijskoj i likovnoj formi – dobilo je značajna priznanja u proteklih mesec dana.

Revija br 246 - Revija #246

Valjevo na Tviteru (5)

Letnji pregled mudrolija sa Tvitera: Kratke beleške o ljudima, uživanjima, hrani, ali i o stvarima koje bi trebalo srediti u Valjevu i oko njega.

Revija br 246 - Revija #246

Sto ličnosti i Valjevo

Magazin Nedeljnik objavio je ovog juna posebno izdanje “100 ljudi koji su promenili Srbiju”. Izdvajamo ličnosti o kojima su pisali, a koje su rođenjem ili stvaralaštvom vezane za Valjevo i Valjevski kraj.

Revija br 246 - Revija #246

Glas Valjeva

Na današnji dan, 30. juna 1928. godine izašao je prvi broj novina Glas Valjeva.

Revija br 246 - Revija #246

Valjevo na Tviteru (4)

Najnoviji pregled onoga što tviteraši pišu o Valjevu donosi osvrt na komunalne i meteorološke probleme, lepotu Valjevki, političke fenomene, gastronomiju, želju za putovanjima i zanimljive (mada neproverene) istorijske činjenice.

Revija br 246 - Revija #246

Valjevo na Tviteru (3)

U najnovijem pregledu onoga što korisnici Tvitera pišu o Valjevu i Valjevskom kraju, donosimo osvrte na aktuelna dešavanja, dovitljive ili kritičke beleške, istorijska podsećanja i zapise o lepoti prirode.

Revija br 246 - Revija #246

Podrška Jeleni Obućini
Jelena Obućina

Novinarka i urednica Dnevnika 3 RTS, Jelena Obućina, našla se na meti napada Dragana Vučićevića, urednika tabloida Informer.

Revija br 246 - Revija #246

Dan slobode medija

Treći maj je Svetski dan slobode medija. U mnogim teškim periodima, pa i ovom, za rad medija i novinara, Valjevo je imalo i ima dobre novinarke i novinare.

Revija br 246 - Revija #246

Izbor

Izborna kampanja se završava. I, kao što kažu u kafani, da vidimo šta smo ovde imali?

Revija br 246 - Revija #246

Valjevo na Tviteru (2)

Dovitljive, kratke poruke pre pojave Tvitera ispisivale su se na zidovima. Sada su tu društvene mreže, mada i grafiti mudrosti ponekad zablistaju.

Revija br 246 - Revija #246

Sokolsko društvo u Valjevu
Javni čas Sokolskog društva, 1928.

Izložba „Ko je soko – taj je Jugosloven„ otvorena je 4. februara u Muzeju istorije Jugoslavije. Ovim projektom otpočinje period obimnijih istraživanja i proširenja fonda koji svedoči o nasleđu prve Jugoslavije.

Revija br 246 - Revija #246

Crtice iz istorije Radio Valjeva
Branko Vićentijević i Zdravko Ranković u redakciji Radio Valjeva

Radio Valjevo, najstarija radio stanica u Valjevu, prodato je ove nedelje na aukciji u Beogradu. Podsećamo ukratko, u nekoliko slika i upečatljivih epizoda, na istoriju ove medijske kuće kroz prethodnih pola veka.

Revija br 246 - Revija #246

Podsećanje: Reč
Nema više Titovog trga

Na današnji dan pre 25 godina izašao je jedan od šest probnih brojeva Reči, opisanih u zaglavlju kao “Nove valjevske novine.”

Revija br 246 - Revija #246

Valjevo na Tviteru

Na Tviteru – društvenoj mreži na kojoj korisnici komuniciraju kratkim tekstualnim porukama od 140 karaktera, a sve češće i slikama – brojni su Valjevci (kroz lične naloge, ili kao predstavnici medija, organizacija, firmi) koji pišu i o svom gradu.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Dragan Todorović
Valjevo noću

Dragan Todorović, rođen u Valjevu, 1956. Iz Valjeva nije mrd'o. Novinar nedeljnika „Vreme“. Član NUNS-a i Srpskog književnog društva. Ima četiri knjige izabranih tekstova. Izdvaja poslednju, karakternog naslova, „Nije narod sapun da se potroši“. Dobitnik priznanja „Valjevac ličnost godine“ Revije Kolubara za 2000. godinu.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Darija Ranković

Darija Ranković, Novinarka Radio Valjeva (1989-94), potom Radio Patka (od 2005. glavna i odgovorna urednica). Dobitnica priznanja „Valjevac ličnost godine“ Revije Kolubara za 2013. U maju 2014. osnovala Kolubarske.rs – Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga, koje su za kratko vreme postale značajan i popularan medij. Prvu godinu opisuje kao „tešku, ali slatku“.

Revija br 246 - Revija #246

In Memoriam: Zoran Joksimović (1932-2015)
Na sceni Doma kulture: Milica Janevska, Zoran Joksimović, Miloš Crnjanski i Voja Brajović

U Valjevu je preminuo Zoran Joksimović, književnik i novinar, dugogodišnji urednik u Izdavačkoj kući “Kolubara”.

Revija br 246 - Revija #246

Digitalizacija “Napreda”

Valjevski list "Napred", za period od 1945. do 1973. godine digitalizovan je i može se od sada pretraživati na Internetu. Kako za Reviju Kolubara kaže Violeta Milošević, direktorka Valjevske biblioteke, koja je projekat realizovala u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije, sredstvima iz fonda "Digitalizacija zavičajne građe", uskoro bi na Internetu trebala da budu dostupna i građa od 1973. do 2010 (koja je već u digitalnom obliku).

Revija br 246 - Revija #246

In Memoriam: Ljiljana Ljiljak (1949-2015)

U Valjevu je preminula Ljiljana Ljiljak, novinarka, član redakcije Revije Kolubara od njenog osnivanja. Bila je draga prijateljica uredništva i redakcije, žena koja je umela da voli život i prepozna lepotu, da unese osmeh, toplinu, znanje, talenat i mudrost. 

Revija br 246 - Revija #246

Jedan je bio Zdravko Ranković (1944-2014)
Zdravko Ranković u Pragu

Živeo je intenzivno u svome vremenu, pisao govorio, podsticao, promovisao nove ideje. Bio je po mnogo čemu znamenitost Valjeva, istraživač njegove kulture, direktor i urednik Radio Valjeva, Napreda, Revije Kolubara, kalendara Valjevac i KolubaraBiografskog leksikona valjevskog kraja, urednik godišnjaka Sanković, vlasnik izdavačkog društva „Kolubara“.

Revija br 234 - Oktobar 2013

Protočni bojleri i fekalni kolektori
Branko Vićentijević

O stanju u valjevskom novinarstvu ili zbog čega je Darija Ranković posle 19 godina napustila Radio Patak

Revija br 205 - Maj 2011

Sve moje „ljubavi” sa njima
Tragovi
Branko Vićentijević
Moja „ljubav” sa drugovima i gospodom ovovremenom traje, biće tome 2012, punih 20 godina. Sve je počelo „na prvi pogled”, u proleće i leto 1992, štrajkom u Radio Valjevu

Revija br 186 - Oktobar 2009

Prota Matija i Ilija Birčanin - najtraženiji u septembru
Statistika poseta kolubara.info
Ljubinko Ranković

Zanimljivosti zapažene u statistici poseta sajtu kolubara.info u prvih devet meseci 2009. * Od početka godine, sajt je posetilo 49.056 posetilaca

Revija br 168 - April 2008

Nagrada
Dragan Todorović, Velimir Ilić i Vidoje Vujić
Dragan Todorović
Da skratim, u te nagrade oskudev'o, biv'o tek kandidat, i za lepe reči, ali mi to nije smetalo da izgradim stav prema nagradama

Revija br 165 - Januar 2008

Labudova pesma Radio Valjeva
Branko Vićentijević
Radio Valjevo je 6. decembra 2007. obeležio 40 godina postojanja otvaranjem izložbe stare opreme kojom je ta stanica počela rad 1967, kao i izložbom fotografija Miroslava Jeremića.

Revija br 164 - Decembar 2007

Valjevo u Njujork Tajmsu i Gardianu
Larisa Ranković
Izbeglice. Bombardovanje. Odlazak sa ratišta. Protesti. Pogibija na ulici. Šah. I jedna romantično-umetnička životna priča. To su teme u vezi kojih je Valjevo pominjano u stranoj štampi.

Revija br 164 - Decembar 2007

Privatizacija
Branko Vićentijević
Aukcijsko prodavanje JIP Radio Valjevo zakazano je za 21. decembar po početnoj ceni od 7,168.000 dinara jer je 70 odsto društvenog kapitala procenjeno na 29,866.000 dinara.