Kolubarin upitnik - Revija Kolubara

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Teodor Tošić

Intervju sa mladim muzičarem Teodorom Tošićem koji je nedavno promovisao upečatljivu numeru You’re Mistaken kao i njegovo viđenje Valjeva u našoj rubrici Kolubarin upitnik.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Radovan Andrić

Rođen 1975 u Valjevu. Završio Valjevsku gimnaziju i Višu školu grafičkog dizajna u Beogradu. Od 2005. živi u Moskvi i radi kao kreativni dizajner. Učestvovao i nagrađivan na međunarodnim reklamnim festivalima. Bavi se fotografijom, ilustracijom, kaligrafijom, muzikom

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Ivan Teofilović

Rođen 1977.god. u Valjevu. Diplomirao klarinet na “Fakultetu Muzičke Umetnosti” u Beogradu. Trenutno zaposlen u M.Š. “Božidar Trudić” u Smederevskoj Palanci na mestu profesora klarineta i saksofona. Član sastava “Naked” , “Samostalni Referenti” i “TiM Group”. Član umetničkog saveta Valjevo Jazz Fest-a.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Filip Šulović

Rođen 1989. godine u Valjevu. Diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu 2014. godine. Radi u Osnovnom sudu u Valjevu kao stručni saradnik. Planinski vodič, maratonac i putnik. Leti je na biciklu, zimi skija, a tokom cele godine trči i vere se po planinama od Alpa do Kavkaza.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Aleksandar Čarnojević

Aleksandar Čarnojević, arhitekt nagrađivan na međunarodnim urbanističkim i arhitektonskim konkursima, trenutno na privremenom radu u inozemstvu.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Tijana Nikitović

Rođena u Valjevu 1977. godine. Završila Valjevsku gimnaziju, prirodni smer. Studirala Likovnu akademiju u Beogradu, Cetinju, Aix-en-Provence-u i diplomirala sa najvišom ocenom na Visokoj školi lepih umetnosti u Tulonu. Bavi se likovnim stvaralaštvom i vodi likovni atelje u Kulturnom Centru « Tisot » na jugu Francuske.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Ivan Jovanović

Ivan Jovanović je novinar, urednik u Redakciji za unutrašnju politiku i privredu, RTS Radio Beograd 1. Dobitnik godišnje nagrada Privredne komore Srbije za oblasti novinarstva 2019. godine. Hobiji i ineteresovanja: fotografija, kafanologija i džez.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Jasmina Bobovac

Rođena u Valjevu pre 56 godina. Završila Valjevsku gimnaziju, studirala Filološki fakultet. Nekadašnji spiker Radio Valjeva i novinar Radio Patka, marketing menadžer Radović company. Majka dva sina i baka desetogodišnjeg dečaka. Penzionerka.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Nataša Kristić

Profesorka predmeta iz oblasti istorije umetnosti, likovne kulture i istorije civilizacije u Valjevskoj gimnaziji, rukovodilac foto sekcije, organizuje i vodi javne tribine iz oblasti istorije umetnosti i kuture, organizuje školske izložbe. Na ovogodišnjem beogradskom sajmu obrazovanja EDUfair dodeljena joj je nagrada Omiljeni profesor Srbije.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Dušica Rajevac

Rođena u Valjevu 1971. godine. Završila Valjevsku gimnaziju, a potom studije germanistike na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Predaje nemački jezik u Tehničkoj školi i u O.Š. „Nada Purić“. Pored dugogodišnje saradnje sa Društvom „Prijateljstvo sa Valjevom“ iz Pfafenhofena, ostvarila odličnu saradnju sa Gete institutom i Austrijskim kulturnim forumom iz Beograda

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Ivan Milovanović

Rođen u Valjevu 1985. godine. Završio Valjevsku gimnaziju, društveni smer, a uporedo nastavio muzičko obrazovanje, neformalno, učeći klavir, kontrabas i na kraju bubnjeve. Završio Mašinski fakultet univerziteta u Beogradu. Radio u Krušiku, Tehničkoj školi i na Visokoj tehničkoj školi u Valjevu. Ima nekoliko hobija, izdvaja ribolov i skijanje kojim se bavi više od 25 godina. U mladosti, trenirao fudbal i košarku.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Ivana Savić
U kabinetu premijera Estonije

Rođena i odrasla u Valjevu. Posle gimnazije upisala francuski jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu. Živi u Beogradu i radi u Centru za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta) gde prati izbore i broji preletače.

Revija br 246 - Revija #246

Poruke vlastima
Biljan Metlaš

Svodeći ovu godinu, podsećamo se nekih od poruka koje su učesnici naše rubrike Kolubarin upitnik uputili nadležnima

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Milica Vučetić
Kavkaz, Rusija - Specijalna Astrofizička opservatorija

Diplomirala i doktorirala astrofiziku na Matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde od 2011. godine radi kao naučni saradnik. Od 2012. godine sa porodicom živi u Kraljevu. Na programu astronomije u Istraživačkoj stanici je povremeni stručni saradnik. 

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Andrija Petrović

Inženjer informacionih sistema, diplomirao na FON Beograd, preduzetnik, inspirator porodično-prijateljske inicijative #daValjevoprodiše, muž i otac dve divne devojčice. Proputovao dosta, ali i dalje lokalpatriota, grešio mnogo ali i dalje na pravom putu.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Suzana Radovanović – Perić

Suzana Radovanović – Perić. Direktorka MŠ “Živorad Grbić”, prva violina prvog valjevskog gudačkog kvarteta “MISS”, članica tria “MiSS”, pokretač raznih inicijativa i projekata na polju umetničke muzike u gradu

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Mijat Mijatović

Rođen u Valjevu 1988. Završio Valjevsku gimnaziju, a zatim u Beogradu na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja završio i master studije i dobio zvanje Master profesor sporta i fizičkog vaspitanja. Vaterpolom se bavi od desete godine; radio u VK Valisu sa mlađim kategorijama, nakon čega je otišao da radi u Galatasaray.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Jovan Jovanović

Rođen u Valjevu 1981. Posle Gimnazije, završio Arhitektonski fakultet u Beogradu, diplomskim radom „Arhitektonsko-urbanističko rešenje priobalnog dela centralne zone Valjeva sa novim gradskim trgom“. Od 2006. godine zaposlen kao arhitekta-urbanista u Odeljenju za urbanizam Gradske uprave grada Valjeva.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Nemanja Nikolić

Rodjen 1988. u Valjevu. Karijeru počeo u Budućnosti iz Valjeva, igrao, između ostalog, za Grbalj u CrnoGori, Crvenu Zvezdu, Dinamo iz Minska i Bate Borisov, Hapoel Tel Aviv, Hapoel Raanana. Za reprezentaciju Crne Gore odigrao 14 utakmica. Učestvovao u takmičenjima Lige šampiona i Lige Evrope. 

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Jovana Jokanović

Jovana Jokanović, rođena 1987. u Valjevu, gde je završila osnovnu školu i Gimnaziju, a zatim osnovne i master studije Fakulteta Organizacionih Nauka (FON) u Beogradu. Potiče iz rukometne porodice, tako da je prve rukometne korake napravila u Metalcu, a 2006. se seli za Beograd i nastavlja karijeru. Od 2015. do 2017. igrala je za Salerno u Italiji.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Nevena Nikolić
Kvartet Miss

Nevena Nikolić, flautistkinja, jogina i meditantkinja. Edukuje mlade i stare svim ovim veštinama koje praktikuje. Proučava isceljujuće zvuke tibetanskih posuda a interesuju je samospoznaja, drevne mudrosti istoka i načini kojima može običnom, savremenom čoveku pomoći na putu ka ispunjenijem, srećnijem i zdravijem životu.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Aleksandar Vasić

Rođen u Valjevu 1987, gde je završio Gimnaziju (specijalizovano matematički smer), a nakon toga osnovne i master studije na Elektrotehnčikom fakuktetu u Beogradu. Aktivno se i dalje bavi košarkom, a prve korake napravio u Metalcu i Gimnazijalcu. Prvi profesionalni ugovor, sa 18 godina potpisao za OKK Beograd, i te četiri godine i studirao i igrao košarku u Prvoj ligi Srbije.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Strahinja Poznanović
Grind on Mind 2014.

Rođen 1987.godine u Valjevu, gde je završio Tehničku školu, a zatim studije u Beogradu na Visokoj građevinsko-geodetskoj školi. Jedan od osnivača i predsednik kluba ekstremnih sportova.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Matija Tripković

Rođen i odrastao u Valjevu. Nakon Valjevske gimnazije završio osnovne i master studije na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Zajedno sa prijateljima organizuje Mountain Music Fest na Divčibarama. Živi i radi u Beogradu.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Zoran Ćosić

Rođen 1967. godine u Mionici. Studije glume diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Petra Banićevića.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Đorđe Petrović
Dublin, tzv. finansijski distrikt

Rođen u Valjevu 1990. godine, gde je završio osnovnu, kao i srednju tehničku školu. Petničar. Diplomirao na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu na odseku za informacione sisteme. Deo studija, preko akademskih razmena, završio u Sjedinjenim Američkim Državama i Holandiji. Trenutno živi u Irskoj i radi u Google-u kao Account Strategist za tržište Velike Britanije, savetujući tamošnje partnerske marketinške agencije.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Ana Marković
Ana Marković

Ana Marković je rođena 1994. godine u Valjevu. Apsolvent je na Univerzitetu Singidnum na smeru poslovna informatika. AIESECovac, član iRevolucije, koorinatorka i jedna od pokretača Startit Centra Valjevo. Velika zaljubljenica u tehnologiju i marketing.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Đorđe Jovanović
Đorđe Jovanović

Završio Medicinski fakultet u Beogradu, od 2001. godine zaposlen u OB Valjevo. Godine 2006. završio specijalizaciju iz pneumoftiziologije. Član Srpskog lekraskog udruženja i trenutno je sekretar njihove podružnice u Valjevu. Član Respiratornog udruženja Srbije. 

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Bogdan Radić
Posmatranje Sunca, Divčibare 2016.

Student druge godine na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Predsednik istraživača od 2015. godine.Bio član Omladinske pozorišne scene Centra za kulturu Valjevo, dečijeg crkvenog hora “Hadži Ruvim” i Svetosavske omladinske zajednice.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Dragan Krunić

Dragan Krunić se fotografijom bavi preko dve decenije. Iskustva kao foto-reporter stekao je sarađujući u Blicu i Večernjim Novostima, Glasu javnosti. Radio je i u Radio Valjevu i Omladinskim novinama NON.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Branko Popović

Branko Popović je rođen 1981. godine u Valjevu. Tokom studija na Berkli koledžu, kreirao je svoj sopstveni stil sviranja. Diplomirao je u avgustu 2013. Bubnjarski institut, prvu i jedinu školu bubnjeva u Srbiji koja radi po programu Berkli koledža, osniva 2015. godine.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Biljana Metlaš

Rođena u Kotoru 1974. godine, rano detinjstvo provela u Tivtu. Nakon zemljotresa 1979. godine porodica Ružić se seli u Valjevo. U Valjevu počela da trenira odbojku, 1990. godine postaje članica seniorskog tima OK Crvena zvezda i seli se u Beograd gde i sada živi. Igrala za reprezentaciju Jugoslavije, živela u inostranstvu, udata za Marka Metlaša, mama Matije, Andreja i Petra. Predsednica i osnivač udruženja građana “Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku ulicu” iz Beograda. 

Revija br 246 - Revija #246

U Valjevu mi najviše smeta...?

Ukratko: Pesimizam, siromaštvo, nekultura i zagađenje. Naši sagovornici su to lepo objasnili i obrazložili, a neki i dali predloge kako da se to stanje popravi.

Revija br 246 - Revija #246

Primeri za ugled

U nastavku pregleda odgovora u Kolubarinom upitniku, bavimo se temom: Na koga bi Valjevo trebalo da se ugleda? Neki od odgovora podsećaju da bi grad mogao da se ugleda na sebe iz nekih prošlih vremena, dok drugi predlažu modele gradova iz bližeg ili daljeg okruženja.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Ljubomir Radović

Rođen u Sarajevu 1982. godine. U Valjevu, gde je završio osnovnu školu i Valjevsku gimnaziju, živi od 1992. godine. Diplomirao geografiju na Geografskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Sa osnovnim znanjima iz ove nauke upoznaje učenike u četiri valjevske škole. Samostalni odbornik u Skupštini grada Valjeva, aktivista udruženja LOKALNI FRONT VA...

Revija br 246 - Revija #246

Obratimo pažnju

Decembar je, tradicionalno, vreme za podsećanje na zanimljive odgovore iz naše rubrike “Kolubarin upitnik” - Inventar misli, osećanja, predloga i zapažanja o gradu i nama.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Dragan Stanković Lidža

Dragan Stanković Lidža: Rodjen u Valjevu 1966. godine. Zavrišio srednju Ekonomsku u Valjevu i Ekonomski fakultet u Beogradu.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Milivoj Kostić Kole

Po obrazovanju slikar, po interesovanju takodje, ali i pripovedač, haidjin, psihosocijalni savetnik, video- kreator, prvi 3D ulični umetnik u Srbiji i poslednji valjevski reprofotograf.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Slavica Sabo Tripković
Gde će ovaj avion što leti preko Povlena

Slavica Sabo Tripković, rođena u Valjevu početkom 70-tih. U Gimnaziji bila programer, iz elektronske obrade podataka nije postojao zadatak koji nije umela da reši. Iz straha da radoznali duh neće moći da sedi ispred kompa od devet do tri i programira upisala novinarstvo. Koliko je sati znatiželjni duh proveo ispred kompa kucajući dosadne izveštaje sa besmislenih konferencija za novinare ne sme da pretvori u godine.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Aleksandra Maksimović

Rođena u Valjevu 1978. godine. Završila Gimnaziju u Valjevu, potom Prirodno – matematički fakultet u Novom Sadu. Pravljenjem lutaka se bavi od 2010. godine. Istražuje različite forme lutkarstva. Neprekidno se usavršava i uči. Raduje se stvaranju svake nove lutke.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Tamara Aćimović

Tamara Aćimović, rodjena u Valjevu 1979., diplomirala filmsku režiju u klasi Miloša Radivojevića. Autor je nekoliko kratkih igranih filmova i angažovana u brojnim edukativnim projektima. Trenutno živi na relaciji New York - Los Angeles.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Miroslav Ćiša Trifunović

Miroslav Ćiša Trifunović (Mionica, 29. novembar 1959), pozorišni reditelj. Dobitnik priznanja Revije Kolubara “Valjevac ličnost godine” za 1997. godinu. 

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Andrija Marjanović

Andrija Marjanović, rođen 1991. godine. Bivši predsednik Društva istraživača “Vladmir Mandić - Manda”, trenutno radi kao menadžer skijališta u okviru Divčibare ski resort-a, a u slobodno vreme sa društvom organizuje Mountain music fest.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Katarina Jovičić

Katarina Jovičić, rođena u Valjevu, 1982, diplomirala Numeričku matematiku i optimizaciju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu. Radi u LLoyds Bank Group u Berlinu kao Lead IT Analyst.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Marko Tanasković

Marko Tanasković, rođen 1986 u Valjevu. završio Valjevsku gimnaziju. Osnovne studije završio na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a potom master i doktorske studije na ETH u Cirihu. Nekoliko godina radio u sektorima za inovaciju švajcarskih firmi ABB i Maxon Motors. Posle sedam godina života i rada u Švajcarskoj vratio se u Srbiju i sada živi u Beogradu, gde radi kao docent na Univerzitetu Singidunum.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Slobodan Milovanović
Kebnekeise, Top of Sweden

Rođen u Valjevu 1989. Trenutno je doktorand finansijske matematike i računarstva na Univerzitetu u Upsali (Švedska), i stručni saradnik i koordinator programa u oblasti računarskih nauka u Istraživačkoj stanici Petnica.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Marka Tomić Đurić

Marka Tomić Đurić, rođena u Valjevu 1982, istoričar umetnosti. Radi u Balkanološkom institutu SANU kao istraživač-saradnik.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Nikola Božić

Nikola Božić je rođen u Valjevu 1978. godine, gde je završio Prvu osnovnu školu i Valjevsku gimnaziju. Inženjer je elektrotehnike. Trenutno radi kao programski direktor u Istraživačkoj stanici Petnica.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Aleksandar Ristić

Rođen u Valjevu 1977. godine. Diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu i završio Diplomatsku akademiju. Zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova, Odeljenje za Afriku i Bliski istok. U prethodnih desetak godina radio u našim diplomatskim predstavništvima u Etiopiji, Siriji i Libanu.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: David Maksimović
Divčibare. U podnožju staze Crni vrh

Rođen u Valjevu, u julu 1982. godine. Učio Valjevsku gimnaziju i diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Zaposlen u Građevinskom privrednom društvu KEJ iz Valjeva kao izvšni direktor. Kao student aktivan u Društvu istraživača. Trenutno se interesuje i radi na unapređenju i promociji Divčibara i Petnice i njihovih turističkih, prostornih i ekonomskih potencijala. 

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Aleksandar Milijašević

Aleksandar Milijašević, rođen 1972, pravnik, od 1999. Aktivan u nevladinom sektoru, prvo u Odboru za ljudska prava Valjevo, zatim Dijalogu.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Željko Vitorović
Željko Vitorović

Rođen u Valjevu, 1983. godine. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na slikarskom odseku, 2008. godine. Završio specijalizaciju iz oblasti slikarstva na Visokoj školi lepih umetnosti u Atini.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Branka Jevtić
Gradac

Novinar. U TV Valjevo Plus od februara 2014 - direktor, novinar, voditelj, administrativac ...

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Željko Obrenović

Željko Obrenović je rođen 1982. godine u Valjevu. Diplomirao je na katedri za srpsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavio je romane Srpski psiho (Laguna, 2007), Talog (Booking, 2012) i Kameno jezero (Kontrast, 2016), kao i strip Karton siti (Modesty stripovi, 2016).

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Aleksa Krajinović

On je neko ko nastupa i istupa, ujedno pod imenom i pseudonimom Aleksa Krajinović. To mu je i ego i alter ego i biografija i autobiografija... i testament.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Dragana Jakovljević

Rođena 29. avgusta 1989.godine. Osnovnu školu završila u Osečini, gimnaziju u Valjevu, a Fakultet dramskih umetnosti, odsek dramaturgija, u Beogradu. Bila stipendista Mladi talenti grada Valjeva. Sarađivala na studentskim filmovima/predstavama, bila predavač na filmskim radionicama. U okviru Vakuma sa ostalim članovima organizuje Valjevske filmske susrete. Trenutno radi na jednom dokumentarnom filmu i priprema master rad na FDU na studijama ftv produkcije.

Revija br 246 - Revija #246

Šta vam najviše smeta u Valjevu
Kolaž

Govoreći i o onome što im se ne dopada u Valjevu, reklo bi se da učesnicima Kolubarinog upitnika, više od konkretnih gradskih problema (osim smoga), smeta odnos građana prema svom okruženju - prvenstveno apatija i kritizerski odnos.

Revija br 246 - Revija #246

Budućnost Doma vojske?

Sa željom da se barem javna debata i iznošenje ideja nastavi, tokom 2016. pitali smo učesnike Kolubarinog upitnika šta bi Dom vojske trebalo da postane. Prenosimo neke od odgovora.

Revija br 246 - Revija #246

O Spomeniku i Valjevu

Pregledajući ono što smo objavili u protekloj godini i malo pre toga, motiv koji se najčešće ponavlja je -spomenik Stevanu Filipoviću na Vidraku.

Revija br 246 - Revija #246

Najdraže valjevske ulice

Kraj je 2016, vreme da se, kao i prošle godine, podsetimo neki valjevskih tema i šta su nam o njima rekli učesnici ovogodišnjeg Kolubarinog upitnika..

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Nemanja Mirković

Nemanja Mirković je filmski, TV i VEB reditelj. Rođen je 24. aprila 1979. godine u Valjevu [tada SFRJ – sada Republika Srbija]. Osnivač je PARADOKS grupe. Oženjen Jovanom, sa kojom ima sina Mihaila.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Violeta Milošević

Diplomirani ekonomista, rođena 1965.god. u Valjevu, direktor Matične biblioteke "Ljubomir Nenadović" u Valjevu. Smatra da se efikasni rezultati u kulturi ne mogu ostvariti bez spoja umetnosti i dobre organizacije, entuzijazma i predanog rada.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Sandra Sofronić

Sandra Sofronić (1977), profesor srpskog jezika. U slobodno vreme istražuje zaboravljeni jezik, koji ceo svet zna - govor analognih treptaja. U svako doba dana i noći majka.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Suzana Marjanović

Po struci diplomirani ekonomista, ali je život odveo na drugu stranu. Od 2006. godine u fitnesu. Radi kao fitnes instruktor grupnih programa. Od oktobra 2015. god ima svoju grupu koja se zove “Vežbam sa Suzy”.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Đurđa Damnjanović

Po rođenju i opredeljenju Valjevka. Kako je u Valjevu od deteta bila na sceni kroz folklor, takmičenja u recitovanju, predstave dramskog studija, inficirala se poslom koji uključuje javnost. Sada radi na portalu Djurdjevak.com i u saradnji sa "ASmedia" realizuje intervjue koji imaju za cilj afirmaciju talentovanih i kulturnih ljudi. 

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Marko Tomić

Marko Tomić, rođen 1984. godine u Valjevu. Solo pevač.  Ljubitelj prirode i dobre zabave...

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Dušan Perić

Trenutno na radu u pečalbi, na Petom Puku, u organizaciji Caritas Valjevo na poziciji asistenta za humanitarna pitanja i menadžera projekta. U slobodno vreme, kog je jako malo, urednik web portala www.ugradu.info, privatni preduzetnik i predsednik udruzenja Dobri ljudi.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Mateja Manojlović

Rođen 1998. godine u Valjevu. Učenik je prve generacije bilingvalnog odeljenja društvenog smera Valjevske gimnazije. Član Astronomske grupe Društva istraživača, polaznik seminara psihologije u Istraživačkoj stanici Petnica, i vođa Grupe za društvene nauke u Istraživačima.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Uroš Spasojević

Rođen 1985. godine u Valjevu, sa  devet godina počeo da svira violinu u Muzičkoj školi “Živorad Grbić” a od 15. godine svira kontrabas i bas gitaru. Nakon studija na Pravnom fakultetu u Beogradu i daljeg bavljenja muzikom vraća se u Valjevo kako bi se bavio advokaturom. Sa valjevskim jazz muzičarima formira akustični jazz trio i kvartet, a 2014.godine nastaje Uros Spasojevic Project, projekat autorske fusion contemporary jazz muzike. 

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Seka Maksimović
Samit valjevskih VTO beba

Seka Maksimović, djak Valjevske gimnazije, psihologiju završila na Filozofskom, specijalizaciju na Medicinskom fakultetu. Tri decenije rada u Valjevskoj bolnici… Dve decenije angažovanja u nevladinim organizacijama. Volonter u mnogim gradjanskim akcijama… Jedne godine zamalo dobila priznanje „Valjevac ličnost godine“ Revije Kolubara.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Tamara Jakovljević

Tamara Jakovljević (rođena 1989. u Valjevu), završila je Valjevsku gimnaziju. Novinarstvom je počela da se bavi na drugoj godini studija, kao stipendista Grada Beograda i produkcijske kuće „Mreža“ u okviru „TV Akademije“ (2010). Nagrađivana za poeziju, autorka tri knjige pesama. Dobitnica nagrade za kratki dokumentarni film „Dobrila“ (Andrićgrad, 2014.) Magistrirala na Fakultetu organizacionih nauka 2014. i stipendista Moskovkse škole novog filma (Moskva, 2014/2016).

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Vladimir Ružičić Kebac
Hotel Divčibare

Rođen 1978. u Valjevu. Počeo da se bavi muzikom od ranog detinjstva. Bio je član grupe Ognjen i prijatelji koja je, uz brojne festivale, imala i zapažen nastup na Olimpijadi u Atini 2004. godine. Svirao je i sa bendom Sanja Ilić i Balkanika. Od 2004. je sa Nevernim bebama.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Nikola Zdravković
Nadmetanje ribara, Petničko jezero

Nikola Zdravković rođen je 1990. godine u Valjevu gde je završio osnovnu i srednju muzičku školu “Živorad Grbić” u klasi profesora Dimitrija Tomića. Sa nepunih sedamnaest godina upisuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Aleksandra Serdara, u čijoj klasi je i diplomirao i završio master studije sa najvišom ocenom. Trenutno je student treće godine doktorskih studija u istoj klasi. Radi kao klavirski saradnik na duvačkom odseku u MŠ „Kosta Manojlović“ u Zemunu.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Filip Stanković
Snimanje

Filip Stanković rođen je u Valjevu 1992. godine, gde je završio Gimnaziju. Od jula 2014. godine u gradu vodi „Valjevsku radionicu stripa i animacije“, uz podršku Udruženja dramskih, muzičkih i audio-vizuelnih stvaralaca „Milovan Glišić“.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Marija Tešanović
Pogled sa Debelog Brda

Marija Tešanović, rođena u Valjevu 12. marta 1990. Tokom studija je bila saradnik Narodnog muzeja i Muzeja afričke umetnosti u Beogradu, kao i stipendista opštine Osečina. Dve ljubavi - prema arhitekturi i Valjevu je spojila u završni rad gde se bavila transformacijom Valjeva iz kasabe u evropski grad. 

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: David Kecojević

David Kecojević je rođen 1990. u Valjevu. Učio u osnovnoj školi „Sestre Ilić“, a posle završio društveno-jezički smer u Valjevskoj gimnaziji. Posle srednje škole, upisao je filmsku režiju na Akademiji umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Milutina Petrovića. Tokom studiranja, uspeo je da intenzivira svoj hobi prema istoriji filma i animacije.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Predrag Milovanović

Predrag Milovanović je student Arhitektonskog fakulteta i Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i učenik muzičke škole "Mokranjac" u Beogradu, na odseku za solo pevanje.

Revija br 246 - Revija #246

Valjevska dobra vila

Nove godine - nove i stare želje, lične i društvene. Tokom 2015. godine sagovornike “Kolubarinog upitnika” pitali smo šta bi dobra vila donela Valjevu. Evo njihovih odgovora. 

Revija br 246 - Revija #246

Valjevske kafane

Sagovornike „Kolubarinog“ upitnika tokom 2015. pitali smo koji bi restoran ili kafanu izabrali za slavlje. Evo njihovih odgovora. Zaključak: Koliko karaktera, toliko kafana.

Revija br 246 - Revija #246

Na šta bi Valjevo trebalo da bude ponosno?

Završavajući 2015. godinu, nastavljamo podsećanje na neke od tema iz našeg “Kolubarinog upitnika”.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Svetlana Janković Beljanski

Rođena 1968. godine u Valjevu gde je završila оsnovnu školu "Žikica Jovanović Španac" i Valjevsku gimnaziju. Diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu. Od 1996. volonterski radila i bila aktivna u Društvu za cerebralnu paralizu Valjevo. Od 2009. koordinatorка Kluba osoba sa invaliditetom "Korak napred", a od 2014. godine na mestu pomoćnice gradonačelnika za socijalna pitanja.

Revija br 246 - Revija #246

Šta vam najviše smeta u Valjevu?

Kroz našu rubriku „Kolubarin upitnik“, Valjevke i Valjevci različitih profila dali su odgovore o stvarima koje vole ili ne vole u Valjevu, o uspomenama, razočarenjima, nadama i očekivanjima vezanim za grad. Pošto je kraj godine blizu, u nekoliko nastavaka napravićemo pregled onoga što su naši sagovornici rekli. Pozivamo vas da kroz komentare date i svoje odgovore.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Luka Tripković
Luka Tripković

Rođen 9. maja 1989. godine u Valjevu. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti 2014. godine, u klasi red. prof. Milete Prodanovića. Trenutno student doktorskih studija na istom fakultetu.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Tamara Jokić
Koncert Tamare Jokić 18. septembra u Valjevu

Rođena 1990. u Valjevu. Završila osnovne i master studije na Filološkom fakultetu u Beogradu španskog i portugalskog jezika u okviru obrazovnih sistema bivših kolonija. Bavi se pevanjem, ali, iako je muzika zvanično hobi, za nju je mnogo više od toga. Muzika je spolja i iznutra, iznad i ispod. 

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Dragan Todorović
Valjevo noću

Dragan Todorović, rođen u Valjevu, 1956. Iz Valjeva nije mrd'o. Novinar nedeljnika „Vreme“. Član NUNS-a i Srpskog književnog društva. Ima četiri knjige izabranih tekstova. Izdvaja poslednju, karakternog naslova, „Nije narod sapun da se potroši“. Dobitnik priznanja „Valjevac ličnost godine“ Revije Kolubara za 2000. godinu.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Đorđe Đoković

Rođen 1981. u Valjevu. Fotograf, nekad herpetolog. Urednik fotografije u Kolubarske.rs. Imao dve samostalne izložbe fotografija: izložbu makro fotografije "Izazovi prirode" i izložbu džez fotografija na Valjevskom džez festu; učestvovao na više grupnih izložbi.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Vojislav Andrić
Vojislav Andrić

U karijeri je bio profesor, dekan, ministar sporta, organizator matematičkih škola i takmičenja. Istaknuti direktor Valjevske gimnazije u više navrata. Aktivan igrač valjevskog „Metalca“ i šabačke „Metaloplastike“ od 1966. do 1988. Vezan za rukomet do danas.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Ana Bosiljčić

Rođena 1983. godine u Valjevu. Autorka društvene igre Valjevopolis, valjevske verzije Monopola. Radi u porodičnoj firmi kao elektro inženjer, a donedavno i kao nastavnik praktične nastave u Tehničkoj školi Valjevo.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Aleksandar Ilić
Zalazak nad Kolubarom

Aleksandar Ilić (1981, Valjevo), prozni pisac. Koautor je romana "Srpski psiho" (2007) i autor romana "PR" (2014). Romani i priče su mu prevođene na poljski, grčki i makedonski jezik. Knjiga "PR" u središtu pažnje ima internet i društvene mreže, odnosno, kako izdavač kaže, to je "roman o ljubavnom trouglu koji istražuje granice ljubavi i beskonačnost interneta."

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Barbara Milovanović
Barbara Milovanović

Koordinatorka projekta "101 problem Valjeva" Društvo istraživača "Vladimir Mandić Manda". Glavna urednica "Društvenog magazina", Grupe za društvene nauke Društva istraživača, čiji je prvi broj pripremljen ovog juna. Studentkinja Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Rođena 1993. u Valjevu.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Dušan Arsenić

Dizajner, arhitekta, scenograf, karikaturista. Rođen 1961. u Valjevu. Završio Valjevsku gimnaziju 1980, diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Član ULUPUDS-a od 1990, status slobodnog umetnika stekao 1991.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Darija Ranković

Darija Ranković, Novinarka Radio Valjeva (1989-94), potom Radio Patka (od 2005. glavna i odgovorna urednica). Dobitnica priznanja „Valjevac ličnost godine“ Revije Kolubara za 2013. U maju 2014. osnovala Kolubarske.rs – Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga, koje su za kratko vreme postale značajan i popularan medij. Prvu godinu opisuje kao „tešku, ali slatku“.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Ivan Nastić

Ivan Nastić je vlasnik agencije Wild Serbia, organizator tura, manifestacija i skupova za građenje timskog duha. Speleologijom je počeo da se bavi 2000. godine. Spustio se u najdublju Zemljinu jamu, znanu imenom Krubera Voronja u Gruziji 2010. godine.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Šta je valjevski?

"Šta je valjevski?" je nastao iz želje mladih ljudi da prokomentarišu ono što se dešava u Valjevu. Želeli smo da imamo svoj megafon, koga do sada nije bilo.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Branko Antonić

Šteta je što Valjevo više nema...? Valjevaca starog kova i specifičnog gradskog duha, na kome su nam nekada jako zavideli. Nema više te vedrine, duhovitosti, dobrodušnosti, a ni šarma po kome ovaj grad dugo beše prepoznatljiv.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Bojana Andrić

Bojana je rođena 1983. godine u Valjevu. Diplomirala Filmsku i TV kameru na Akademiji umetnosti. Stipendista opštine Valjevo za nadarene studente. Dobitnica nagrade-stipendije Evropskog pokreta u Srbiji kroz program Putujemo u Evropu 2007. Članica Foto Kino Saveza Srbije i Nezavisnog Udruženje Novinara Srbije. Predsednica UO VAKUM-a (Valjevska Kulturna Mreža). Jedan od osnivača produkcije Kinematografska Kuća.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Irena Blagojević
Novembar 2011

Irena Blagojević je diplomirala flautu na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu i do 2000. ozbiljno gradila karijeru flautistikinje radeći istovremeno i kao profesor flaute. Tokom ličnog i muzičkog sazrevanja, postepeno se pevanje nameće kao prvi izbor i najprirodniji put da se lično izrazi.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Dragan Ristić
Dragan Ristić

Dragan Ristić je osnivač benda KAL prepoznatljivog po originalnom muzičkom stilu Rock’n’Roma u kojem se pojavljuje kao glavni vokal i gitarista. Angažovan je na filmu i u pozorištu kao producent, glumac ili kompozitor. Direktor je Romskog kulturnog centra Beograd.

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Katarina Marinković
Katarina Marinković

Kolubarin upitnik je nova, kratka forma koja kroz nekoliko konkretnih pitanja otkriva šta je to što Valjevce čini Valjevcima - njihove uspomene, omiljena mesta u gradu i okolini, želje i nadanja za bolji grad i život u njemu. Sklapamo novu sliku Valjeva

Revija br 246 - Revija #246

Kolubarin upitnik: Jelena Obućina
Valjevska gimnazija

Kolubarin upitnik je nova, kratka forma koja kroz nekoliko konkretnih pitanja otkriva šta je to što Valjevce čini Valjevcima - njihove uspomene, omiljena mesta u gradu i okolini, želje i nadanja za bolji grad i život u njemu. Sklapamo novu sliku Valjeva